Σε ήρεμα νερά η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης – Οι προβληματισμοί, οι τοποθετήσεις και ο ειδικός (βίντεο)


Σε μία εξαιρετικά ήρεμη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, «πέρασε» η Γνωμοδότηση περί της «Mελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ‘Συλλογή,Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος & Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών », αφού έλαβε 22 θετικές ψήφους, έναντι 3ων κατά.


Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν η πλειοψηφία των μελών, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι τοποθετήσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές, έγιναν μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια, χωρίς εντάσεις.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και προεδρεύων κατά την χθεσινή συνεδρίαση, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, πρότεινε πριν τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, να τοποθετηθούν αρχηγοί παρατάξεων ή εκπρόσωποι αυτών.

synedriasi_epitropi_diabouleusis_proedreio

Έτσι η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δαμιανό Φαφούτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην διαφωνία που είχε ως προς τον τρόπο με τον οποίο καλέστηκαν οι Σύλλογοι και οι φορείς του Δήμου ώστε να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μίλησε για την διπλή συνεδρίαση αλλά και τον τρόπο που τελικά έλαβε την θετική ψήφο η Γνωμοδότηση της Μελέτης από το Τοπικό Συμβούλιο της Ραφήνας, αλλά και για την θετική ψήφο από το ΔΣ Ραφήνας – Πικερμίου, χωρίς να υπάρχει τότε Περιβαλλοντολογική Μελέτη.

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση του κ. Φαφούτη

Απάντηση στα ερωτήματα του κ. Φαφούτη έδωσαν αρχικά ο Δήμαρχος κ. Μπουρνούς και στην συνέχεια ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Καλφαντής, οι οποίοι είπαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει Περιβαλλοντολογική Μελέτη πριν ορισθούν οι θέσεις για την κατασκευή του ΚΕΛ, όπως και ότι σύμφωνα με την Μελέτη που καλούνται να γνωμοδοτήσουν, είναι φανερό ότι πρόκειται για ΚΕΛ τριτοβάθμιας επεξεργασίας

Δείτε το βίντεο με τις τοποθετήσεις των κ.κ Μπουρνούς και Καλφαντή

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν κατά σειρά τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, που θυμίζουμε ότι αποτελείται από 23 Συλλόγους και Σωματεία της περιοχής, αλλά και από τέσσερις Δημότες.

parousies_synedriasi_epitropis_diabouleusis

Στην πλειοψηφία τους οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν θετικές, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ερωτήσεις προς το προεδρείο, όπως για τους χώρους στους οποίους θα κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια, την επεξεργασία και μεταφορά της λυματολάσπης,  των περιοχών του Δήμου που θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με το ΚΕΛ, αλλά και προβληματισμοί σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του έργου και της διασφάλισης αρχικά των προδιαγραφών αλλά και τον περιοχών που πρόκειται να συνδεθούν στο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Στις τοποθετήσεις όσων ψήφισαν τελικά κατά της γνωμοδότησης, υπήρξαν ενστάσεις όσο αφορά το αν τελικά το ΚΕΛ, σύμφωνα με την Μελέτη, είναι ή όχι τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Επίσης διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με την εκβολή του αγωγού στη θαλάσσια περιοχή αλλά και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Δείτε σε βίντεο τις τοποθετήσεις των κ.κ Ν. Σίμου, Χρ. Σταυρινού και Εμμ. Τερζοπούλου

Όπως γράψαμε παραπάνω, οι πλειοψηφία των τοποθετήσεων ήταν υπέρ της γνωμοδότησης. Χαρακτηριστικές για το κλίμα αλλά και το τρόπο που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, είναι οι τοποθετήσεις των κ.κ Χολέβα, Κωστάκη και Τσεμπέρη

Η τοποθέτηση όμως που ξεχωρίζουμε ήταν εκείνη του κ. Ηλία Ταρναρά, ο οποίος έχοντας και τις αντίστοιχες τεχνικές γνώσεις επί του θέματος, διατύπωσε συγκεκριμένες θέσεις όσο αφορά την επεξεργασία των λυμάτων όπως παρουσιάζεται στην παρούσα μελέτη, αλλά έθεσε και προτάσεις για την βελτίωση του έργου.

Οι τελικές τοποθετήσεις ανήκαν στην Αντιδήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κα. Δήμητρα Τσεβά και στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μύρων Τσαγκαράκη, οι οποίοι αν και δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις.

Δείτε επίσης
iRafina