Το παράνομο εκτροφείο Pit Bull στο Λαύριο, οι Κυνομαχίες και η ατιμωρησία

Το φθινόπωρο του 2011, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) δέχτηκε καταγγελίες ότι στο Λαύριο της Ανατολικής Αττικής εκτρέφεται μόνιμα μεγάλος αριθμός σκυλιών, στην πλειοψηφία τους pit bull, από ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται σε κυνομαχίες.

Η Γ.Ν.* (τα πραγματικά της στοιχεία είναι στη διάθεση του VICE Greece), μέλος της ΠΦΠΟ, σκέφτηκε ότι οι καταγγελίες ήταν πολύ σοβαρές για να μην εξεταστούν και τον Απρίλιο του 2012, αποφάσισε να πάει στο μέρος στο οποίο αναφερόταν οι καταγγελίες.

Στον τόπο των καταγγελιών

«Όταν φτάσαμε στην περιοχή, το πολύ δύο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Λαυρίου, βρήκαμε 27 σκυλιά, από τα οποία τα 26 ήταν pit bull και το ένα dogo argentino», είπε η ίδια στο VICE Greece. «Τα περισσότερα σκυλιά είχαν μόνιμη αλυσόδεση και πολλά ζούσαν μέσα σε βαρέλια, χώροι εντελώς ακατάλληλη για ζώα. Υπήρχαν σωροί από ακαθαρσίες. Είδαμε ότι ζώα δεν είχαν νερό, είχαν δερματικά προβλήματα, ήταν αδύναμα και έφεραν τραύματα από άλλα σκυλιά – ένα μάλιστα ήταν έντονα δαγκωμένο και τραυματισμένο στο πρόσωπο. Η γενική εικόνα ήταν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων ήταν κακές».

Σκυλί τραυματισμένο από κυνομαχίες. Η φωτογραφία είναι μία ευγενική παραχώρηση της Humane Society International, μίας διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση κυκλωμάτων κυνομαχιών.

Τα μέλη της ΠΦΠΟ συνάντησαν στον χώρο έναν άνθρωπο που τάιζε τα ζώα, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και ένα δεύτερο άτομο. Θα μάθαιναν ότι οι Γ. Π. και Ι.Σ ήταν οι ιδιοκτήτες των περισσότερων pit bull που βρέθηκαν στον τόπο των καταγγελιών.

«Όταν είπαμε στον Γ.Π. ότι είμαστε από φιλοζωική οργάνωση και μας είχαν γίνει καταγγελίες για κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και κυνομαχίες, εκείνος θορυβήθηκε», είπε στο VICE Greece ένα από τα μέλη της ΠΦΠΟ, υπό τον όρο να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του, καθώς φοβάται για την ασφάλειά του. «“Μην μπλέξετε την αστυνομία, εκτρέφω εδώ και χρόνια σκυλιά”, μας είπε. Ήταν τόσο πολύ ανήσυχος, που όταν του ζητήσαμε να τραβήξουμε φωτογραφίες, μας άφησε χωρίς να φέρει την παραμικρή αντίρρηση. Κάποια στιγμή, παρατηρήσαμε ότι δύο θηλυκά pit bull είχαν γεννήσει πρόσφατα. Τον ρωτήσαμε πού βρίσκονται τα κουτάβια. Όταν μας απάντησε ότι “πέθαναν”, οι υποψίες μας ότι πρόκειται για παράνομο εκτροφείο έγιναν ακόμη πιο βάσιμες. Σε σχετικές ερωτήσεις μας, ο εν λόγω κύριος μας είπε ότι κανένα ζώο δεν είναι στειρωμένο, ούτε έχει τσιπ, ούτε βιβλιάριο υγείας, όπως επιβάλλει ο νόμος. Όταν τον ρωτήσαμε αν τα ζώα έχουν εμβολιαστεί από κτηνίατρο, μας είπε ότι “Τα εμβόλια τα έχουμε κάνει μόνοι μας”, χωρίς τη συνδρομή κτηνιάτρου», προσθέτει το ίδιο μέλος.

Για τις καταγγελίες εναντίον του ίδιου και του έτερου ιδιοκτήτη σκυλιών στο Λαύριο, ο Γ.Π. είπε στο VICE Greece: «Η ιστορία ξεκίνησε, όταν κάποιοι από την περιοχή μας έκαναν καταγγελίες σε φιλοζωικές οργανώσεις ότι βάζουμε σκυλιά σε κυνομαχίες. Όταν η ΠΦΠΟ ήρθε για έλεγχο στον χώρο μου, είχε μόλις ψηφιστεί ο ν. 4039/12 και δεν ξέραμε τις νέες διατάξεις, σχετικά με τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Για παράδειγμα, δεν ήξερα ότι απαγορεύεται η μόνιμη αλυσόδεση των σκύλων. Ακόμη, όταν ήρθαν, βρήκαν ελάχιστα πράγματα από παρανομίες και μόνο ένα ζώο έφερε πληγή στο χείλος του».

