Γιατί οι σκύλοι γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους πριν ξαπλώσουν ή κάνουν την ανάγκη τους;

Tα τελευταία χρόνια Γερμανοί και Τσέχοι επιστήμονες κάνουν έρευνες για να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα. “Γιατί οι σκύλοι πραγματοποιούν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους πριν κάνουν την ανάγκη τους ή ξαπλώσουν να ξεκουραστούν;”. Μπορεί να μοιάζει περίεργη έρευνα αλλά τα τελικά ευρήματα έχουν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν τα σκυλιά θέλουν να κάνουν την ανάγκη του, “μελετούν” το μαγνητικό πεδίο της γης. “. Μετρήσαμε την κατεύθυνση (γωνία) του σώματος 70 σκύλων από 37 φυλές κατά την διάρκεια τις κένωσης (1.893 δείγματα) και ούρησης (5.582 δείγματα), σε διάστημα δύο χρόνων. Στη συνέχεια κάναμε παρατηρήσεις σε σχέση με τις μαγνητικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την διάρκεια των μετρήσεων.”. Δήλωσαν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Στο τέλος οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση που έπαιρνε το σώμα των σκύλων κατά την αφόδευση υπολογίζοντας το μαγνητικό πεδίο της γης. “Οι σκύλοι για κάποιο λόγο προτιμούν τον άξονα N-S (Βοράς-Νότος) όταν κάνουν την ανάγκη τους ενώ αποφεύγουν τον άξονα E-W (Ανατολή-Δύση).”

Για την σχέση του μαγνητικού πεδίου της γης με τις συνήθειες των θηλαστικών έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές έρευνες. Για παράδειγμα η κόκκινη αλεπού μπορεί να ανιχνεύσει ποντίκια κάτω από το χιόνι κατευθύνοντας το σώμα της ανάλογα με το μαγνητικό πεδίο της γης. Την ικανότητα αυτή έχουν επίσης τα ποντίκια και οι νυχτερίδες.

Κύκλους κάνουν οι σκύλοι – συνήθως – και πριν ξαπλώσουν για να κοιμηθούν. Υπάρχουν δύο θεωρίες.

1.Κάνουν έλεγχο της περιοχής που θα ξαπλώσουν για να διαπιστώσουν εάν είναι ασφαλής.

2.Με την κυκλική κίνηση του σώματος τους στρώνουν καλύτερα το σημείο -εάν έχει χόρτα – για να δημιουργήσουν ένα μαλακό στρώμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι κάτι που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους (όποιοι και αν είναι αυτοί).

Παρόλα αυτά εάν ο σκύλος σας ξαφνικά δεν μπορεί να βολευτεί και κάνει συνέχεια κύκλους καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας.

* Ο Δημήτρης Κοτάκος σπουδάζει “Ψυχολογία και συμπεριφορά σκύλου” στο British College of Canine Studies και είναι απόφοιτος της Stardogs Trainers Academy. Είναι μέλος του Ομίλου Κυνοφίλων Αθηνών (Ο.Κ.Α) και Ομίλου Ριτρίβερ Ελλάδος.

(πηγή:petsonly.gr)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.