Επιτρέπονται τα σκυλιά στις παραλίες αλλά…

Τόσοι νόμοι και διατάξεις, “γκρίζες ζώνες” και εγκύκλιοι γιά τη βόλτα των σκυλιών στην παραλία. Άντε να βγάλεις νόημα! Η “ανατολική ακτή” απευθύνθηκε στη δικηγόρο Γιώτα Γεωργίου εξειδικευμένη σε θέματα νομοθεσίας ζώων και πήραμε όλες τις διευκρινήσεις που χρειάζεται να γνωρίζουμε εν όψει του καλοκαιριού.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υφίσταται διαφορά ανάμεσα στο γεγονός να είναι μαζί μας ο σκύλος μας στην παραλία και στο γεγονός ο σκύλος να κολυμπήσει μαζί μας.

Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230) και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι: «Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων». «Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων.

Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».

Επομένως, κανένας εκπρόσωπος οποιασδήποτε Αρχής (Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικό) δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να είμαστε στη θάλασσα με το ζώο μας.

Βέβαια, θα πρέπει να το έχουμε δεμένο και σε κάποια απόσταση από τους υπόλοιπους, για να μην ενοχλεί. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι παραλίες είναι κοινόχρηστοι χώροι, κανένας δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να φύγουμε με το ζώο μας από την παραλία.

Παράλληλα με τον Γενικό Κανονισμό του Λιμένα, ο βασικός νόμος, που ρυθμίζει το θέμα αυτό, καθώς και οτιδήποτε αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, είναι ο νόμος 4039/2012.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3). Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. Άρα, μπορούμε ελεύθερα να κυκλοφορούμε με τον σκύλο μας σε οποιαδήποτε παραλία, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι λουόμενους, αρκεί να τον έχουμε δεμένο, να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους και να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση, που παρ’ όλα αυτά, μας επιβληθεί πρόστιμο για τη μη απομάκρυνση του σκύλου μας από την παραλία; Είναι σίγουρο ότι δεν δικαιούται και για αυτό αν κάποιο αρμόδιο αστυνομικό ή λιμενικό όργανο μας επιβάλει πρόστιμο για τον παραπάνω λόγο, θα μπορούσε να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος. Ποιο όργανο, όμως είναι αρμόδιο για τις παραλίες; Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παραλίες ανήκουν στην δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970).

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου: «αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες, οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.»

Επομένως, οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού, όπως αυτοί καθορίζονται από το νόμο, αφορούν την θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων και ΟΧΙ τις παραλίες εν γένει και επομένως, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το επιβάλει η αστυνομία, εκτός αν δεν υπάρχει αστυνομία, οπότε το επιβάλει η λιμενική αστυνομία. Τι ισχύει, όμως τελικά για το επιτρεπτό του να μπαίνουν στη θάλασσα και να κολυμπούν τα σκυλάκια μας; Δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο και για αυτό θα πρέπει να γίνει συνδυασμός νομοθετικών διατάξεων και ερμηνεία τους.

Η γενική άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 230 § 1 περ. ζ του παλαιού (ισχύει από το 1978) Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων, άποψη που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ. Πάντως, η ως άνω διάταξη για την απαγόρευση ζώων στις παραλίες αφορά μόνο τον Γενικό Κανονισμό Λιμένος Λαυρίου και τον χώρο ευθύνης του και μόνο κατ΄ αναλογία μπορεί να γίνει δεκτή η εφαρμογή του και στις άλλες ελληνικές παραλίες.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους, η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγόρευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό, με άλλα λόγια όλες οι ελληνικές παραλίες είναι εν δυνάμει χώροι λουομένων.

Επομένως, αν εμφανισθεί έστω και ένας λουόμενος που φοβάται ότι θα μολυνθεί, θα πρέπει να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από τη θάλασσα. Έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις από τα Ελληνικά Δικαστήρια, σχετικά με το θέμα του επιτρεπτού του μπάνιου του σκύλου στη θάλασσα.

Συμπερασματικά επιτρέπεται ελεύθερα η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύεται, να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας και να είναι ασφαλισμένος, ώστε να μην ενοχλεί τους λουόμενους. Επίσης, επιτρέπεται ο σκύλος μας να κάνει μπάνιο στη θάλασσα σε απομακρυσμένες παραλίες και πιο ερημικές παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε θα πρέπει να τον βγάλουμε από τη θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η αστυνομία – εφ’ όσον επιμένει παρά τον νόμο να βεβαιώσει παράβαση – για δε το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα το λιμενικό.

Όσον αφορά τα δικαιωματά μας ως πολίτες αν κάποιος μας παρενοχλεί γιά τον σκύλο μας ενώ είμαστε νόμιμοι με τις προυποθέσεις του νόμου, μας προπηλακίζει λεκτικά, μας υβρίζει ή προσπαθήσει να χειροδικήσει τότε φυσικά μπορούμε να καλέσουμε την αστυνομία και να υποβάλουμε μήνυση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ανατολική ακτή”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.