Ενδιαφέροντα δημογραφικά στοιχεία για την Ελλάδα προκύπτουν από το σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών ως προς την τάση των ζευγαριών να επιλέγουν το Σύμφωνο Συμβίωσης αντί του παραδοσιακού γάμου.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το 2014 υπογράφηκαν 1.568 Σύμφωνα Συμβίωσης, ενώ στον πρώτο μήνα του 2015 υπογράφηκαν ήδη 143 Σύμφωνα, όσα περίπου είχαν συναφθεί συνολικά το 2009 (161), την πρώτη ουσιαστικά χρονιά εφαρμογής του «πρωτοποριακού» Συμφώνου.
Πρωτοποριακού βέβαια μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παρεμπιπτόντως, μόνο στην Ελλάδα και στη Λιθουανία στα ομόφυλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζεται από τον νόμο το δικαίωμα να υπογράψουν Σύμφωνο.
«Το Σύμφωνο Συμβίωσης παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση της τάξης του 30% ετησίως. Θεωρείται λιγότερο κοστοβόρο ακόμα και από τον πολιτικό γάμο γιατί στην Ελλάδα “γάμος” σημαίνει τελετή και άρα χρήματα.
Επίσης είναι ένας τρόπος να αποκαθίσταται αυτόματα η συγγένεια με τον πατέρα (υπάρχει τεκμήριο πατρότητας εφόσον το ζευγάρι έχει υπογράψει σύμφωνο) χωρίς να χρειαστεί πράξη αναγνώρισης όπως στην ελεύθερη συμβίωση» λέει στην Καθημερινή ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών.
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει στους συντρόφους ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου – για παράδειγμα αν ένας εκ των δύο συντρόφων αποβιώσει, ο άλλος έχει δικαίωμα στο 1/6 της περιουσίας. Τα δεσμά του γάμου εξασφαλίζουν ότι, ο ή η σύζυγός θα έχει δικαίωμα στο 1/4 της περιουσίας του αποθανόντος.
Γεννήσεις και θάνατοι
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία ως προς το «ισοζύγιο» γεννήσεων και θανάτων. Συγκεκριμένα το ρεκόρ καταγεγραμμένων γεννήσεων -18.988- το 2014 κατέχει το ληξιαρχείο Αμαρουσίου για προφανείς λόγους. Στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα και μεγαλύτερα μαιευτήρια του λεκανοπεδίου. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο με 7.264 γεννήσεις.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας (βάση δεδομένων του υπ. Εσωτερικών) για 4η συνεχή χρονιά οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις στη χώρα και μάλιστα η ψαλίδα συνέχεια ανοίγει προς την πλευρά των θανάτων.
Το 2011 γεννήθηκαν 106.428 βρέφη και έφυγαν από τη ζωή 111.099 άτομα. Ήταν η πρώτη χρονιά από το 1931 που καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από ό,τι γεννήσεις καθιστώντας δραματικό το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το 2012 καταγράφηκαν 116.668 θάνατοι και 100.371 γεννήσεις, το 2013, 111.794 θάνατοι και 94.134 γεννήσεις και το 2014 114.088 θάνατοι, ενώ οι γεννήσεις μειώθηκαν περισσότερο.στις 93.429.
Στις γεννήσεις θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% αφορά γεννήσεις αλλοδαπών. Περισσότερους θανάτους από ό,τι γεννήσεις έχουν ακόμα η Πορτογαλία, η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βέβαια τα δεδομένα είναι εντελώς αντίθετα στη γειτονική Τουρκία.
Το γεγονός ότι όλα τα ληξιαρχεία της χώρας είναι πλέον συνδεδεμένα σε μια ενιαία βάση δεδομένων, δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουμε εικόνα για την κίνηση του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο, λέει στην «Κ» ο κ. Στρατής Μαραγκός διευθυντής Μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Έτσι, εκτός από εκείνους που αποφάσισαν να υπογράψουν Σύμφωνο Συμβίωσης, ήδη γνωρίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2015 απεβίωσαν 12.561 άτομα, γεννήθηκαν 7.192, παντρεύτηκαν 2.712 και χώρισαν 1.137 άτομα.