Ο Γ.Π. μου είπε ότι ασχολείται με τα σκυλιά εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Έτσι, τον ρώτησα αν είχε ποτέ ακούσει να γίνονται κυνομαχίες στην περιοχή και γιατί πιστεύει ότι κάποιοι τον κατήγγειλαν και για κυνομαχίες στη φιλοζωική οργάνωση. «Ποτέ δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου ζητήσει ζώο για κυνομαχίες. Όμως και από μένα να πήρε κάποιος σκύλο, δεν μπορώ να ξέρω αν μετά τον έβαλε σε κυνομαχίες. Όσον αφορά την καταγγελία από φιλόζωους στο Λαύριο για κυνομαχίες, μάλλον συνδέεται με το γεγονός ότι όταν ντόπιοι με ρωτούσαν για τις ιδιότητες διαφορετικής ράτσας σκύλων, τους έλεγα ότι το πιο δυνατό για μονομαχίες είναι το pit bull -ράτσα που είχα και ’γω, επειδή μου άρεσε-, επειδή για μένα το pit bull είναι γεννημένο να μονομαχεί. Κάποιος το άκουσε μάλλον και θεώρησε ότι βάζω τα σκυλιά μου σε κυνομαχίες».

«Κρύβετε ένα έγκλημα σε βάρος των σκυλιών»

Εκείνη την ημέρα, μέλη της ΠΦΠΟ αποφάσισαν να καλέσουν την αστυνομία. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ξέραμε ότι η παράλειψη τοποθέτησης τσιπ είναι μια συνήθης πρακτική όσων εμπορεύονται και εκπαιδεύουν ζώα για συμμετοχή σε κυνομαχίες, αφού δεν θέλουν να ταυτοποιηθούν ως δικά τους, αν πιαστούν κατά τη διάρκεια της μονομαχίας», είπε η κ. Γ.Ν. στο VICE Greece.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, «επιβεβαίωσαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο δεν κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για παθητική κακοποίηση ζώων, όπως πρέπει να γίνεται, όταν διαπιστώνονται οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης», πρόσθεσε η ίδια.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ίδια επικοινώνησε με τον -τότε- Αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής, Κυριάκο Κατσουνάκη, που ήταν αρμόδιος για τα θέματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.

«Στην περιοχή λειτουργεί ένα παράνομο εκτροφείο pit bull. Είναι μία ράτσα που κατά κόρον χρησιμοποιείται στις κυνομαχίες και έχουμε γίνει αποδέκτης καταγγελιών ότι αυτά τα ζώα χρησιμοποιούνται σε κυνομαχίες», του είπε.

Η καθυστέρηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να οδήγησε στο κλείσιμο της δικογραφίας.

«Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε -και κάναμε- είναι να διαπιστώσουμε ότι τα ζώα ζουν υπό κακές συνθήκες και ότι γίνεται παράνομη εκτροφή», είπε στο VICE Greece η Γ.Ν. «Τώρα, ήταν θέμα και των Αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξετάσουν το θέμα των παρανομιών και των κυνομαχιών».

Ο αντιδήμαρχος αρνήθηκε την ύπαρξη παράνομου εκτροφείου. «Ξέρω πολύ καλά και τον Ι.Σ. και τον Γ.Π. Ο τελευταίος είναι φίλος μου. Μια χαρά τα έχουν τα ζώα», είπε ο ίδιος. Πράγματι, σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κατσουνάκη, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος είπε ότι θεωρεί τους δύο ιδιοκτήτες σκύλων «φιλόζωους».

«Μου φάνηκε περίεργο που ένας αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την προστασία των αδέσποτων, θεωρούσε ότι είναι φυσιολογικό ζώα να είναι μόνιμα αλυσοδεμένα, να μένουν σε βαρέλια, πλάι σε ακαθαρσίες και να είναι αστείρωτα με αποτέλεσμα να αναπαράγονται», σχολιάζει η Γ.Ν. «Από τη μετέπειτα επικοινωνία μας φάνηκε ότι ο αντιδήμαρχος θα στήριζε τους δύο ιδιοκτήτες. “Κρύβετε ένα έγκλημα σε βάρος των σκυλιών”, του είπα σε μια συζήτησή μας».

Η άρνηση της στείρωσης

Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η ΠΦΠΟ πρότεινε στους δύο ιδιοκτήτες να στειρώσει τα ζώα τους με δικά της έξοδα. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε παράνομη εκτροφή ζώων θα ήταν αδύνατη στο μέλλον, η πιθανή παραγωγή και εκπαίδευση κυνομάχων θα αποκλειόταν και οι δύο ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να κρατήσουν τα σκυλιά τους.

Αρνήθηκαν και οι δύο. «Για μένα, από την απάντησή τους ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να συνεχίσουν την εκτροφή», λέει Γ.Ν. «Γι’ αυτό, κάναμε αίτημα αφαίρεσης των θηλυκών ζώων και αργότερα ζητήσαμε τα αρσενικά να μεταφερθούν στον χώρο φιλοξενίας του δήμου Λαυρεωτικής, μέχρι να βρεθούν άλλοι χώροι φιλοξενίας. Το αίτημά μας απερρίφθη από την εισαγγελέα Αγγελοπούλου. Εμείς ήμασταν σίγουροι ότι τα ζώα αργότερα θα “εξαφανίζονταν” με διάφορους τρόπους και υιοθεσίες, κάτι που τελικά έγινε».

Σε ερώτηση του VICE Greece προς τον Γ.Π., εκείνος απάντησε: «Η ΠΦΠΟ ήθελε να στειρώσουμε τα ζώα μας, για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε παράνομοι εκτροφείς, δηλαδή ότι δεν αναπαράγουμε και πουλάμε τα σκυλιά παράνομα. Εγώ δεν είχα να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Δεν είχα τα σκυλιά για παράνομη εκτροφή, τα είχα επειδή μου άρεσαν. Είμαι γενικά κατά των στειρώσεων των ζώων και γι’ αυτό αρνήθηκα».

