Φωτιά στην Αν. Αττική: Φιλοξενούμενες δεκάδες οικογένειες πυροπλήκτων

Μέσα σε βαρύ κλίμα προσπαθούν οι πυρόπληκτοι να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους μετά την πολύνεκρη τραγωδία σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Πολλοί είδαν το σπίτι τους να καίγεται ή να παθαίνει βαριές ζημιές, που το καθιστά ακατοίκητο.

Για όσους ήταν η βασική τους κατοικία και όχι εξοχικό (και ήταν αρκετοί στην περιοχή), το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν χωρίς στέγη. Για εκείνους που δεν έχουν καταφύγει σε συγγενείς ή φίλους, υπάρχουν σήμερα δύο βασικοί χώροι φιλοξενίας: στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και στην Ε΄ Κατασκήνωση στη Νέα Μάκρη.

Στο Ζούμπερι διαμένουν σε οικίσκους περίπου 50 οικογένειες. Η σίτιση και οι υπόλοιπες βασικές ανάγκες τους καλύπτονται από την Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δήμου Ραφήνας δεν υφίσταται χρονικό όριο για την παραμονή των πυροπλήκτων στον χώρο της Π.Α. «Υπάρχουν οικογένειες των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα σπίτια. Υπάρχουν άλλες που έχουν πληγεί σημαντικά, αλλά μπορούν τα σπίτια να επιδιορθωθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα, που θα μπορούν να κατοικηθούν σύντομα. Βεβαίως, υπάρχει και κόσμος που είναι τόσο σοκαρισμένος που δεν θέλει να γυρίσει ακόμα πίσω», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς.

Στην Ε΄ Κατασκήνωση της Νέας Μάκρης φιλοξενούνται σήμερα περίπου 90 πυρόπληκτοι, από περίπου 200-220 που είχαν βρεθεί εκεί τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή. «Οι περισσότεροι είδαν το σπίτι τους, που ήταν η πρώτη κατοικία, να καταστρέφεται ολοσχερώς. Πρόκειται για Ελληνες πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους», λέει στην «Κ» γιατρός που συνέβαλε στην υποστήριξη των πυροπλήκτων. «Επειδή η συγκεκριμένη κατασκήνωση προορίζεται για τις διακοπές ΑμεΑ, από 1ης Αυγούστου σημαντικό μέρος των πυρόπληκτων μεταφέρθηκε στα κέντρα αναψυχής του στρατού», συμπληρώνει.

3.130 αιτήσεις

Συνολικά, μέχρι την Τρίτη είχαν κατατεθεί 3.130 αιτήσεις για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές. Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 1.157 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.136 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι προχθές είχαν λάβει την αποζημίωση 426 φυσικά πρόσωπα (συνολικά 1.957.001,98 ευρώ) και 27 επιχειρήσεις (συνολικά 184.000 ευρώ).

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απομάκρυνση αποβλήτων και υλικών που μπορεί να ανακυκλωθούν από την περιοχή. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) συμβάλλει ειδικά σε τρεις κατηγορίες υλικών τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητά του: τα υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων, τα κατεστραμμένα οχήματα και τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές που αποσύρονται. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΑΝ δημιούργησε ειδικό κατάλογο με όλες τις διαθέσιμες διαπιστευμένες εταιρείες για τη διαχείριση των μικροποσοτήτων οικοδομικών αποβλήτων (μπάζα) των ιδιοκτησιών που επλήγησαν, εξασφαλίζοντας –σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού– χαμηλά τιμολόγια και διαθέσιμες μονάδες για ολόκληρο τον Αύγουστο. Ειδικό θέμα υπάρχει βεβαίως με την ποιότητα των μπάζων, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν καμένα υλικά και στάχτη, επιβαρυμένα και με ρυπαντές (όπως βαρέα μέταλλα, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ειδική διαχείριση, χωρίς να υπάρχει όμως ανάλογη πρόβλεψη. Ταυτόχρονα, θα έχει και την επίβλεψη για την αποκομιδή και ανακύκλωση των οχημάτων που καταστράφηκαν. Ακόμα, ο ΕΟΑΝ σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους τοποθέτησε τρία ειδικά κοντέινερ για τη συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.