Γιώργ. Κοκκόλης: «Τα κακώς κείμενα δεν αλλάζουν με την κριτική, αλλά με πράξεις»

Είναι μεταξύ των νεώτερων αντιδημάρχων της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο. Αν και πρωτοεκλεγμένος, ρίχτηκε στα «βαθειά» της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου με αρμοδιότητες: την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την παιδεία και την εποπτεία της Δημοτικής Ενότητας Πικερμίου.

Τα προσόντα του είναι το πλούσιο βιογραφικό του, η αγάπη για τον τόπο του και όπως μας λέει «δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που παραμένουν στην κριτική, αλλά σε αυτούς που προσφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις και δυνατότητές τους».

Ως πολιτικό μέντορα έχει τον νυν δήμαρχο κ. Βασίλη Πιστικίδη, τον οποίο θαυμάζει για το μεστό, συνετό και καθαρό πολιτικό λόγο που διαθέτει. Για την ενασχόληση του με τα κοινά, μας λέει.

«Όσα σας ανέφερα υπάρχουν αποδείξεις διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σε αντίθεση με πολλούς της προηγούμενης πολιτικής -και φυσικής- γενιάς, εγώ δεν σιτίσθηκα από δημόσιο ταμείο. Άφησα δύο καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα για να έρθω στον Δήμο και να πληρώνομαι ανά εξάμηνο. Όσοι φαντάζονται διάφορα μονομαχούν με ανεμόμυλους».

plessas_pistikidis_mpournou_kokkolis_pneumatiko

Πως αναμειχθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προέρχομαι από μια περιοχή του Πικερμίου που είναι πολύ ταλαιπωρημένη. Την πρώην Αιολίδα (νυν Διώνη) αλλά… έζησα τον Καλλικράτη πριν εφαρμοστεί καθώς φοίτησαστα δημόσια σχολεία της Ραφήνας. Τότε η Ραφήνα μας φαινόταν σαν πριγκιπάτο, λόγω των υποδομών που είχε. Κατοικώντας λοιπόν σε μια περιοχή εντός σχεδίου από τη δεκαετία του 1960 η οποία υπέφερε από έναν ανεύθυνο συνεταιρισμό και παραδόθηκε στο δήμο χωρίς βασικές υποδομές, χωρίς δρόμους ή δίκτυο ύδρευσης, δεν μπορεί να μην κινητοποιηθείς για να κάνεις κάτι. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα αποτέλεσε για εμένα την κινητήριο δύναμη για να ασχοληθώ με τα κοινά. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει δεν είναι αν κρίνεις τα κακώς κείμενα, αλλά τι έκανες για να τα αλλάξεις.

Πως συμμετείχατε στη συμπαράταξη Μπουρνούς-Πιστικίδη;

Χαίρομαι για αυτή την διατύπωση, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να σας πω πως δεν υπάρχει συμπαράταξη αλλά παράταξη. Για μένα η «ομάδα» είναι μία και με αυτήν θα είμαι υποψήφιος και το 2019.

Είναι ευτύχημα για μένα προσωπικά να μαθαίνω και από τους δύο. Από τη μία είναι ο Βαγγέλης Μπουρνούς, στον οποίο οφείλω το πολιτικό μου ζην γιατί με πίστεψε και με εμπιστεύθηκε. Μαθαίνω από την αποφασιστικότητά του, το μεταρρυθμιστικό του ζήλο και την βαθιά του γνώση της αυτοδιοίκησης. Από την άλλη είναι ο Βασίλης Πιστικίδης, στον οποίο οφείλω το πολιτικό «ευ ζην». Με εντυπωσιάζει το ήθος, η πραότητά του, η στρατηγική του σκέψη και η ικανότητά του – θα σας το πω εκκλησιαστικά- να «ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας» .

kokkolis_mpournou

Οι αρμοδιότητες σας είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ΗΔ), τα Σχολεία και η εποπτεία την κοινότητας του Πικερμίου; Ας πούμε λίγα λόγια για την ΗΔ.

