«Λόγος & Έργα»: Όταν η μαμά λέει ναι κι ο μπαμπάς όχι

Κάποτε οι μπαμπάδες περνούσαν την ημέρα τους στη δουλειά, έπαιρναν τις πιο σοβαρές αποφάσεις για το σπίτι και ασχολούνταν ελάχιστα με τη φροντίδα των παιδιών.

Τότε οι μαμάδες έμεναν στο σπίτι και ασχολούταν με τα οικιακά και είχαν την αποκλειστική ευθύνη της καθημερινής ζωής των παιδιών. Αλλά αυτά συνέβαιναν κάποτε, παλιά.

Τώρα οι μαμάδες δουλεύουν όπως και οι μπαμπάδες και πολλοί μπαμπάδες επιλέγουν ή αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι και να φροντίζουν τα “οικιακά”. Όπως και να έχει οι δύο γονείς είναι πλέον συνυπεύθυνοι και μοιράζονται ό,τι αφορά τη φροντίδα των πιτσιρικιών. Κάπου εκεί αρχίζουν οι διαφωνίες και τα προβλήματα.

Ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο; Αντιβίωση ή ομοιοπαθητική; Πιάνο ή τζούντο; Αυστηροί κανόνες ή διαπραγμάτευση;

Για κάθε θέμα από το πιο απλό ως το πιο σύνθετο υπάρχουν δύο γνώμες που συχνά είναι διαφορετικές. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορές στις απόψεις αφού καθένας από τους δύο γονείς έχει έρθει στο σπίτι με τη δική του βαλίτσα που περιέχει το δικό του παρελθόν με τις εμπειρίες και τις παραδόσεις από τη δική του οικογένεια.

Μοιάζουν με δύο ανθρώπους από διαφορετικές χώρες που πασχίζουν να δημιουργήσουν μαζί μία καινούργια.

Η καινούργια χώρα μπορεί να υιοθετήσει πολλά στοιχεία από τις χώρες καταγωγής, όσα τους ταιριάζουν και προσθέτοντας ό,τι επιπλέον χρειάζεται να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα. Αλλά αυτό χρειάζεται ομαδική δουλειά και κατανόηση. Το πιο σημαντικό εργαλείο είναι η επικοινωνία.

Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν όσο πιο νωρίς γίνεται για τα πράγματα που θεωρούν σημαντικά, τις αξίες που θεωρούν ότι πρέπει να διέπουν την ανατροφή των παιδιών. Για παράδειγμα αν διαβάσουν μαζί ένα βιβλίο για γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ των προτέρων κάποια πράγματα. Είναι η φάση που αποφασίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα της καινούργιας χώρας.

Αδιαμφισβήτητα θα είναι πολλά τα θέματα που θα προκύψουν και θα έχουν διαφορετική γνώμη οι γονείς. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό και απόλυτα σίγουρο. Να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες δεν είναι κακό για το παιδί, αντίθετα του δείχνει ότι σε όλες τις καταστάσεις μπορούν να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και αντιδράσεις.

Να μεγαλώνει με δύο γονείς που δεν συμφωνούν παντού αλλά βρίσκουν τρόπο και λύνουν τις διαφορές του με διάλογο και αγάπη δίνει στο παιδί παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργεί με τους φίλους του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι διαφορές δεν λύνονται έτσι.

Αυτό που είναι βλαβερό για το παιδί είναι να σχηματίσει την ιδέα ότι μόνο ο ένας γονιός είναι πάντα με το μέρος του. Λόγια όπως “εγώ μαζί σου είμαι αλλά η μαμά/ο μπαμπάς δεν αφήνει” δημιουργεί στο παιδί ότι οι γονείς του δεν είναι ομάδα και το γεμίζει άγχος. Μεγαλώνοντας το παιδί θα αρχίσει να εκμεταλλεύεται αυτές τις διαφορές για να καταφέρνει να γίνεται αυτό που θέλει. Είναι σημαντικό οι γονείς να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο μπροστά στο παιδί ώστε εκείνο να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια.

Τι γίνεται όμως όταν οι διαφωνίες γίνονται καβγάδες;

Κάποιες φορές αναπόφευκτα ανεβαίνουν οι τόνοι και αυτό επίσης δεν είναι από μόνο του κακό. Στον κόσμο μας υπάρχουν εντάσεις και το παιδί σε αυτόν τον κόσμο μεγαλώνει.

Βεβαίως προσπαθούμε να κρατάμε τον καβγά υπό έλεγχο γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να είναι παρόν σε άσχημες καταστάσεις. Ωστόσο αν η αιτία του καβγά έχει να κάνει με κάτι σχετικό με την ανατροφή του παιδιού είναι σημαντικό να μην γίνεται μπροστά του γιατί θα το γεμίσει ενοχές.

Για τέτοιες συζητήσεις επιλέγουμε στιγμές που το παιδί λείπει από το σπίτι γιατί οι καβγάδες πίσω από τις κλειστές πόρτες συνήθως γίνονται κι αυτοί αντιληπτοί.

Αν ωστόσο οι καβγάδες είναι πολύ τακτικοί ή γίνονται ανεξέλεγκτοι ή βλέπετε ότι επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη σκέψη του παιδιού ίσως πρέπει το ζευγάρι να σκεφτεί να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

Τόσο ένας σύμβουλος ζεύγους όσο και ένας οικογενειακός θεραπευτής θα βοηθήσει σημαντικά να αναγνωριστούν οι αιτίες των προστριβών.

Ως τότε όμως ο διάλογος και η αγάπη ας είναι οι σύμμαχοί σας στην επίλυση των διαφορών.

Ζωή Μαργέλη
Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια
Συνεργάτης του Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού
«Λόγος & Έργα»
 2294304643, 6944310900
[email protected]

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.