Ομιλία – παρέμβαση του Π. Φιλίππου για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αν. Αττική

Με παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά συζήτηση του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή (31/8) συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ….

αφού αναφέρθηκε στην παρουσία και τη συνδρομή της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στον Δήμο Ωρωπού, επικεντρώθηκε στα μέτρα που αποφασίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ωρωπού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών και των περιουσιών που καταστράφηκαν, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα.

Επίσης, παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως εκείνες διατυπώθηκαν από την Περιφερειάρχη σε πρόσφατη παρέμβαση της, για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμα μια φορά όλους όσοι συνεργάστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Φέτος στην Αττική είχαμε περισσότερα από 160 περιστατικά πυρκαγιάς. Από αυτά τα πιο σοβαρά συμβάντα ήταν εκείνα των Κυθήρων, του Σαρωνικού και η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Ωρωπού.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμβάντων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, η εκτίμηση μου είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της Αυτοδιοίκησης λειτούργησαν σωστά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και στα μέτρα των δυνατοτήτων τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο πρόληψης – προετοιμασίας, είχαν γίνει ήδη πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) σε όλους τους δήμους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αρμοδιότητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία επιχειρεί με το έμψυχο δυναμικό και τον εξοπλισμό (επίγειο και εναέριο) που διαθέτει. Η Αυτοδιοίκηση, οι Σύνδεσμοι και οι Εθελοντικές Οργανώσεις έχουν βοηθητικό ρόλο θέτοντας στη διάθεση της Πυροσβεστικής – εφόσον τους ζητηθεί – τον εξοπλισμό που έχουν αποκτήσει (η Περιφέρεια βυτιοφόρα και σκαπτικά μηχανήματα και οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους που τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά).

Όσον αφορά στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Δήμο Ωρωπού, πήρε μεγάλες διαστάσεις και ήταν δύσκολο να ελεγχθεί επειδή αναπτύχθηκε μέσα σε δασική έκταση και λόγω των πνεόντων ανέμων. Ωστόσο, η κινητοποίηση ήταν τεράστια τόσο από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη χρήση όσων εναέριων μέσων ήταν διαθέσιμα αλλά και 80 πυροσβεστικών οχημάτων και μεγάλου αριθμού πεζοπόρων τμημάτων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας αυτής, από τον Δήμο Ωρωπού και τους δήμους της Αττικής. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνδρομή της Αστυνομίας, της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή των εθελοντών από όλη την Αττική (εθελοντικές ομάδες, σύνδεσμοι προστασίας δασών – ορεινών όγκων, πρόσκοποι κλπ). Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια διέθεσε 28 βυτιοφόρα, επτά (7) ερπυστριοφόρα και δύο (2) λαστιχοφόρα αλλά και 500 γεύματα για τους πυροσβέστες, ενώ πολλές υδροφόρες διέθεσαν οι δήμοι, οι σύνδεσμοι και η ΕΥΔΑΠ.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι το τριήμερο 13-15 Αυγούστου είχαμε άλλα 91 συμβάντα (πυρκαγιές) σε όλη την Ελλάδα.

Η εκτίμηση για τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς είναι ότι έχουν καεί 18.000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης και 20 σπίτια στην περιοχή του Καλάμου. Μετά από έκτακτο ΣΟΠΠ που έγινε το πρώτο βράδυ της φωτιάς του Καλάμου, η Περιφέρεια υπέβαλε αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ωρωπού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών και των περιουσιών που καταστράφηκαν, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Συγκεκριμένα:

 Αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη της καμένης έκτασης σε αναδασωτέα και η ένταξή της στο Δασικό Κτηματολόγιο που αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Ωρωπού.

 Υπήρξε δέσμευση από πλευράς Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μας παραδοθούν οι μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης της καμένης περιοχής μέχρι τις 15/9.

 Αποφασίστηκε επίσης η άμεση έναρξη από το Υπουργείο Οικονομικών της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων από την πυρκαγιά.

 Υπήρξε απόφαση να εκπονηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρωμένες μελέτες αναδάσωσης.