Δυστυχώς κ. Πνευματικάτο η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ενώ είναι το μεγάλο εργαλείο της εποχής μας παραμένει παραγκωνισμένη στο δημόσιο διάλογο, ίσως γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτή η έκταση και η ένταση με την οποία μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι όλοι νομίζουν ότι αποτελεί μια «εκπλήρωση στόχου». Πατάς το κουμπί και τελειώσαμε. Θα ήταν πολύ ωραίο να είναι έτσι αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δυναμική, ολοένα εξελισσόμενη διαδικασία που διαπερνά το σύστημα διοίκησης οριζόντια αλλά και κάθετα. Όταν παραλάβαμε τον Δήμο η ιστοσελίδα ήταν απαρχαιωμένη – παρότι χρυσοπληρωμένη- και εκτός των προδιαγραφών που πλέον θεωρούνται αυτονόητες πχ. ανοικτός κώδικας.

Η μηχανογράφηση ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα» και προσευχόμασταν κυριολεκτικά μη συμβεί κάτι, διότι θα χάναμε τα δεδομένα του δήμου. Οι πολίτες στο Πικέρμι περίμεναν μισή ώρα για να πληρώσουν ένα λογαριασμό νερού διότι τα συστήματα δεν επικοινωνούσαν. Μέσα σε ένα χρόνο, εξαλείψαμε τις ουρές, εξασφαλίσαμε την σταθεροποίηση του συστήματος, ανανεώσαμε πολλούς υπολογιστές ενώ διατηρούμε καθημερινά δύο αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση καταστροφής.

Πλέον ο δήμος μας διαθέτει μια σύγχρονη ιστοσελίδα ενώ είμαστε ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που άνοιξε 60 σύνολα δεδομένων για ελεύθερη πρόσβαση από τους πολίτες και πήραμε συγχαρητήρια από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτή τη νέα χρονιά σχεδιάζουμε την αισθητική αναβάθμιση της ιστοσελίδας, προκειμένου να είναι φιλικότερη προς το χρήστη καθώς και την οπτικοποίηση των ανοικτών δεδομένων, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και βαθμολογούν τις επιδόσεις του δήμου.

Τι άλλαξε στα σχολεία το διάστημα που είστε διοίκηση.

Άλλαξαν πολλά. Την περασμένη χρονιά, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε σοβαρές επεμβάσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Καθαρισμοί, βαψίματα, στεγανοποιήσεις για τα οποία διατέθηκαν σχεδόν 40.000 ευρώ ενώ υπήρξε ειδικό κονδύλι 20.000 ευρώ αποκλειστικά για το 1ο Δημοτικό Ραφήνας, το οποίο έχρηζε ειδικής μεταχείρισης. Υπάρχει ακόμα ένας διαγωνισμός από το 2015, ο οποίος δεν υλοποιήθηκε λόγω των capital controls και ο εργολάβος θα ξεκινήσει τις εργασίες το καλοκαίρι. Φέτος προγραμματίζουμε ήδη σειρά μεγάλων επεμβάσεων και ένα «masterplan» για την αναβάθμιση των περιβαλλόντων χώρων των σχολείων ενώ όσο γράφετε αυτές τις γραμμές υλοποιείται για πρώτη φορά η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ραφήνας. Είμαστε αποφασισμένοι τα δημόσια σχολεία Ραφήνας και Πικερμίου να γίνουν πρότυπα για όλη την Ανατολική Αττική.

Στο συγκρότημα Κοντοράβδη στο Πικέρμι τι επεμβάσεις κάνατε για τη άνετη προσέγγιση των μαθητών;

Στο σχολικό συγκρότημα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τη σκίαση των προαυλίων και ήδη στα δύο σχολεία τοποθετήθηκαν πέργκολες, ενώ μια τρίτη προγραμματίζεται για φέτος. Το μείζον πρόβλημα βεβαίως είναι η κατάσταση στην οδό Κοντοράβδη η οποία δεν τιμά κανέναν. Δυστυχώς το θέμα της πρόσβασης υπήρξε μεγάλη αστοχία των προηγούμενων διοικήσεων, ωστόσο εν μέρει είναι κατανοητό διότι το μείζον ήταν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Από το Σεπτέμβριο του 2014 προχωρήσαμε σε άμεσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ολοκληρώσαμε τα πεζοδρόμια στην οδό Αδαμοπούλου. Δυστυχώς εδώ και 16 μήνες δίνουμε καθημερινή μάχη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την εφαρμογή της μελέτης και ενώ το ποσόν για τη διαπλάτυνση της οδού έχει δεσμευθεί δύο χρόνια τώρα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Ηδιαδικασία είναι στο τελικό στάδιο και το έργο εκτιμούμε ότι θα γίνει στο τρέχον έτος.

