O Γιώργος Δουβίτσας μιλάει για πρώτη φορά για την αποχωρησή του από τον ΔΟΠΑΠ

Ο τ. πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Γιώργος Δουβίτσας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων τον τελευταίο μήνα μετά την αντικατάσταση του στην προεδρία του ΔΟΠΑΠ, μετά από μία κατά κοινή ομολογία πετυχημένης θητείας με έμφαση στον πολιτισμό.

Ο κ. Δουβίτσας μιλάει γι πρώτη φορά εφ όλης της ύλης μετά την αποχώρησή του και απαντάει στις ερωτήσεις της “Ανατολικής ακτής”.

– Σας παραχωρώ για ένα λεπτό τη θέση μου ως δημοσιογράφος να βάλετε έναν τίτλο για τα δυόμισι χρόνια της προεδρίας σας στον ΔΟΠΑΠ;

Όπως στην προσωπική έτσι και στην επαγγελματική μου ζωή αλλά και στην πολιτική μου ζωή θητεύοντας 2,5 χρόνια στον ΔΟΠΑΠ, έχω ταύτιση και συμμετοχή. Πρέπει κάποιος να έχει ζήσει για να μπορεί να αξιολογήσει τη ζωή του και να την διηγηθεί. Κάποιος μπορεί να αφηγηθεί μόνον όταν έχει βίωμα. Χωρίς βίωμα δεν μπορεί να διηγηθεί, να αφηγηθεί αλλά ούτε και να ηγηθεί. Με αυτή την έννοια λοιπόν μπορώ να αφηγηθώ για τα 2,5 χρόνια στον ΔΟΠΑΠ και ο τίτλος που θα έβαζα είναι: Μέθεξη.
-Περιμένατε την απόφαση γιά αποχώρηση από την προεδρία του ΔΟΠΑΠ ή ήταν “κεραυνός εν αιθρία”;

Όλοι οι κύκλοι και για όλους τελειώνουν νωρίτερα ή αργότερα. Κανείς δεν είναι μόνιμος, κανείς αναντικατάστατος ως μονάδα. Όλοι μαζί όμως ως ομάδα, όταν εφαρμόζουν ένα σχέδιο, είναι πολύτιμοι.

– Μήπως μπορείτε – και φυσικά θέλετε – να μου περιγράψετε το συναίσθημα που νιώσατε όταν σας ανακοινώθηκε η λήξη της θητείας σας;  Ήταν πίκρα, θυμός, λύπη ή τίποτα απ όλα αυτά και το προσπεράσατε αμέσως; 

Το μεγαλύτερο νόημα το έχει το ταξίδι. Αφενός, για το τι έχεις δει και αφετέρου, για το τι έχεις κάνει. Και φυσικά για το τι ίχνη αφήνεις σε μια τοπική κοινωνία, στην προσπάθεια που γίνεται για το κοινό καλό. Εδώ «παντρεύονται» το συναίσθημα, το μεράκι, το πάθος με την ψυχρή λογική και την αποφασιστικότητα, και παράγεται το όποιο αποτέλεσμα. Προσωπικά πιστεύω ότι στην πολιτική το συναίσθημα είναι κυρίαρχο στοιχείο, όσο κι αν δεν ακούγεται πιστευτό. Για να είσαι δημιουργικός πρέπει να σκέφτεσαι διαρκώς. Να είσαι σε μια διαρκή αναζήτηση. Αλλιώς η πολιτική μπορεί πολύ εύκολα να γίνει συνώνυμο της εξουσίας και τελικά αυτοσκοπός που ακυρώνει το νόημα της πολιτικής. Όμως, ισχύει για εμένα προσωπικά, αυτό που πρεσβεύει ο φιλόσοφος Διογένης, ότι ο τρόπος σκέψης και η φιλοσοφία ενός ανθρώπου του χαρίζει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στροφή της μοίρας.
– Τι σχεδιάζατε, τι ονειρευόσασταν, τι ετοιμάζατε στα επόμενα χρόνια ή μήνες στον ΔΟΠΑΠ και δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσετε;

Τα αποτελέσματα σε μια κοινή δράση δεν παράγονται με «αν» και υποθέσεις, ούτε με ευκτικές του «τι θα μπορούσε να γίνει ακόμη». Όταν θέλεις να συμβάλλεις δεν κινείσαι προσωπικά. Συνεισφέρεις τις ιδέες, τις προτάσεις ή και τα σχέδια σου στον κοινό διάλογο και τον προβληματισμό και διεκδικείς την εφαρμογή τους. Γιατί δεν είναι «δικά σου» σχέδια ή ιδέες. Όταν θέλεις να έχεις δράση στα κοινά, όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας κοινής δράσης για την πρόοδο και την προκοπή στην κοινωνία που δραστηριοποιείσαι. Όλοι παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, ασχέτως με το πού κάθε φορά βρίσκεται ο κάθε ένας από εμάς.

