Ρ. Δούρου: Ξεθεμελιώνουμε στην πράξη το status quo του παρελθόντος (βίντεο)

«Με 14 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα 73 εκατ. για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου ή τα 32,5 εκατ. για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των πολιτών» τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά τον απολογισμό έργου των τριών ετών διοίκησης της περιφερειακής αρχής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου.

Η κ. Δούρου σημείωσε, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια διαρκείας που κάνει η διοίκηση από την έναρξη των καθηκόντων της, στο πλαίσιο του διμέτωπου αγώνα που καταβάλλει, τόσο για την αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης, κυρίως σε επίπεδο γραφειοκρατίας, που συχνά υποθάλπει και τη διαφθορά, όσο και για την κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών, είτε σε κοινωνικό επίπεδο, είτε σε υποδομές και συγχρονισμό με τις επιταγές της εποχής.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας επισήμανε, αποτελεί πρότυπο που υπερβαίνει τα αυτοδιοικητικά όρια, χάρη στη διπλή της ιδιαιτερότητα: «Από τη μια ενεργούμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικών γενιών και αντιλήψεων. Από την άλλη, έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε την ταμπέλα της δήθεν “ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης”».

«Έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο: είμαστε φανατικά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της άσκησης αποτελεσματικής, χρηστής διοίκησης, κόντρα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν από την απραξία. Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται μια διεκδικητική Περιφέρεια, χωρίς τις “δουλείες” που επιβάλλει μια ξεπερασμένη αντίληψη, που θέλει την Αυτοδιοίκηση απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή» σημείωσε η κ. Δούρου, προσθέτοντας: «Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμε, όχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα. Έργα με πρόγραμμα, με σχέδιο, που θα συνεχίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια».

Η περιφερειάρχης είπε ότι τα έργα δείχνουν, παράλληλα, τι πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν πραγματικά μητροπολιτικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Στο σημείο αυτό, η κ. Δούρου χαρακτήρισε αναγκαίες και άμεσες τις αλλαγές του καλλικρατικού και ευρύτερου νομικού πλαισίου (οικονομικά και κυρίως θεσμικά μέσα), στην κατεύθυνση ανάδειξης της μητροπολιτικότητας, ώστε οι Περιφέρειες να επιτελέσουν το έργο τους, ως πραγματικός βαθμός Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε δε, ότι η ανάγκη αυτή καταδείχθηκε κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού φαινομένου από την Περιφέρεια Αττικής και γα το θέμα αυτό επεσήμανε: «Κινηθήκαμε εξαντλώντας τις θεσμικές μας αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και ενεργώντας έτσι, ώστε πλέον το παράδειγμα της Περιφέρειας με τη μορφή της λειτουργίας του Κέντρου Ειδών Πρώτης Ανάγκης, να αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής, επίσημα καταγεγραμμένο σε έκθεση από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως είπε, το Κέντρο Logistics, στήριξε τα κέντρα προσφύγων της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αλλά και δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικά φαρμακεία και άλλες δομές αλληλεγγύης και πρέπει πλέον να θωρακιστεί θεσμικά για να καταστεί αξιόπιστος αρωγός διαρκείας στις σημερινές και μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες.

Εξάλλου, η περιφερειάρχης, μιλώντας για την σκοπιμότητα της εκδήλωσης, επισήμανε ότι η επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί καθήκον και υποχρέωση «σε μια περίοδο fake news και συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, εξυπηρετώντας, είτε προσωπικές στρατηγικές είτε μικροκομματικές λογικές -σίγουρα όχι την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική».

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση μακριά από επετειακές λογικές, που εντάσσεται σε μια λογική παρουσίασης έργου και λογοδοσίας. «Μια διαδικασία που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακριά από τις λογικές της τηλεθέασης και της διαμεσολάβησης των τηλεοπτικών πλατό, στη βάση της ουσίας και της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέας σχέσης των πολιτών με την πολιτική ως «νέα βάση για ένα νέο υπόδειγμα δημόσιας διοίκησης». Πρόκειται για μία «αμφίδρομη σχέση, όπου οι αιρετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να ηγηθούν, να πάρουν θέση, να προτείνουν στους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά την άσκηση πολιτικής η κ. Δούρου είπε ότι πρόκειται για συλλογική υπόθεση επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ πολιτών και αιρετών. Αυτή είναι η αφετηρία για μία νέα σχέση πολίτη-πολιτικής, που δεν αλλάζει ως δια μαγείας με εξαγγελίες, ούτε επιβάλλεται. Οικοδομείται σε στέρεες βάσεις, με πολίτες -όχι απλά αιτούντες- αλλά ενεργούς εταίρους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι αντιπεριφερειάρχες, με σύντομες ομιλίες τους, περιέγραψαν τους βασικούς άξονες του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σκιαγράφησαν τα επόμενα βήματα.

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν σε :

• Έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, διαχείρισης απορριμμάτων.
• Έργα κοινωνικής πολιτικής
• Έργα ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της αξιοπρεπούς εργασίας, με αξιοπρεπώς αμειβόμενες δουλειές.
• Έργα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη -τη μόνη που μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους νέους μας που εργάζονται στο εξωτερικό.
• Έργα για τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη, όπως οι παρεμβάσεις μας για την αναβίωση του αρχαιότερου θεάτρου, του Θορικού, ή τις αποφάσεις μας για τα Παραπήγματα του πρώην Στρατιωτικού νοσοκομείου ή για τα προσφυγικά.
• Έργα αλληλεγγύης για τις Περιφέρειες που δοκιμάστηκαν από τον Εγκέλαδο, όπως αυτές του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.