Νέα προϊόντα και ενίσχυση εξαγωγών στα σχέδια της Elpen

Σε ένα απρόβλεπτο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία περιβάλλον, η Elpen προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς αναπτύσσοντας νέα προϊόντα, ενισχύοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και ιδρύοντας νέα παραγωγική μονάδα στην Αττική.

Με ιστορία 53 χρόνων στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, η Elpen την οποία συνδιοικούν ο Κωνσταντίνος Πενταφράγκας και ο Θεόδωρος Τρύφων, επιδιώκει πλέον να αναπτύξει νέα προϊόντα αυξητικής καινοτομίας (γενόσημα υψηλής ποιότητας, φάρμακα προστιθέμενης αξίας) μέσα από την υλοποίηση 5ετών επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση υφιστάμενων θεραπειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επενδύει ετησίως 8-10 εκατ. ευρώ, ήτοι το 8% του συνολικού κύκλου εργασιών της, για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθεί και στον ανταγωνισμό που προκύπτει από εταιρείες σε χώρες χαμηλού κόστους.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική της έχει λάβει διαφορετική κατεύθυνση, στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει τις ενδεχόμενες απώλειες που επιφέρει το μέτρο του clawback και του rebate, τα οποία συνιστούν για τον κλάδο μέτρα «έμμεσης» φορολόγησης.

Ετσι, η Elpen έχει αποκτήσει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα κάνοντας πωλήσεις περισσότερων από 20 σκευασμάτων σε πάνω από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ιράκ, το Ιράν, οι Φιλιππίνες, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, η Κύπρος.

Τα σκευάσματά της «ταξιδεύουν» σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Απω και Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ το 2012 ίδρυσε στη Γερμανία τη θυγατρική της, Elpen Pharma GmbH, της οποίας ο κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της διαμορφώθηκε το 2017 στα 130 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ το 2016. Θεμέλιος λίθος για την ενίσχυση της παραγωγής της και την ευρύτερη διανομή των προϊόντων της, εκτός από τις τρεις μονάδες που ήδη διατηρεί στο Πικέρμι, αποτελεί η δημιουργία μιας νέας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας στην Αττική, η οποία θα έχει κατά 80% εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η επένδυση αυτή υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο, υπό το βάρος του clawback, η διοίκηση της Elpen εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των επενδυτικών της πλάνων.

Τη στροφή πολλών αναπτυσσόμενων χωρών στο ευρωπαϊκό φάρμακο επισήμανε στην «Κ» και ο αντιπρόεδρος της Elpen και πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας) Θεόδωρος Τρύφων, με αφορμή μάλιστα την εν εξελίξει συνεργασία της εταιρείας με μεγάλη κινεζική εταιρεία στην προώθηση φαρμάκου για το αναπνευστικό στη συγκεκριμένη αγορά. Είναι από τα πρώτα ευρωπαϊκά φάρμακα για το αναπνευστικό που εγκρίνονται από την Κίνα.

«Ενα βασικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές εταιρείες είναι το άνοιγμα μιας νέας αγοράς σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αφορά μία μεσαία τάξη η οποία επιλέγει πλέον ευρωπαϊκό ποιοτικό φάρμακο». Οι επιβαρύνσεις ωστόσο από την πολυετή εφαρμογή του clawback και του rebate δεν έχουν αφήσει «ακλόνητη» την κερδοφορία της Elpen. Ετσι, παρόλο που ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε την προηγούμενη διετία, φέτος ο καθαρός τζίρος και η κερδοφορία αναμένεται να παρουσιάσουν πτωτική πορεία.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.