Υπάρχει ανάγκη κτισίματος νέων σχολείων στο Δήμο;

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής αναπτύσσεται πληθυσμιακά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η περιοχή της Ραφήνας και του Πικερμίου υπήρξαν βασικοί αποδέκτες πληθυσμού που έφυγε από συνοικίες της Αθήνας. Ωστόσο, η πολύ καλή εικόνα των σχολείων μας λειτουργεί ως μαγνήτης και για γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα η δυναμικότητα των σχολικών μονάδων να είναι πλέον οριακή. Για τη Ραφήνα κρίσιμο στοίχημα είναι η δημιουργία του 2ου Γυμνασίου στη Διασταύρωση, για το οποίο είμαστε στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής αδείας. Για το Πικέρμι η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου Λυκείου.

basilopoulos tsagkarakis kokkolis

Το συγκρότημα στο Πικέρμι καλύπτει τις ανάγκες;

Το συγκρότημα της οδού Κοντοράβδη έδωσε μια μεγάλη ανάσα στην περιοχή του Πικερμίου αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι και πάλι οριακή. Γνωρίζοντας το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός σχολικού συγκροτήματος, ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για την δημιουργία ενός νέου χώρου, που θα πρέπει να στεγάσει το Λύκειο και το Γυμνάσιο, ώστε το παρόν συγκρότημα να αποδοθεί στα νηπιαγωγεία και τα δύο δημοτικά σχολεία. Δυστυχώς η Πολιτεία για χρόνια αγνόησε την δημογραφική έκρηξη που σημειώθηκε από τη δεκαετία του 1990 στο Πικέρμι και δεν δρομολόγησε έγκαιρα τις διαδικασίες για την κατασκευή σχολείων. Προσωπικά πιστεύω ότι τα σχολεία, εκτός από την παρεχόμενη Παιδεία, πρέπει να είναι και ελκυστικά στους μαθητές και να ξεχωρίζουν εμφανισιακά.

Κοινότητα Πικερμίου

Είστε τοπικός αντιδήμαρχος Πικερμίου. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε τα προβλήματα της πόλης και τα μεταφέρετε στη διοίκηση προς επίλυσή τους. Ωστόσο ακούγονται πολλά παράπονα από τους κατοίκους για τους δρόμους, σκουπίδια, κλαδιά, κατολισθήσεις βράχων…

Πράγματι πολλά από αυτά που αναφέρετε ισχύουν, ιδίως στο ορεινό Πικέρμι όπου και εγώ προσωπικά διαμένω. Στα απορρίμματα και τον ηλεκτροφωτισμό νομίζω ότι η διαφορά με το παρελθόν είναι εμφανής – το πρόβλημα εντοπίζεται στα κλαδιά. Ωστόσο, δύο στοιχεία είναι κρίσιμα προκειμένου να μην αποπροσανατολιζόμαστε.

Το πρώτο είναι ότι ο Καλλικρατικός Δήμος μας έχει σήμερα διπλάσια και πλέον έκταση από αυτή που είχαν η Ραφήνα και το Πικέρμι ως ξεχωριστές διοικητικές μονάδες, ωστόσο λειτουργεί με το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό, συνεπώς αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία να ανταποκριθούμε. Ήδη έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες για ενίσχυση του στόλου μας, με φορτηγό μεγάλης χωρητικότητας και αρπάγη για να γίνεται καλύτερα η αποκομιδή του πρασίνου. Το δεύτερο στοιχείο είναι η συνεργασία με τους δημότες. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2016 οι δημότες να αφήνουν όπου βρουν τα κλαδιά ή τα σκουπίδια και να θεωρούν ότι «ο πανταχού παρών» θα τα μαζέψει. Είναι μια «τοξική» αντίληψη, η οποία θρέφει κακομαθημένους πολίτες που τα περιμένουν όλα από την Πολιτεία και αναπαράγει το δόγμα του «όλα επιτρέπονται». Δεν ζούμε μόνοι, άρα δεν πρέπει να δρούμε ως μόνοι. Χαίρομαι που βλέπω ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μειοψηφία.

