Μελομακάρονα
Από την Καλή Καλογήρου
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
3/4 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/4 ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
1 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
βούτυρο
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
10 κουταλιές μέλι
1 1/2 ποτηρι νερό
Εκτέλεση
Σε μίξερ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ,το χυμό του πορτοκαλιού, τη σόδα, το γαρίφαλο, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.
Για το σιρόπι: Σε πλατιά κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι για 3-4 λεπτά περίπου αφαιρώντας τον αφρό. Όταν ετοιμάσουμε το σιρόπι, τοποθετούμε τα ψημένα μελομακάρονα ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνουμε να “ποτίσουν” για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκοπανισμένα καρύδια.
Καλή όρεξη!