– Αντιληφθήκατε στη διάρκεια της θητείας σας, έστω και τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι εκδηλώσεις “μπάταραν” προς τον πολιτισμό και είχε “μείνει πίσω” ο αθλητισμός και το περιβάλλον;

Πολύ καλή η ερώτηση σας. Σας απαντώ με την διπλή ιδιότητα μου ως Εμπορικού Διευθυντή (marketing και πωλήσεις) αλλά και ως αυτοδιοικητικού. Πιστεύω αλλά και πρεσβεύω, ότι η ανάπτυξη και προβολή των πόλεων μας είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ. Είναι δηλαδή μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αλληλένδετων ενεργειών και μέτρων με σκοπό τη διατήρηση ή αύξηση της ελκυστικότητας ενός τόπου η οποία προϋποθέτει ένα βαθμό κατανόησης της γειτονιάς, της πόλης, όπου η συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων είναι απαραίτητη. Γιαυτό ζητήσαμε την συμμετοχή σε συνεχείς δραστηριότητες των κατοίκων, των επιχειρήσεων, των επισκεπτών, των εργαζομένων, των επιστημόνων και ατόμων με ταλέντα για την επίτευξη τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία, σε παγκόσμιο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι κυρίως ο πολιτισμός είναι στο επίκεντρο των περισσότερων προσπαθειών προβολής μιας πόλης με σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας της. Άρα θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι εκδηλώσεις δεν “μπάταραν” προς τον πολιτισμό, αλλά επανήλθαν στο επίπεδο που όφειλαν να βρίσκονται.

– Δεν είναι δυνατόν να μην έχετε μετανιώσει για κάτι στο διάστημα της θητείας σας. Θέλετε να το μοιραστείτε;

Δεν θα κρύψω ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, μου έλειψε η οικογένεια μου περισσότερο. Θα ήθελα συμμετέχω περισσότερο στις οικογενειακές αλλά προσωπικές στιγμές, στην πρόοδο και ζωή του γιού μας, στις δραστηριότητες του και στο σχολείο του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τους προσωπικούς φίλους, οι οποίοι όλο και περισσότερο με πίεζαν να συμμετέχω στις δραστηριότητες τους όπως παλιά, αλλά πολλές φορές δεν μπορούσα να ανταποκριθώ. Τους ευχαριστώ όλους για την κατανόηση. Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω την σύζυγό μου Σοφία για την υποστήριξη της. Δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της.

– Ποιο θεωρείτε το πιο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας;

Την έλλειψη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο τόπος συνολικά, αναπτυξιακού οράματος από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν είναι έλλειμμα η απουσία αποχετευτικού σχεδιασμού για μια ολόκληρη περιοχή το 2017;
Δεν είναι έλλειμμα η κατάσταση της συγκοινωνιακής κάλυψης και η ιδιότυπη «ομηρία» από τα ΚΤΕΛ το 2017;
Δεν είναι έλλειμμα η εν πολλοίς παράλογη «διχοτόμηση» της πόλης και η μετατροπή της σε ένα παραλιακό μεν δήμο, αλλά χωρίς παραλίες στην κυριότητα του;
Δεν είναι έλλειμμα η απουσία υποδομών (συγκοινωνία, πάρκινγκ, δρόμοι, σχολεία και δομές υγείας);
Ε, όλα αυτά και πολλά άλλα φιλοδοξούμε αυτοδιοικητικά στο βαθμό που μπορούμε και με πίεση στην κεντρική διοίκηση όπου αυτό απαιτείται να τα αλλάξουμε. Έχετε ήδη δει αποτελέσματα αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα δείτε και άλλα.

– Πώς φαντάζεστε τη Ραφήνα και το Πικέρμι σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Μια πόλη που θα χαίρεται να ζει ο γιός μου και όλα τα σημερινά παιδιά. Να θέλουν και να μπορούν να κάνουν την οικογένειά τους εδώ και να συνεχίσουν να παλεύουν να γίνει ακόμη ομορφότερη και λειτουργική. Γιατί ξέρετε η ευθύνη , όσων από εμάς θέλουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι να παραδώσουμε στο μέλλον, δηλαδή στα παιδιά μας, μια πόλη, μια κοινωνία, ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που εμείς παραλάβαμε.

Και αν το παραπάνω το θεωρείτε γενικό να το εξειδικεύσω κι άλλο: Μια περιοχή με δυνατή ταυτότητα, βελτιώνοντας την εικόνα και την φήμη της ώστε να μπορεί να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, νέους κατοίκους, επενδυτές, περισσότερο τουρισμό, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

– Η Ραφήνα και το Πικέρμι είναι δύο πόλεις, ένας δήμος όπου αξίζει να ζει κανείς;

Η Αττική Οδός έφερε πολύ κοντά στην Αθήνα, τις πόλεις του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε «προάστιό» της, αφού όλο και περισσότεροι επιλέγουν την περιοχή μας ως μόνιμη κατοικία για πιο ποιοτικό τρόπο ζωής. Προσφέρει πολλές και αξιόλογες επιλογές σε παραλίες, εμπορικά καταστήματα, αλλά ποιοτικά καταστήματα εστίασης με μοναδική θέα για απαιτητικούς. Έχει πρόσβαση σε λιμάνι για πολλά τουριστικά νησιά. Ένας πολύ όμορφος τόπος να ζεις. Και θα γίνει ακόμη ομορφότερος αν κυρίως οι κεντρικές διοικήσεις τον αφήσουν να ανασάνει, αντιληφθούν και επιλύσουν προβλήματα σε υποδομές , συγκοινωνία, υγεία ή παιδεία και τόσα άλλα.

