Εγκαίνια στο Μαρκόπουλο για την Έκθεση Αρχειακού Υλικού με θέμα και την εγκατάσταση των Τριγλιανών στη Ραφήνα (φωτό)

Πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ: Μαρκόπουλο – Ραφήνα», στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ», παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του τ. Δημάρχου και νυν γενικού Γραμματέα του Δήμου Βασίλης Πιστικίδη, του Αντιδημάρχου Αντώνη Παλπατζή και του Προέδρου του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργου Κική.

Η Έκθεση διοργανώνεται ως επιστέγασμα του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», που στεγάζεται στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό «ΜΑΡΚΟ», ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών με την συμμετοχή φοιτητών από το Τμήμα Ανθρωπολογίας της Παντείου και φοιτητών ανθρωπιστικών σπουδών από την περιοχή. Αφορά στις τότε κοινότητες Μαρκόπουλου και Ραφήνας και περιλαμβάνει εβδομήντα (70) ημιδομημένες συνεντεύξεις, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις δύο περιοχές. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των απογευματινών συνεδριών το Σάββατο 6/10, στο πλαίσιο της ΙΖ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί 3 – 7 Οκτωβρίου 2018, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».

Στόχος της Έκθεσης, ως παράλληλη δράση της ΙΖ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής, μέσα από την παρουσίαση του αρχειακού υλικού, είναι να αναδειχθεί η πορεία των δύο κοινοτήτων Μαρκόπουλου και Ραφήνας από τον 18ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’70. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία τοπικών θεσμών μετά από – βίαιες ή μη – μετακινήσεις και η συσπείρωση τους γύρω από αυτούς για την βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Σήμερα σε μία εποχή όπου βιώνουμε μετακινήσεις πληθυσμών, η Έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει, ότι οι μετακινήσεις αυτές, αποτελούν τις γενεσιουργούς αιτίες της εξέλιξης των κοινοτήτων που ζούμε.

Πηγές της Έκθεσης αποτέλεσαν τα: Αρχείο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου «ΜΑΡΚΟ», Αρχείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Υποαρχείο Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Αττικής), Αρχείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Υποαρχείο Οργανισμού Προστασίας Αμπελουργών Αττικοβοιωτίας), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Αρχείο πώλησης Οθωμανικών Κτημάτων, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Αρχείο Διεύθυνσης Διαχείρισης Κτημάτων εξ Ανταλλαγής), αρχειακή συλλογή του Γεωργίου Χατζησωτηρίου, αρχειακή συλλογή του ιερέα Ιωάννη Ηλία, αρχειακή συλλογή φωτογραφιών της Θεοφανώς Σκοπελίτη.

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2205948869683957.1073743611.1507274772884707&&type=1&l=984a22639b]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.