«Λόγος & Έργα»: Γιατί τα παιδιά χρειάζεται να είναι ακατάστατα

Όταν πρόκειται ένα παιδί να παίξει, η πρώτη αντίδραση των γονέων είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν τακτοποιημένο τον χώρο ή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.

Με τα παιδιά στο σπίτι, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να παραδοθούμε σε κάποιο χάος, αλλά δεν θέλουμε να είναι και ανεξέλεγκτο. Ωστόσο, επιτρέποντας σε ένα παιδί να έχει ευκαιρίες για ελεύθερο και ακατάστατο παιχνίδι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του.

Τα οφέλη

Τα βρέφη αρχίζουν να χρησιμοποιούν την αίσθηση της αφής τη στιγμή που γεννιούνται, πιπιλώντας έναν αντίχειρα ή ένα μπουκάλι για αυτορύθμιση. Καθώς τα μωρά αρχίζουν να έρπονται και να εξερευνούν το περιβάλλον τους, η απτική τους αίσθηση αρχίζει να γίνεται πιο εκλεπτυσμένη. Η έλλειψη επαρκών ερεθισμάτων για να συμμετάσχει σε μια ποικιλία από απτικές εμπειρίες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ελλείμματα στην αντίληψη του παιδιού για τον κόσμο.

Χωρίς αισθητηριακή διέγερση οι εγκέφαλοί μας δεν μπορούν να εξελιχθούν και αναπτυχθούν ταυτόχρονα. Είναι ένα σημαντικό μέρος της φυσικής εξέλιξης, όπως ακριβώς και η ευκαιρία για στοίβαξη, ρίξιμο, ανάδευση, προωθεί το συντονισμό του χεριού-ματιού.

Αντιλαμβάνοντας τον κόσμο γύρω μας

Το ακατάστατο( βρώμικο) παιχνίδι διδάσκει έννοιες όπως ο σκληρός, ομαλός, μαλακός και σκληρός και βοηθά στην παροχή θεμελίωσης για την προσωπική αίσθηση του χώρου ενός παιδιού. Επίσης, προωθεί την επικοινωνία, προτρέποντας τα παιδιά να ζητούν εργαλεία και υλικά και να μιλούν για τα ολοκληρωμένα έργα τους. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράζονται με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Δημιουργία ζύμης

Η κλασική ζύμη είναι διασκεδαστική από μόνη της, αλλά υπάρχουν και διάφοροι τρόποι για να την αλλάξετε προσθέτοντας χρώμα, λάμψη και ακόμη και αιθέρια έλαια για να της δώσετε μια μοναδική μυρωδιά. Βρείτε μέσα στο σπίτι εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τη ζύμη όταν θα είναι έτοιμη:, καλαμάκια, καρφίτσες, πλαστικά μαχαίρια, ψαλίδια, κόπτες πίτσας, φύλλα και άλλα φυσικά υλικά, μπισκότα, ζυμαρικά, Ξύλινα γράμματα και αριθμοί, ύφασμα, δίχτυ, κορδέλες και ότι άλλο σας εξάπτει τη φαντασία!

Εδώ είναι μια απλή συνταγή για ζύμη:

Συστατικά:

1 φλιτζάνι νερό, κρύο
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας corn flour
Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, ανακατέψτε το νερό, το αλάτι και το λάδι.
Προσθέστε μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής.
Σε ένα ξεχωριστό δοχείο ανάμιξης μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το corn flour.
Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξηρά συστατικά κάθε φορά στα υγρά συστατικά, ανακατεύοντας καλά με κάθε προσθήκη.
Με το μείγμα στα χέρια σας, ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να επιτευχθεί η σωστή συνεκτικότητα.

Πως φτιάχνω Oobleck

Το Oobleck είναι ένα απίστευτο υλικό που ανήκει στην κατηγορία των μη Νευτόνειων υγρών. Δηλαδή με απλά λόγια όταν του ασκείς έντονη και απότομη δύναμη τίνει να στερεοποιήται ενώ αν κάνεις ο ακριβώς αντίθετο π.χ απλά να το ανακατέψεις παραμένει ρευστό όπως στην αρχή.

1 μέρος νερού
1,5 έως 2 μέρη corn flour
Μικρή ποσότητα χρώμα ζαχαροπλαστικής

Ανακατεύοντας τα συστατικά:

Ξεκινήστε με το νερό σε ένα μπολ (ή πισίνα) και προσθέστε το corn flour λίγο κάθε φορά.

Συνεχίστε να αναδεύετε έως ότου εμφανιστεί συνοχή. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Όταν το Oobleck είναι έτοιμο, προσθέστε σιγά-σιγά το χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλετε. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση για να ανακατευτεί σωστά.

Παίξτε μαζί του.

Ένα σημαντικό μέρος για το τέλος

Έχετε το παιδί σας να αποτελεί μέρος της δημιουργίας και καθαρισμού ως μια άλλη σημαντική εμπειρία, ενώ παράλληλα διδάσκει τη σημασία της οικογένειας μέσω των δουλειών. Σκουπίζοντας τις επιφάνειες, σκουπίζοντας το πάτωμα και πλένοντας τα παιχνίδια ή τα πιάτα που μπορεί να έχουν λερωθεί είναι ένας εύκολος τρόπος για να συμμετάσχουν τα παιδιά σε μια δραστηριότητα από το αρχήμέχρι το τέλος.

Γιώργος Παπαγιάννης
Εργοθεραπευτής
Συνεργάτης του Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού
«Λόγος & Έργα»
 2294304643, 6944310900
[email protected]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.