Η εισαγγελέας ανοίγει δικογραφία

Η ΠΦΠΟ έκανε καταγγελία προς τις εισαγγελικές Αρχές τον Μάιο του 2012 για παράνομη εκτροφή ζώων και ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυνομαχίες. Λίγες μέρες αργότερα, άνοιξε σχετική δικογραφία, την οποία ανέλαβε η Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, η πρώτη εισαγγελέας στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης που ήταν επιφορτισμένη αποκλειστικά με υποθέσεις προστασίας των ζώων.

«Ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα για την προστασία των ζώων και η ειδική εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποιήσεων ζώων, μας έκαναν να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, όσον αφορά την παράνομη εκτροφή και εμπορία ζώων για κυνομαχίες στην Ελλάδα», είπε η Γ.Ν. στο VICE Greece.

Η δικογραφία μπαίνει στο αρχείο

Οι ελπίδες σύντομα διαψεύστηκαν. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Οι δύο ιδιοκτήτες κράτησαν τα ζώα τους, χωρίς να γίνει στείρωση.

«Από την προκαταρκτική εξέταση και ιδίως από την κατάθεση του αντιδημάρχου Λαυρίου [σ.σ.: Κυριάκου Κατσουνάκη], αρμόδιου για θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων […] και το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας […] προέκυψε ότι οι 19 σκύλοι διέθεταν βιβλιάρια υγείας και αριθμούς ηλεκτρονικής σήμανσης […] ήταν εμβολιασμένοι […] κλινικά υγιείς και σε καλή θρεπτική κατάσταση […]. Ενόψει των ανωτέρω δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης», ανέφερε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών προς τον Εισαγγελέα Εφετών στο απαλλακτικό βούλευμά της. Σύμφωνα με την ίδια, «διαπιστώθηκε ότι για κάποια ζώα δεν υπήρχε κατάλληλο κατάλυμα και δεν ήταν στειρωμένα, παραβάσεις που επισύρουν μόνο διοικητικές κυρώσεις».

Ολιγωρία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Όταν ζήτησα από τα μέλη της ΠΦΠΟ να σχολιάσουν την απόφαση της εισαγγελέως, μου είπαν ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία. «Κάναμε την καταγγελία στην Αστυνομία τον Απρίλιο του 2012 και η Κτηνιατρική πήγε να κάνει αυτοψία δύο μήνες αργότερα. Αυτό έδωσε στους δύο ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να φτιάξουν βιβλιάρια υγείας, να εμβολιάσουν τα ζώα, να βελτιώσουν τα καταλύματα και γενικότερα να εξαλείψουν όλα τα στοιχεία που ήταν ικανά να στοιχειοθετήσουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης που εμείς καταγγείλαμε και η Αστυνομία διαπίστωσε δύο μήνες νωρίτερα. Η ολιγωρία είναι μια πάγια τακτική της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας».

Το VICE Greece επικοινώνησε με την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, αρμόδια για την παραπάνω υπόθεση, η οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για τοποθέτηση στα παραπάνω.

Σε επικοινωνία που είχε το VICE Greece με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Σπύρο Ντουντουνάκη, εκείνος απέδωσε την παραπάνω ολιγωρία στις ελλείψεις προσωπικού και τον μεγάλο φόρτο εργασίας: «Η ταχύτητα ανταπόκρισης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας εξαρτάται εκ των πραγμάτων από τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και τις προτεραιότητες που πρέπει να βάλει. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ανατολικής Αττικής έχει ένα μεγάλο φάσμα εργασιών και μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από σφαγεία έως αδέσποτα και άλογα».

«Η ολιγωρία της Κτηνιατρικής δεν εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι πήγε δύο μήνες αργότερα, αλλά και στο ότι ανέφερε στην αυτοψία της ότι τα τσιπ των σκύλων ήταν καταχωρημένα στους δύο ιδιοκτήτες, χωρίς όμως να μπει στον κόπο να ελέγξει αν όντως ήταν, αρκούμενη μόνο στα χαρτιά που προσκόμισαν. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, τα τσιπ δεν είχαν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Οι κτηνίατροι των Γ.Π. και Ι.Σ. είπαν ότι τα είχαν στείλει και χάθηκαν. Επίσης, στάθηκαν μόνο στον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης, χωρίς να κάνουν τίποτα για την παράνομη εκτροφή των ζώων που ολοφάνερα εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια τους», είπε στο VICE Greece η Γ.Ν., με άλλα μέλη να συμπληρώνουν ότι «η αρμόδια εισαγγελέας δεν έλαβε υπόψη της την αυτοψία της Αστυνομίας την ημέρα που πρωτοπήγαμε στο Λαύριο, η οποία ανέφερε την έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης και εσφαλμένα έκρινε ότι η έλλειψη σωστού καταλύματος επισύρει μόνο διοικητικές κυρώσεις, όπως προκύπτει από την έννοια της παθητικής κακοποίησης στην εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων», αναφέρουν στο VICE Greece μέλη της ΠΦΠΟ.

Ο Αντιδήμαρχος Λαυρίου επικαλέστηκε καταφύγιο ζώων που δεν υπήρξε ποτέ

Η καθυστέρηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να οδήγησε στο κλείσιμο της παραπάνω δικογραφίας.

