Νεκτ. Καλαντζής: Ανάγκη ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Παλλήνης

Ανάγκη ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Παλλήνης για τα Μνημεία σε Γαργηττό-Γέρακα-Παλλήνη-Κάντζα-Προτάσεις για την ανάδειξή τους

Στην ανάγκη ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Παλλήνης αναφέρεται με δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής, μιλώντας για την ιστορική αναγκαιότητα μετονομασίας του Δήμου Παλλήνης σε Δήμο Παλλήνης-Γαργηττού, αποκαθιστώντας την ιστορική κληρονομιά του μεγάλου αρχαίου δήμου Γαργηττού, σημερινής ΔΕ Γέρακα.

Αναλυτικά, ο Νεκτ. Καλαντζής αναφέρει:

΄΄Η Ιστορία του σημερινού δήμου Παλλήνης έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από πολλούς ιστορικούς, ενώ έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία κυρίως για την ιστορία της Παλλήνης και της Κάντζας και λιγότερο για Γαργηττό, Γέρακα και Ανθούσα. Η καταγραφή από μεμονωμένους ερευνητές και ιστορικούς ήταν το πρώτο βήμα και η ανάδειξη το δεύτερο που ποτέ δεν έγινε από πλευράς του δήμου.

Ιστορία που ξεκινάει από την Ύστερη Νεολιθική εποχή (από ευρήματα αγροικιών στην Παλλήνη), με συνέχεια και κορύφωση την περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας επί Κλεισθένη, με τους ισχυρούς δήμους του Γαργηττού και της Παλλήνης και καταλήγει στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια με τις περίφημες εκκλησίες.

Το πρόβλημα σήμερα ανάδειξης των ιστορικών μνημείων παρουσιάζεται πιο έντονα σε Γαργηττό-Γέρακα και δευτερευόντως στην Παλλήνη (στην Κάντζα), όπως σε αυτό του σημαντικού Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς, που εντοπίστηκε το 1994 στην περιοχή του Σταυρού (οδό Ανδρούτσου και Ζαλόγγου) όπου και διεξήχθη κοντά και η μάχη του Πεισίστρατου με τις Αλκμεωνίδες για την Τυραννία στην Αθήνα, όπως και Γιγαντομαχία. Μια επίσκεψη από κοντά δηλώνει την πλήρη εγκατάλειψη του Ιερού, χωρίς σήμανση, χωρίς συντήρηση. Χωρίς καμία ανάδειξη.

Η ιστορική παρακαταθήκη του αρχαίου δήμου Γαργηττού (με τέσσερις βουλευτές στην αρχαιότητα) δεν διεκδικήθηκε ποτέ, ούτε ως όνομα, αλλά ούτε και ως προς την προστασία και ανάδειξη της Ιστορίας του, σε έναν αρχαίο δήμο απ’όπου καταγόταν ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος, είχε ταφεί το σώμα του Ευρυσθέα και όπου είχε γίνει η μάχη των Παλλαντιδων.

Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Σταυρό από τον 12αι. (ως Αγ.Γεώργιος) περιμένει την ανάδειξή του και τον καλλωπισμό του εξωτερικού του περιβάλλοντος, χωρίς να έχει γίνει κάποια ενέργεια ποτέ.

Ο Ι. Ναός του Αγ. Γεωργίου στο Κοιμητήριο του Γέρακα, με σημαντικές τοιχογραφίες, χάνεται και αυτός ανάμεσα στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Κοιμητήριο της περιοχής, όπως και ο Αγ. Δημήτριος στην Έβρου που ΄΄χάθηκε΄΄ γύρω από τις πολυκατοικίες, όπου προστατεύθηκε μόνο από τους γύρω κατοίκους και τους συλλόγους.

Ακόμη και η εγκατάλειψη του Ναού του Αγ. Αγαπίου-Αγ. Αικατερίνης στη Γαργηττού, προκαλεί θλίψη.

Τέλος, στην κεντρική πλατεία Γέρακα (πλατεία Μακεδονίας) η εδώ και χρόνια εγκατάλειψη του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Γέρακα (στο χώρο του μπάσκετ), όπου περνούσε το τρένο για το Λαύριο, απαιτεί άμεσες ενέργειες για την προστασία του σταθμού. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, βρώμικος και αισθητικά μακριά από αυτά που θα μπορούσε να μεταβληθεί, τιμώντας την ιστορία της περιοχής και αναδεικνύοντάς την.

Το διάσημο λιοντάρι στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας , όπου δεν διακρίνεται για κάποιον επισκέπτη και δεν έχει αναδειχθεί όπως του αρμόζει, αλλά και η Βίλλα Καμπά στη Λεονταρίου, οι πολίτες ζητούν την προστασία τους.

villa_kampa_kantza2

Προτείνεται η ανάδειξη όλων των μνημείων ανά περιοχή και ανά χρονική περίοδο (αρχαία, βυζαντινά, ύστερα), με συγκεκριμένο πλάνο και στόχους αξιοποίησης.

Προτείνεται η τοποθέτηση σήμανσης σε όλα τα μνημεία, καθώς και ειδικού φωτισμού προκειμένου αυτά να γίνουν γνωστά σε όλους τους κατοίκους και να αλλάξουν την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορική διαδρομή του δήμου.

Προτείνεται η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων σε εκδηλώσεις ανάδειξης των μνημείων.

Δημιουργία μουσείων-εκθεσιακών χώρων στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαργηττού, στο Οινοποιείο Πέτρου, στο λόφο Κεραίας για το Σταυρό και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Γέρακα. Διεκδίκηση της Βίλλας Καμπά.

Πολιτική του δήμου με προτεραιότητα στον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής μας, όπου και μακροχρόνια έσοδα θα φέρει στο δήμο, αλλά και θα δημιουργήσει μια άλλη εικόνα για αυτόν΄΄ καταλήγει η δήλωση του κ. Καλαντζή.
.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.