Σαρώνει η γρίπη: Τους 36 έφθασαν οι νεκροί

Πρόκειται για 21 άνδρες και 15 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία τα 74,4 έτη – Ανεμβολίαστοι οι 8 στους δέκα.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται στη χώρα μας η δραστηριότητα της γρίπης και του επιθετικού στελέχους που εφέτος κυριαρχεί Α(Η3Ν2), με τον αριθμό των θυμάτων αλλά και των σοβαρών περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αυξάνεται με δραματικό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και η οποία κατέγραψε στοιχεία μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 36. Από αυτούς οι 29 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ –όπου και κατέληξαν- και οι επτά αναφέρονται ως ασθενείς που κατέληξαν χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Το γεγονός αυτό βεβαίως έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ αριθμεί καθημερινά από 40 έως 70 ανθρώπους, οδηγώντας τους γιατρούς σε άσκηση ιατρικής με όρους πολέμου ή ακραίων φυσικών καταστροφών, δηλαδή με την στάθμιση και την αξιολόγηση πολλών παραγόντων για την τελική απόφαση του ποιος ασθενής θα μπει τελικά στην Εντατική. Σε ό,τι αφορά τα θύματα της γρίπης, πρόκειται για 21 άνδρες και 15 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία τα 74,4 έτη.
Ανεμβολίαστοι οι ‘Έλληνες
Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου οπότε καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου, χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ 168 ασθενείς με βαριά συμπτώματα της γρίπης και επιπλοκές. Εξ αυτών οι 156 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην έκθεσή του, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν οι 12 ασθενείς δεν χρειάστηκαν ή δεν πρόλαβαν τη νοσηλεία σε Εντατική. Τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ αφορούν 104 άνδρες και 52 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη και μέση ηλικία τα 68,1 έτη.
Κι ενώ οι αριθμοί των θυμάτων και των σοβαρών κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς, υπάρχει ως σταθερά ένα θλιβερό στοιχείο: ότι μόλις τo 23% του συνόλου των ασθενών είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς και θανόντες είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τους οποίους συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο, το 77% αυτών εμφανίζεται εντελώς ανίσχυρο και αθωράκιστο έναντι της γρίπης.
Αύξηση της θνησιμότητας όπως τον χειμώνα 2014-2015

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως από την τελευταία εβδομάδα του 2016 έως και τα μέσα Ιανουαρίου παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των θανάτων από διάφορες αιτίες σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες από 65 ετών και άνω. «Κατά την εβδομάδα 23–29 Ιανουαρίου 2017, η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμαίνεται σε αναμενόμενα επίπεδα· τούτο όμως πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, λόγω της πιθανής χρονικής καθυστέρησης στην μετάδοση των στοιχείων. Το φαινόμενο φαίνεται να ακολουθεί την άνοδο στη δραστηριότητα της γρίπης το τελευταίο διάστημα, και είναι παρόμοιο με τη μεγάλη αύξηση στη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε το χειμώνα του 2014-15. Τότε, όπως και την τρέχουσα περίοδο, είχε επικρατήσει ο ιός γρίπης Α(Η3Ν2), ενώ παρόμοιες αυξήσεις στη θνησιμότητα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Υψηλή δραστηριότητα της γρίπης καταγράφεται και στην Ευρώπη, με τις 32 από τις 43 χώρες που βρίσκονται στο δίκτυο επιτήρησης της γρίπης να αναφέρουν αυξημένο αριθμό θανάτων και σοβαρών κρουσμάτων της νόσου.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.