Σε δημόσιο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση του VICE Greece, ο πρώην Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής και νυν δημοτικός σύμβουλος, Κυριάκος Κουτσουνάκης, είπε ότι τα δέκα ζώα που βρέθηκαν στην κατοχή του Γ. Π. δεν ήταν προϊόν παράνομης εκτροφής. Αντίθετα, «έπειτα από υπόδειξη ανθρώπων» στο λιμάνι του Λαυρίου, ο Γ.Π. «περισυνέλεξε δύο αδέσποτα ημίαιμα θηλυκά pit bull, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης [και] με δική του φροντίδα και δαπάνες περιέθαλψε τα ανωτέρω σκυλιά σε συγκεκριμένο χώρο [σ.σ.: όπου είχαν βρεθεί από την ΠΦΠΟ], τα οποία μετά τον τοκετό ανήλθαν στον αριθμό των δέκα».

Στο ίδιο έγγραφο, ο κ. Κουτσουνάκης υποστήριξε ότι «Τα ανωτέρω ζώα, έπειτα από συνεννόηση με τον Δήμο Λαυρεωτικής, θα παραδοθούν στο υπό σύσταση καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Λαυρεωτικής, για να τύχουν της απαραίτητης φροντίδας και να προωθηθούν για υιοθεσία σε ενδιαφερόμενους πολίτες».

Ωστόσο, σε άλλο δημόσιο έγγραφο του Δήμου Λαυρεωτικής προς τις δικαστικές Αρχές, που επίσης βρίσκεται στη διάθεση του VICE Greece, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει υπό σύσταση καταφύγιο ζώων του Δήμου Λαυρεωτικής, ούτε έχει συσταθεί, ούτε θα συσταθεί στο μέλλον».

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα θα άνοιγε ξανά την υπόθεση του Λαυρίου.

Με λίγα λόγια, η εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, λαμβάνοντας υπόψη και το «υπό σύσταση καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Λαυρεωτικής», το οποίο ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ.

Το VICE Greece επικοινώνησε με τον νυν Δήμαρχο Λαυρίου, Δημήτρη Λουκά, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι στον Δήμο Λαυρεωτικής δεν υπήρχε, ούτε και υπάρχει καταφύγιο, αλλά μόνο ένας χώρος προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων. «Δεν είναι καταφύγιο και δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις μας να κάνουμε καταφύγιο, καθώς για εμάς το κόστος είναι απαγορευτικό». Σε ερώτηση σχετικά με το έγγραφο του κ. Κατσουνάκη, ο δήμαρχος είπε ότι «ίσως να ήταν στα σχέδια της τότε δημοτικής Αρχής, ωστόσο εμείς δεν παραλάβαμε κάτι, όταν αναλάβαμε τον δήμο».

Το VICE Greece επικοινώνησε και με τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Λαυρεωτικής, Κυριάκο Κατσουνάκη, ο οποίος μας είπε ότι με το «υπό σύσταση καταφύγιο» εννοούσε τον χώρο προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων. Ο ίδιος, μάρτυρας υπεράσπισης σε μια από τις δίκες σε βάρος των Γ.Π. και Ι.Σ., είπε ότι και οι δύο είναι «φιλόζωοι» και ότι οι καταγγελίες σε βάρος τους είναι «άδικες και ψευδείς».

«Ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν επέβαλε ποτέ κανένα διοικητικό πρόστιμο»

«Παρότι δεν άσκησε ποινική δίωξη, η εισαγγελέας είπε ότι είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις. Ωστόσο, ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν επέβαλε ποτέ κανένα διοικητικό πρόστιμο», είπε στο VICE Greece η Γ.Ν. και πρόσθεσε, σχολιάζοντας για το κλείσιμο της υπόθεσης: «Ήταν σοκαριστικό να βλέπεις ότι μια υπόθεση καταλήγει στο αρχείο και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Η τοπική κοινότητα και αυτοδιοίκηση τους ήξερε για χρόνια, αλλά δεν έκαναν τίποτα για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, η Αστυνομία δεν προχώρησε στο αυτόφωρο, όπως κατά τη γνώμη μας έπρεπε να κάνει, η Κτηνιατρική πήγε για αυτοψία δύο μήνες μετά την καταγγελία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε υποστηρίξει τους δύο ιδιοκτήτες και είχε πει στην εισαγγελέα για ένα καταφύγιο που τελικά δεν υπήρχε».

Σε σχετική ερώτηση του VICE Greece προς τον Δήμο Λαυρεωτικής για τη μη επιβολή διοικητικών προστίμων, ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς είπε ότι «ποτέ στον δήμο δεν μας έχουν κοινοποιηθεί έγγραφα από τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές Αρχές για διοικητικά πρόστιμα σε βάρος των δύο προσώπων. Αν υπάρχει κάτι και μας κοινοποιηθεί, θα επιληφθούμε αμέσως των κυρώσεων».

Ωστόσο, μέλη της ΠΦΠΟ είπαν στο VICE Greece ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχίας, όταν ήταν αντιδήμαρχος ο κ. Κατσουνάκης, είχε σταλεί στο δήμο Λαυρεωτικής η έκθεση της Κτηνιατρικής σχετικά με τις παραβάσεις που επισύρουν διοικητικά πρόστιμα.

Ένας εκ των ιδιοκτητών σκυλιών του Λαυρίου, συλλαμβάνεται στην Κατερίνη

Screenshot από αποκλειστικό βίντεο της έρευνας του VICE για τις κυνομαχίες.