Τις ημέρες που ακολούθησαν ξεκίνησε η ακριβής αποτίμηση της κατάστασης και η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους, αλλά και καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές. Την καταγραφή πραγματοποιεί από την Περιφέρεια Αττικής η Επιτροπή Καταγραφής και Αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις – επαγγελματικούς χώρους της ΠΕ Ανατολικής Αττικής σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού (που έχει την ευθύνη για τις κατοικίες) και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί:

• 50 αιτήσεις για καταστροφές οικιών (10 ολοσχερείς και 40 για επιμέρους ζημιές)

• Οκτώ (8) αιτήσεις για καταστροφές – ζημιές σε επιχειρήσεις – κατασκηνώσεις. Τις αυτοψίες στις περιπτώσεις αυτές διενεργεί η παραπάνω επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

• Εννέα (9) αιτήσεις για υλικές ζημιές – καταστροφή μηχανημάτων

• 51 αιτήσεις για πρόκληση ζημιών ή καταστροφές σε αγροκτήματα.

Τα παραπάνω αιτήματα έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών μετά την εκδήλωση φυσικής καταστροφής (πυρκαγιάς).

Αναμένεται από όλους τους πληγέντες να υποβάλλουν – μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών για την εκτίμηση ζημιών – υπεύθυνες δηλώσεις τόσο για την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων όσο και στην περίπτωση των πληγεισών επιχειρήσεων, τα καταγεγραμμένα προς αποζημίωση στοιχεία που ανήκουν κατά αποκλειστικότητα στην πληγείσα επιχείρηση, καθώς και το ύψος της οικονομικής ζημιάς αναλυτικά κατά κατηγορία, ώστε να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο ο ανάλογος προϋπολογισμός για τις αποζημιώσεις.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει (εντός του Σεπτεμβρίου) με συντονισμένες ενέργειες και ταχείες διαδικασίες στον καθαρισμό των ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές, ως ένα πρώτο μέτρο για την αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων εκτάσεων, ενώ μετά την εκπόνηση και κατάθεση των σχετικών μελετών σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Σε πρόσφατη δε παρέμβασή της η Περιφερειάρχης Αττικής διαπύπωσε έξι πρώτες προτάσεις για τις πυρκαγιές, τις οποίες θα σας παρουσιάσω εν συντομία:

1. Η θεσμική αποσαφήνιση, με έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα (Πυροσβεστικού Σώματος, Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, Περιφερειών, Δήμων, Δασαρχείων, Τροχαίας, Ενόπλων Δυνάμεων) ως προς την απόφαση και υλοποίηση της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής πολιτών σε δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές».

2. Η ενεργοποίηση, είτε με σχετικό ΠΔ είτε με κανονιστική απόφαση του ΥΠΕΣ, της λειτουργίας του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Μ.Ο.), που προβλέπεται ήδη στο άρθρο 210 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), για το οποίο εκκρεμεί η έκδοση από το Υπουργείο των κατάλληλων προδιαγραφών λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του, δεδομένης της μητροπολιτικής λειτουργίας της Περιφέρειας Αττικής.

3. Η υλοποίηση, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, του πάγιου αιτήματος των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, για μηδενισμό ή μείωση των τελών κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, καθώς η συνδρομή των εθελοντών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί κοινωνική προσφορά για την προάσπιση του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών.

4. Η ενεργοποίηση, με κανονιστική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, της νομοθετικής πρόβλεψης (άρθρο 115 του ν.4249/2014), που υπάρχει για χρηματοδότηση κατά την αντιπυρική περίοδο και των Περιφερειών.

5. Η ενεργοποίηση, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, της πρόβλεψης του άρθρου 118 του ν. 4249/2014 για την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα.

6. Η θεσμοθέτηση, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, της υποχρέωσης ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένες στο σχετικό μητρώο της ΓΓΠΠ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνεργάστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Δήμο Ωρωπού, τους δήμους της Αττικής, τους συνδέσμους και τις εθελοντικές ομάδες, την ΕΥΔΑΠ και κυρίως τα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και τους υπαλλήλους του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, αλλά και όλους τους πολίτες που με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας καταστροφής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.