Λαύριο: Αντιδρούν στις κατεδαφίσεις

Την Παρασκευή ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στην Αθηνών – Σουνίου, με τη λίστα να μετρά ήδη 16 αυθαίρετες κατασκευές. Εν τω μεταξύ, τα πρώτα ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για τον επόμενο γύρο κατεδαφίσεων προκαλούν και τις πρώτες αντιδράσεις: ήδη στο Λαύριο ιδιοκτήτες αυθαιρέτων υποστηρίζουν ότι δεν οφείλουν να παραδώσουν προς κατεδάφιση τα ακίνητά τους, καθώς καλύπτονται από αναστολή που είχε δοθεί στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της περιοχής. Το ΥΠΕΝ απαντά ότι οι κατεδαφίσεις σταματούν μόνο με δικαστικές αποφάσεις.

Σήμερα το υπ. Περιβάλλοντος υπογράφει τη σύμβαση, διάρκειας έως ενός έτους, με εργολαβικό συνεργείο για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών από το 35ο έως το 70ό χλμ. της Αθηνών – Σουνίου. Ο εργολάβος επελέγη χωρίς διαγωνιστική διαδικασία (με απευθείας ανάθεση) λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης και θα κατεδαφίσει όσο περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές μπορέσει μέχρι να εξαντληθεί το διαθέσιμο ποσό (135.000 ευρώ προ ΦΠΑ). Να σημειωθεί ότι, βάσει της σύμβασης, ο εργολάβος πρέπει να είναι σε θέση να έχει δύο συνεργεία κατεδάφισης σε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα «δρομολογείται η εκτέλεση των κατεδαφίσεων στα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ συνεχίζει την αποστολή ειδοποιητηρίων προς 208 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δάση, αιγιαλούς και ρέματα σε όλη την Αττική, δίνοντάς τους σύντομη διορία για την εκκένωση και παράδοση της παράνομης κατασκευής προς κατεδάφιση. Στο Λαύριο, η αποστολή των ειδοποιητηρίων είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στο φως μία υπόθεση που έχει τις ρίζες της… στον 19ο αιώνα. «Γύρω στα 1860, για να προστατέψει το Δημόσιο τους ιδιοκτήτες της περιοχής από τη γαλλική εταιρεία που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία και αγόραζε συνεχώς νέες εκτάσεις, με έναν νόμο χαρακτήρισε όλη την περιοχή δημόσια», λέει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς. «Και ενώ το 1977 με έναν νόμο εξαίρεσε την Κερατέα από το ζήτημα αυτό, αποδίδοντας στους πολίτες τις ιδιοκτησίες τους, δεν έγινε το ίδιο και στη Λαυρεωτική και τη Σαρωνίδα».

Η διαφορά ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες ήλθε στο προσκήνιο όταν ξεκίνησε η κτηματογράφηση της περιοχής, το 2008. «Η κτηματική υπηρεσία ουσιαστικά διεκδικούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μας, βασιζόμενο σε μια απόφαση του Α.Π. Υπήρχαν όμως χιλιάδες ενστάσεις στην κτηματογράφηση και η πολιτεία αποφάσισε με διάταξη σε νόμο (ν.4465/17) να αναστείλει όλα τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και τα πρόστιμα μέχρι να οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο στην περιοχή μας. Το υπ. Περιβάλλοντος δεν γνώριζε ότι η αναστολή βρίσκεται σε ισχύ στην περιοχή μας και ότι δεν μπορεί ούτε να αποβάλει ιδιοκτήτες ούτε να κατεδαφίσει». Να σημειωθεί ότι η σχετική αναστολή θα ισχύσει όχι μέχρι την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης (που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη), αλλά μέχρι την οριστικοποίηση των εγγραφών, δηλ. 7 χρόνια αργότερα.

Από την πλευρά τους, τόσο το υπ. Περιβάλλοντος όσο και η Ελληνικό Κτηματολόγιο υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις κατεδαφίσεις. Οπως επισημαίνει στέλεχος του ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις αφορούν παρανομίες σε δασικές/αναδασωτέες περιοχές, δηλ. σχετίζονται με τον προστατευτέο χαρακτήρα της έκτασης και όχι με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. «Οι κατεδαφίσεις σταματούν μόνο με δικαστική απόφαση», επισημαίνουν. Οσο για την κτηματογράφηση στο Λαύριο; Η εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων ιδιωτών κατά του Δημοσίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019 και η κτηματογράφηση να περαιωθεί τον Μάιο του 2020.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.