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα θα άνοιγε ξανά την υπόθεση του Λαυρίου.

Στις 2 Μαρτίου 2013, χτύπησε το τηλέφωνο στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης. Όταν ο αστυνομικός σήκωσε το ακουστικό, η φωνή από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου κατήγγειλε ότι σε έναν στάβλο λίγο έξω από την πόλη γίνονται κυνομαχίες.

Αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σημείο της καταγγελίας: Η πληροφορία ήταν αξιόπιστη.

Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στον στάβλο, δεκάδες άτομα ξεκίνησαν να τρέχουν και να πηδάνε από τα παράθυρα, για να αποφύγουν τη σύλληψη. Οι 17 από αυτούς, 13 Έλληνες και τέσσερις υπήκοοι της ΠΓΔΜ, δεν κατάφεραν να διαφύγουν και συνελήφθησαν.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στον χώρο και σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή. «Περισυλλέγησαν επτά σκυλιά, εκ των οποίων το ένα νεκρό», ανέφερε η Αστυνομία μετά την επιχείρηση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου 4039/2012 για την προστασία των ζώων από κυνομαχίες και άλλου είδους εκμετάλλευση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Την ώρα της εφόδου των αστυνομικών, υπολογίζεται ότι υπήρχαν στον στάβλο περίπου 100 άτομα, ωστόσο η περιορισμένη αστυνομική δύναμη επέτρεψε στους περισσότερους να διαφύγουν, παίρνοντας μαζί τους ενοχοποιητικά στοιχεία, όπως τα μπλοκάκια με τα στοιχήματα για τις κυνομαχίες.

Μικρό απόσπασμα από κυνομαχία.

Όταν η Γ.Ν. έμαθε για τις συλλήψεις στην Κατερίνη, επικοινώνησε με τους υπεύθυνους που έτρεχαν την υπόθεση.

«Μήπως έχετε ανάμεσα στους συλληφθέντες κάποιον με το όνομα Γ. Π.;», ρώτησε.

«Όχι, δεν έχουμε κάποιον με αυτό το όνομα», της απάντησαν.

«Μήπως υπάρχει κάποιος με το όνομα Ι.Σ.;», επέμεινε.

«Ναι, τον έχουμε πιάσει αυτόν», της είπαν.

«Σε ένα από τα τρία αυτοκίνητα που έλεγξαν, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ζώο, το οποίο έψαξα και από τον κωδικό που έφερε το τσιπάκι του, ανακάλυψα ότι ανήκε στον Ι.Σ. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση, ωστόσο αργότερα, προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι κατά παράβαση του νόμου το τσιπάκι δεν είχε καταχωρηθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία στο όνομα του Ι.Σ. στα αρχεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όπως προέβλεπε ο νόμος, κάτι που αποτελεί άλλη μια τεράστια παράλειψη από τους υπεύθυνους της Κτηνιατρικής», είπε η Γ.Ν στο VICE Greece. «Αν αυτό έγινε, τότε κακώς, πρόκειται για παράβλεψη και παρατυπία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», είπε σχετικά ο Σπύρος Ντουντουνάκης από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

«Από τη δίκη προέκυψε ότι ο Ι.Σ. ήταν ένας από τους δύο άνδρες που χώρισε τα ζώα κατά τη διάρκεια της κυνομαχίας στην Κατερίνη, όταν εμφανίστηκε η Αστυνομία, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος, παρά μόνο αν είναι εξοικειωμένος με την εκτροφή ζώων και τις κυνομαχίες. Προς επίρρωση αυτού, ένας από τους συλληφθέντες είπε στη δίκη ότι όταν έφτασε στο στάβλο -όπου υπήρχε face control και αυστηρός έλεγχος όσων έμπαιναν για να παρακολουθήσουν τις κυνομαχίες- είπε στον πορτιέρη ότι ερχόταν “συστημένος” από τον Ι.Σ.», είπαν μέλη της ΠΦΠΟ που ήταν παρόντα στη δίκη.

Το VICE Greece επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Ι.Σ., ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Γ.Π. είπε για τη σύλληψη του Ι.Σ. στην Κατερίνη: «Ο Ι.Σ. βρέθηκε για άλλη υπόθεση στην Κατερίνη. Ήταν σε μια καφετέρια, δίπλα από τον στάβλο όπου γίνονταν οι κυνομαχίες. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, επειδή απλώς είχε έναν σκύλο στο αυτοκίνητό του. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για παράνομη εκτροφή για κυνομαχίες. Όμως δεν είχε καμία σχέση με τις κυνομαχίες που γίνονταν εκεί. Πρόκειται πραγματικά για σατανική σύμπτωση».

Όμως η σύλληψη του Ι.Σ. δεν ήταν η μόνη σύνδεση της υπόθεσης του Λαυρίου με εκείνη της Κατερίνης. Σύμφωνα με έγγραφα και πηγές που μίλησαν στο VICE Greece, ένα από τα σκυλιά του Γ.Π. που βρέθηκαν στο Λαύριο διαπιστώθηκε αργότερα ότι ανήκε σε έναν άλλον ιδιοκτήτη pit bull, που επίσης συνελήφθη κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών στην Κατερίνη.

Στιγμιότυπο από κυνομαχία. Η φωτογραφία είναι μία ευγενική παραχώρηση της Humane Society International.

