Σε ποσοστό 15% οι προσλήψεις ΑμεΑ στο ελληνικό Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία φέρνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τις εν λόγω κοινωνικές ομάδες να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ ως προστατευόμενη κατηγορία πληθυσμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, το 10% των θέσεων θα καλύπτεται από ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% των θέσεων από μέλη οικογενειών (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, τέκνα) ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω -κατ’ εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% (η άσκηση του δικαιώματος από ένα μέλος της οικογένειας αυτομάτως αποκλείει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Απαραίτητη προϋπόθεση, η αναπηρία να έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οχι μόνο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κινήματος των ΑμεΑ, αλλά αποκαθίσταται και μια ανισότητα που αντιμετώπιζαν συμπολίτες μας, οι οποίοι, αναμφισβήτητα, βίωναν πιο έντονα τo πρόβλημα της ανεργίας στη διάρκεια της κρίσης.

Κατά κανόνα, σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του κόστους εργασίας, οι άνθρωποι με αναπηρία είναι από τους πρώτους που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται.

Μέχρι στιγμής, το Δημόσιο είχε τη δυνατότητα να δεχτεί στις υπηρεσίες του ανθρώπους από τις προαναφερθείσες κοινωνικές ομάδες σε ποσοστό 5% των θέσεων κάθε προκήρυξης, με χρονοβόρες διαδικασίες (έκδοση ειδικών προκηρύξεων, σύσταση επιτροπών για την εξέταση δικαιολογητικών κ.ά.) και υπό την περιοριστική προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ –αυτή η προϋπόθεση αίρεται διευρύνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ΑμεΑ στη χώρα μας υπολογίζεται στο 10% του συνολικού πληθυσμού -δηλαδή 1.000.000 ανθρώπους- σύμφωνα με ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και κρατικών φορέων (δεν υπάρχει επίσημη απογραφή).

Σε επικοινωνία της με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ανέφερε ότι στατιστικές του περασμένου καλοκαιριού υπολογίζουν σε 15% το ποσοστό των ΑμεΑ σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που συμπίπτει με τα στοιχεία της Eurostat που υπολογίζουν σε 16% το ποσοστό των ΑμεΑ σε όλη την Ευρώπη.

Με το νομοσχέδιο αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής ειδικών κατηγοριών υποψηφίων στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Οι προσθήκες στις ομάδες ΑμεΑ και μελών οικογενειών ΑμεΑ επέφεραν μείωση 5% στη συμμετοχή πολύτεκνων και τέκνων πολύτεκνων οικογενειών (από 20% σε 15%) και μείωση 3% στη συμμετοχή τρίτεκνων και τέκνων τρίτεκνων οικογενειών.

Για τη μείωση της συμμετοχής των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, το αρμόδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργείο έλαβε υπόψη του στοιχεία της απογραφής του 2011 (πέρα από τα στοιχεία που υπολογίζουν σε 10% το ποσοστό των ΑμεΑ στη χώρα), σύμφωνα με τα οποία ανέρχονται σε 196.806 οι οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, το ποσοστό συμμετοχής ατόμων ειδικών κατηγοριών (παλιννοστούντες, ομογενείς, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.) στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ αυξάνεται από 45% σε 52%.

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.