– Η πλειονότητα των αντιδράσεων για την αποχώρησή σας από τον ΔΟΠΑΠ ήταν πως “φερθήκατε κύριος”. Είναι αυτός ο χαρακτήρας σας ή το κάνατε αναγκαστικά για να μη βλάψετε την εικόνα σας;

Ευτυχώς για πολύ λίγους, έγινα ξαφνικά «κύριος» από τη μια μέρα στην άλλη με αφορμή μια αλλαγή θέσης σε έναν οργανισμό, και όσα είπα ή δεν είπα, ενώ πριν δεν ήμουν; Ο χαρακτήρας, το ήθος και η πολιτική μου παιδεία ήταν ίδια και χτες, είναι ίδια και σήμερα και η κάθε τοποθέτησή μου, από αυτά πηγάζουν. Αυτός είμαι με τα λάθη και τα σωστά μου. Ίσως να μην μπορώ να ερμηνεύσω κάποιες αντιδράσεις αλλά καταλαβαίνω ότι δεν με γνώριζαν αρκετά καλά.

– Να υποθέσω ότι θα παραμείνετε ενεργός πολίτης με έντονη παρουσία στα κοινά του δήμου ή θα επιστρέψετε αποκλειστικά στην επιχείρηση και την οικογένειά σας;

Η ενεργός παρουσία στα κοινά, δεν εξαρτήθηκε ποτέ ούτε θα εξαρτηθεί σε ό,τι τουλάχιστον με αφορά από θέσεις, «καρέκλες» ή αξιώματα. Αυτό είναι συναλλαγή. Είναι «δούναι και λαβείν» και δεν με αφορά. Ενεργός πολίτης με δράση ήμουν, είμαι και αυτονόητα θα παραμείνω. Όπως έχω ήδη δηλώσει, θα μείνω κοντά σε ανθρώπους που γνώρισα καλύτερα και θα μοιράζομαι τις απόψεις και έννοιες τους. Έμαθα από την οικογένεια μου, να είμαι χρήσιμος αλλά και κοινωνικά υπεύθυνος και με αυτό το σκεπτικό, οι γνώσεις μου όσο και η εμπειρία μου θα είναι στην διάθεση της καθημερινότητας των δημοτών. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι είμαι πρόεδρος στον Αθλητικό ‘Όμιλο Καλλιτεχνούπολης και στον οποίο θα διαθέσω περισσότερο χρόνο και δυνάμεις.

– Είναι ένα χρονικό σημείο ο Μάιος του 2019 που υπάρχει ως κομβικό σημείο στο ημερολόγιό σας;

Όσο κομβικό είναι για κάθε σκεπτόμενο συμπολίτη μας που με αίσθημα ευθύνης, θα κρίνει, θα συγκρίνει και τελικά θα αποφασίσει ο ίδιος για τη συνέχιση μιας πορείας, αν την αποτιμά θετικά για το μέλλον και τη ζωή του στην πόλη. Οι πολίτες ζητούν ισότιμη συνεργασία, πραγματική συνεννόηση, επεξεργασμένο σχέδιο και κυρίως αποτέλεσμα.

– Για το τέλος μόνο μία “πολιτική” ερώτηση. Θεωρείτε “πετυχημένο” το μοντέλο συνδιοίκησης εξ ημισείας των κυρίων Μπουρνού και Πιστικίδη;

Η επιτυχία ή η αποτυχία κάθε προσπάθειας, κάθε εγχειρήματος, κάθε κίνησης κρίνεται από το αποτέλεσμά της και πάντως από τον πολίτη και μόνο, που είναι ο μοναδικός γνήσιος εκφραστής, στο τέλος κάθε δημοτικής περιόδου. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Το μέχρι σήμερα πρόσημο πάντως από τα πρώτα 2,5 χρόνια είναι απολύτως θετικό, ξεκάθαρο και ορατό από όλους.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι το πρόγραμμα για το οποίο επιδοκιμαστήκαμε θα έχει ολοκληρωθεί, ή έστω προχωρήσει σημαντικά, μέχρι το 2019, αλλάζοντας πολλά στην πόλη. Εδώ θα είμαστε άλλωστε όλοι μας παρόντες, να «βάζουμε πλάτη», να στηρίζουμε τις θετικές προσπάθειές και να ελέγχουμε τυχόν καθυστερήσεις, λάθη ή αστοχίες. Το «μοντέλο» και η αυτοδιοικητική μας πρόταση παρουσιάστηκε χωρίς περιστροφές, ή κρυφά χαρτιά στους πολίτες το 2014 και έτυχε της αποδοχής του εκλογικού σώματος.

Σας ευχαριστώ για την ειλικρινή συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Αργύρης Κωστάκης
ΠΗΓΗ Εφημερίδα “ανατολική ακτή”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.