Η καταδίκη και οι παραγραφές λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου

Παρότι η μικρή αστυνομική δύναμη στην Κατερίνη κατάφερε να συγκεντρώσει λίγα αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών κατά των συλληφθέντων, 13 από τους 17 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης. Ο Ι.Σ. ήταν ανάμεσα σε αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση για παράνομη εκτροφή ζώων με σκοπό τη συμμετοχή σε κυνομαχίες.

«Στη δίκη ήταν ξεκάθαρη η ανεπάρκεια του δικαστηρίου σε θέματα φιλοζωίας και κυνομαχιών», μου είπε μέλος της ΠΦΠΟ που παρακολούθησε τη νομική πορεία της υπόθεσης, σχολιάζοντας τις μικρές ποινές σε βάρος των καταδικασθέντων. «Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε συχνά. Σε δύο δίκες που παρέστην εγώ ο ίδιος για λογαριασμό της ΠΦΠΟ, οι δικαστές κυριολεκτικά δεν γνώριζαν τι είναι οι κυνομαχίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την τεχνογνωσία, για να κρίνουν υποθέσεις κακοποίησης ζώων και κυνομαχιών. Παρόλα αυτά, στο τέλος της δίκης σε πρώτο βαθμό είχαμε το κεκτημένο της καταδίκης για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, κάτι που ήταν ένα θετικό βήμα».

Παρά την αρχική καταδίκη, οι ποινές που επιβλήθηκαν στον πρώτο βαθμό παραγράφηκαν στο στάδιο της έφεσης, εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου (4322/2015).

Ο διάδρομος εκγύμνασης και τα νέα σκυλιά

Λόγω της εμπλοκής του Ι.Σ. στην υπόθεση της Κατερίνης, η δικογραφία του Λαυρίου άνοιξε ξανά. Για την εν λόγω υπόθεση επρόκειτο να ανοιχθούν τουλάχιστον πέντε δικογραφίες τα επόμενα χρόνια.

«Σε ελέγχους που έγιναν αργότερα στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, τόσο στο αρχικό σημείο εντοπισμού των ζώων, όσο και σε άλλα κοντινά σημεία όπου διατηρούσαν ζώα οι δύο ιδιοκτήτες, βρέθηκε διάδρομος εκγύμνασης, ένα όργανο που κατά κόρον χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ζώων-κυνομάχων», μου μέλος της ΠΦΠΟ. Το VICE Greece έχει στη διάθεσή του φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει την ύπαρξη του διαδρόμου εκγύμνασης (treadmill). «Είναι ένα από τα βασικά σύνεργα των εκπαιδευτών κυνομάχων», μου είπε ο Mark Randell, μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και σύμβουλος για θέματα κυνομαχιών.

Αποκλειστικό βίντεο του VICE Greece, όπου κυνομάχος σε χώρα του εξωτερικού γυμνάζεται σε διάδρομο.

Για τον διάδρομο εκγύμνασης που βρέθηκε στον χώρο του, ο Γ.Π. είπε στο VICE Greece: «Τον διάδρομο τον είχα για να εξασφαλίσω την ευζωία των ζώων. Όταν έχεις πολλά σκυλιά, δεν μπορείς να τα βγάλεις όλα βόλτα. Έτσι, είχα το treadmill, για να τα βάζω να γυμνάζονται και να εκτονώνονται. Η γυμναστική ενός ζώου δεν σημαίνει απαραίτητα παράνομη εκτροφή για κυνομαχίες».

Ακόμη, «σε νέα επιτόπια έρευνα που κάναμε στο Λαύριο, διαπιστώθηκε ότι οι δύο ιδιοκτήτες είχαν επεκτείνει τις εγκαταστάσεις τους, ενώ βρέθηκαν και νέα κουτάβια και σκυλιά, άλλο ένα στοιχείο για παράνομη εκτροφή ζώων», μου είπαν μέλη της ΠΦΠΟ που πήγαν στο Λαύριο.

Γι’ αυτό ο Γ.Π. είπε στο VICE Greece ότι πράγματι, «αφού έδωσα τα σκυλιά για υιοθεσία, πήγα σε άλλο χώρο και πήρα άλλα σκυλιά, που έφταναν περίπου τα 17. Ωστόσο, δεν έκανα εκτροφή».

Κυνομάχος πάνω σε διάδρομο εκγύμνασης. Η φωτογραφία είναι μία ευγενική παραχώρηση της Humane Society International.

Το σκυλί με το κομμένο δάχτυλο

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης, οι Ι.Σ. και Γ.Π. είπαν ότι μερικά από τα σκυλιά που βρέθηκαν στο Λαύριο υιοθετήθηκαν αργότερα από φιλόζωους.

Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει αυτοψία, ώστε να διαπιστωθεί αν οι νέοι ιδιοκτήτες πράγματι υπήρχαν και αν διατηρούσαν τα υιοθετημένα σκυλιά σε καλές συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που είναι στη διάθεση του VICE Greece, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, όπως ελλείψεις βιβλιαρίων υγείας και εμβολιασμών. Ακόμη, τουλάχιστον τρεις ιδιοκτήτες δεν βρέθηκαν ποτέ, αφού δεν ήταν ένοικοι στις πολυκατοικίες που είχαν δηλωθεί ως διεύθυνση κατοικίας ή είχαν δώσει τα σκυλιά τους σε ανθρώπους, των οποίων τα στοιχεία δεν γνώριζαν.

