Σε συναγερμό οι Αρχές για τον ιό Δυτ. Νείλου

Τα δύο πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι ασθενείς είναι μία γυναίκα 66 ετών και ένας άνδρας 37 ετών, μέλη της ίδιας οικογένειας, οι οποίοι –τουλάχιστον έως χθες– νοσηλεύονταν σε σταθερή κατάσταση σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων της Αττικής. Και οι δύο είναι κάτοικοι αστικής περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Ωστόσο, όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος «κοινών» κουνουπιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, σε ποσοστό περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από το 1% παρουσιάζουν σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιo σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα περιστατικά δηλώθηκαν προχθές στο ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι τα πρώτα που καταγράφονται για την περίοδο μετάδοσης 2018. Σύμφωνα με το Κέντρο, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014 και 2017 κατά του θερινούς μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πιo «δύσκολο» έτος ήταν το 2010 τόσο γιατί ήταν η πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε ο ιός στη χώρα μας, όσο και για το γεγονός ότι προκάλεσε τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Ειδικότερα το 2010 είχαν καταγραφεί συνολικά 262 κρούσματα και 35 θάνατοι. Τα επόμενα τέσσερα έτη (2011, 2012, 2013 και 2014) εφαρμόστηκαν εντατικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών πανελλαδικά, με αποτέλεσμα το 2015 και 2016 να μην καταγραφούν περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους. Εως πέρυσι, οπόταν δηλώθηκαν 48 περιστατικά και πέντε θάνατοι.

Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει εμφάνιση και άλλων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα κατά την τρέχουσα περίοδο, και συστήνει τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.ά. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους, καθώς και απομάκρυνση των στάσιμων νερών ή κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.