Κι αν πάθει βλάβη τι γίνεται; Θα παραμείνουν τα κλαδιά και τα χόρτα μέχρι να επισκευαστεί το φορτηγό;

Σε αυτή την ερώτηση σας συμπυκνώνεται το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου. Τα πάντα είναι στον αέρα. Οι δύο αντιδήμαρχοι, η κ. Τσεβά και ο κ. Παλπατζής δίνουν πραγματικό αγώνα με τα μέσα που διαθέτουν για να διατηρείται η καθαριότητα στο Πικέρμι και να επισκευάζονται οι βλάβες και οι λακκούβες. Φέτος διαθέτουμε 60.000 ευρώ ξεχωριστά για τη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, δρομολογούμε επισκευή των γραμματοθυρίδων και καθαρισμό των στάσεων από γκράφιτι. Σταδιακά θα κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας η οποία αποτελεί και την αιχμήτου δόρατος για κάθε δημοτική αρχή.

Υπάρχουν εταιρείες που αξιοποιούν τα βλαστικά…

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου η Περιφέρεια ανασχεδιάζει το σύστημα αποκομιδής και χρήσης των βλαστικών προϊόντων και οικιακών απορριμμάτων. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις με κυρίαρχη αυτή της κομποστοποίησης, η οποία θα φέρει και έσοδα στο Δήμο, καθώς το καλής ποιότητας κομπόστ έχει υψηλή τιμή. Είναι κρίμα στην ελληνική αγορά να πωλείται κομποστ από ευρωπαϊκούς Δήμους και εμείς την ύλη του να την πετάμε στα σκουπίδια. Επιπλέον με δράσεις ανά οικισμό μπορούμε να θέσουμε στόχους για την καθαριότητα που θα οδηγούν σε μειώσεις των δημοτικών τελών.

Ακούγονται φωνές ότι Ντραφιώτες θέλουν να ενωθούν με το Δήμο Πεντέλης..

Πρόκειται για μια παλιά ιστορία την οποία ανακινούν ματαίως κάποιοι, με στόχο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Ωστόσο είναι καλή ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε- Το Ντράφι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πικερμίου και το Πικέρμι ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Να ξέρετε ότι υπό την παρούσα νομική πραγματικότητα δεν μπορεί ένας οικισμός να αποκοπεί και να ενταχθεί σε άλλο δήμο, παρά μόνο μια ολόκληρη δημοτική ενότητα. Συνεπώς όσοι αφελώς διακινούν αυτά σενάρια στην ουσία ισχυρίζονται ότι ολόκληρο το Πικέρμι πρέπει να αποσχισθεί, πράγμα που είναι εντελώς ανόητο.

Με τα 156 στρέμματα που διεκδικεί η Κοινότητα Πικερμίου από το Συνεταιρισμό τι γίνεται;

Το θέμα θα λήξει δια της δικαστικής οδού. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις οι οποίες θα είναι υπέρ του Δήμου. Ας το ξεκαθαρίσουμε – είναι πάγια αντίληψη όλων των διοικήσεων ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι δημοτικοί. Είναι κρίμα μια τέτοια «προίκα» που θα καταστήσει το Ντράφι πραγματικά πρότυπη πολιτεία να περιμένει δεκαετίες την αξιοποίησή της.

Στην νεροποντή του 2013 κάποιοι δρόμοι κατέρρευσαν, είχαμε κατολισθήσεις βράχων και ο δημοτικός φωτισμός άφησε στα σκοτάδια τους δημότες. Γιατί…

Αναφέρεστε προφανώς στην μεγάλη νεροποντή που κατέστρεψε τμήμα της οδού Αχαιών. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι καμία θεομηνία ούτε καμία μεταφυσική απορία το γιατί οι υποδομές μας καταστρέφονται – αυτό συμβαίνει είτε γιατί κατασκευάζονται πλημμελώς είτε γιατί δεν συντηρούνται. Ποτέ δεν έγινε καθαρισμός στο δίκτυο όμβριων στη Διώνη και στο Ντράφι. Βγάλαμε όγκους χωμάτων όταν καθαρίσαμε τα φρεάτια ειδικά στο σημείο που κατέρρευσε η Αχαιών. Σημασία έχει το τι κάνεις για να προλάβεις ένα κακό. Και δεν είχε γίνει τίποτε.

Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της οδού Αχαιών;

Ήδη τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ήταν ένας άθλος το ότι το έργο δεν απεντάχθηκε από τη χρηματοδότηση, αφού όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα στον φάκελο.

Επίλογος
Νομίζουμε πως ο Γιώργος Κοκκόλης, αν και «πρωτάκι» στην ΤΑ, με το ζήλο την εργατικότητα και τη μανία μάθησης που τον διακατέχει, έχει ανοίξει πολιτικά φτερά για να πετάξει.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Πνευματικάτο


kokkolis_china4

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.