Ακόμη, σε αυτοψία που έκανε η Κτηνιατρική Υπηρεσία στο Βοτανικό, παρουσία της Αστυνομίας, εντοπίστηκε ένα σκυλί «με δερματικές αλλοιώσεις στα πρόσθια άκρα» και διαπιστώθηκε «η απουσία άκρου δακτύλου στο οπίσθιο αριστερό άκρο».

Κυνομάχος που έχει χάσει τα δόντια του από κυνομαχίες. Η φωτογραφία είναι μία ευγενική παραχώρηση της Humane Society International.

«Ούτε σε αυτήν την περίπτωση ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του ιδιοκτήτη για κακοποίηση ζώου, παράλειψης και της Κτηνιατρικής και της Αστυνομίας», λέει στο VICE Greece μέλος της ΠΦΠΟ. «Δεν ξέρω τι άλλο περιμένουν να δουν οι Αρχές, για να καταλάβουν ότι τα ζώα βασανίζονται και συμμετέχουν σε κυνομαχίες στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση προς τον Γ.Π. για τους ιδιοκτήτες των υιοθετημένων ζώων που δεν βρέθηκαν, καθώς και για τις διαπιστώσεις κακών συνθηκών διαβίωσης, ο ίδιος είπε: «Εγώ έπαιρνα πάντα τα στοιχεία του ανθρώπου, με τον οποίο έκανα την υιοθεσία. Δεν είμαι αστυνομικός, για να ξέρω που θα είναι μετά την υιοθεσία. Το τι έκανε ο καθένας, αφού ανέλαβε την ευθύνη του ζώου, δεν είναι δική μου υπόθεση».

H Γ.Ν. είπε στο VICE Greece ότι παρά τα όσα είπαν οι δύο ιδιοκτήτες pit bull στο Λαύριο για υιοθεσίες, «σε μια από τις επισκέψεις μας εκεί ανακαλύψαμε ότι ζώα που υποτίθεται ότι είχαν δοθεί για υιοθεσία βρίσκονταν ξανά στους χώρους τους».

Από την πλευρά του, ο Γ.Π. αρνήθηκε ότι υπήρχαν στον χώρο του ζώα που είχε υιοθετήσει.

Η Κτηνιατρική πήγε για αυτοψία σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την καταγγελία

Σε μια από τις πολλές δικογραφίες που έφτασαν στο δικαστήριο, ο Ι.Σ καταδικάστηκε για παθητική κακοποίηση ζώων σε πρώτο βαθμό, αθωώθηκε ωστόσο σε δεύτερο.

«Έχουμε πολλές ενστάσεις σχετικά με την ορθότητα της απόφασης και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε την υπόθεση», μου είπε η Γ.Ν. «Στο τέλος της δίκης στο δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του Ι.Σ. Ακούγοντας την πρόταση της εισαγγελέως, η υπεράσπιση ξεκίνησε να διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι έχει δημόσια έγγραφα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία που μιλούσαν για καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων».

Ποιο ήταν ακριβώς το πρόβλημα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία;
Γι’ αυτήν την υπόθεση, η ΠΦΠΟ έκανε καταγγελία τον Φεβρουάριο του 2014. Εκεί ανέφερε ότι «για ακόμη μία φορά οι Ι.Σ. και Γ.Π. διατηρούν σκύλους ράτσας pit bull στο Λαύριο και συνεχίζουν την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης ράτσας», κάτι που, εφόσον ίσχυε, θα αποτελούσε παράνομη εκτροφή. Στην καταγγελία αναφερόταν ότι «τα ζώα διαβιούν σε μικρά κλουβιά μόνιμα, ανάμεσα σε ακαθαρσίες πολλών ημερών […] Πολλές φορές είδαμε να λείπει το νερό. Τα ζώα παραμένουν εκεί μόνιμα, χωρίς να προαυλίζονται ή να βγαίνουν βόλτα […] Τα κλουβιά φέρουν λουκέτο. Τα θηλυκά ζώα έχουν έντονες μαστίτιδες από τις συνεχόμενες γέννες και χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης, την οποία προφανώς δεν έχουν […] Κάποια ζώα έχουν εμφανίσει δερματικές αλλοιώσεις. Παρά τους ισχυρισμούς του Ι.Σ. ότι έχει δώσει για υιοθεσία όλα του τα ζώα εκτός από δύο, σχετίζεται πάλι με μεγάλο αριθμό ζώων ράτσας pit bull, τα οποία προφανέστατα αναπαράγονται. Ανάλογα, ο Γ.Π., παρά το γεγονός ότι έχει ισχυριστεί ότι έδωσε για υιοθεσία τα ζώα […] έχει αποδειχτεί ότι διατηρεί ζώα της συγκεκριμένης ράτσας σε διάφορα σημεία του Λαυρίου […] Τα pit bull ήταν αστείρωτα […] Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, όσο και η έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης των ζώων συνιστούν παθητική κακοποίηση [και] ζητούμε τις αυτεπάγγελτες ενέργειες της Εισαγγελίας».

Μαζί με την παραπάνω καταγγελία, η ΠΦΠΟ έδωσε στην εισαγγελέα φωτογραφικό υλικό προς επίρρωση των όσων υποστήριζε.

H μεγάλη εικόνα από την έρευνα του VICE Greece είναι ότι παράνομες εγκαταστάσεις στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν να φιλοξενούν και να εκτρέφουν χιλιάδες σκυλιά, τα οποία προωθούνται ως κυνομάχοι.

Παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και το γεγονός ότι αφορούσαν δύο άτομα που είχαν απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη, η Κτηνιατρική Υπηρεσία έκανε αυτοψία στις αρχές Ιουνίου, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την καταγγελία. Τα ζώα «βρίσκονταν σε καλή θρεπτική κατάσταση, χωρίς εμφανή συμπτώματα λοιμώδους ή μεταδοτικής νόσου […] Ο χώρος των κλωβών ήταν σχετικά καθαρός (δεν υπήρχαν περιττώματα προηγούμενων ημερών) […] Δεν υπήρχε νερό σε όλους τους κλωβούς», υποστήριξε στην αυτοψία της.

«Η Κτηνιατρική Υπηρεσία ολιγώρησε τραγικά για άλλη μια φορά και όταν τελικά πήγε στο Λαύριο, βρήκε ότι ο χώρος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα», σχολιάζει η Γ.Ν., προσθέτοντας: «Είναι σκάνδαλο να κάνουμε καταγγελία τον Φεβρουάριο για δύο άτομα που ξέρουν ότι ψάχνουμε, να τρέχει η δικογραφία σε βάρος τους και η Κτηνιατρική να κάνει αυτοψία μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός, για να προλάβει κάποιος να εξαλείψει τα στοιχεία που ξέρει ότι είναι ικανά να τον καταδικάσουν. Με βάση και αυτήν την αυτοψία της Κτηνιατρικής, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε, παρά την πρόταση της εισαγγελέως να επικυρωθεί η καταδίκη του πρώτου βαθμού. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι υπόλογη για αυτές τις ολιγωρίες».

Στην εν λόγω δίκη, η εισαγγελέας ουσιαστικά παραδέχτηκε την ολιγωρία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, «όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή του κατηγορουμένου για τις κακές συνθήκες διαβίωσης, καθώς η Κτηνιατρική Υπηρεσία έδωσε θετική αυτοψία μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, η εισαγγελέας διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν κρίνουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά το χρόνο της αυτοψίας της Κτηνιατρικής, αλλά κατά τον χρόνο που έγιναν οι καταγγελίες», λέει η Γ.Ν., ενώ δύο μέλη της ΠΦΠΟ συμπλήρωσαν ότι «σε μια από τις δίκες οι Αρχές δεν μας κάλεσαν ως μάρτυρες, παρότι ήμασταν καταγγέλλοντες, με αποτέλεσμα η δίκη να γίνει χωρίς μάρτυρες κατηγορίας».

Κωλυσιεργία και αναποτελεσματικότητα

Σήμερα, έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια από την ημέρα που οι πρώτες καταγγελίες για παράνομη εκτροφή ζώων και κυνομαχίες έφτασαν στα χέρια της ΠΦΠΟ. Σε μια από τις πολλές δικογραφίες, οι Ι.Σ. και Γ.Π. καταδικάστηκαν για παθητική κακοποίηση ζώων λόγω των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, καταδίκη που επικυρώθηκε και σε δεύτερο βαθμό.

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα της σωρείας καταγγελιών σε βάρος μας, που κατέληξε σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον μας», σχολίασε ο Γ.Π. στο VICE Greece. «Μετά από τόσο άδικο κυνηγητό, ένα δικαστήριο μάς καταδίκασε. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζουν και ζητούν χρηματοδότηση μέσα από τις συνεχείς καταγγελίες κατά των απλών ανθρώπων».

Από την πλευρά της, η ΠΦΠΟ μάς είπε ότι «Αυτή η δήλωση είναι εκτός πραγματικότητας. Οι φιλοζωικές ενώσεις φροντίζουν με αυτοθυσία και με δική τους οικονομική επιβάρυνση να φθάνουν οι καταγγελίες των πολιτών για κακοποίηση των ζώων στις αρμόδιες Αρχές και τα δικαστήρια, όπως επίσης υποστηρίζουν τις κατηγορίες στα δικαστήρια μέσω της παράστασης πολιτικής αγωγής».

Παρά τις προσπάθειες φιλοζωικών οργανώσεων, η μεγάλη εικόνα από την έρευνα του VICE Greece είναι ότι παράνομες εγκαταστάσεις στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν να φιλοξενούν και να εκτρέφουν χιλιάδες σκυλιά, τα οποία προωθούνται ως κυνομάχοι. «Όλη αυτήν την κωλυσιεργία και αναποτελεσματικότητα δεν μπορώ παρά να την αποδώσω σε έλλειψη φιλοζωίας και ενδιαφέροντος για την προστασία των ζώων», σχολιάζει η Γ.Ν. «Πολλές Αρχές απλώς δεν δείχνουν πρόθυμες να εφαρμόσουν τον νόμο, αν τελικά δεν υποστηρίξουν τους εκτροφείς, όπως είδαμε να συμβαίνει στη δική μας υπόθεση. Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε τα ζώα, ωστόσο πολλές φορές δεχόμαστε απειλές. Αδράνεια δείχνει και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ποτέ οι υπουργικές αποφάσεις για τους όρους εκτροφής ζώων, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί να χρησιμοποιούν το κενό του νόμου, για να κάνουν παράνομη εκτροφή ακόμη και κυνομάχων. Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια σε δικαστικές υποθέσεις, μπορώ να πω ότι η έκβαση της δίκης δεν εξαρτάται τόσο από το αν παραβιάζεται η νομοθεσία, αλλά από αν θα πέσεις σε ένα δημόσιο λειτουργό που θα αισθάνεται τη δέσμευση να κάνει τη δουλειά του».

Πηγή: vice.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.