Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σήμερα Τετάρτη 20/1 και αύριο Πέμπτη 21/1

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου οι ναυτικοί ζητώντας την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που τους εντάσσει στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς προειδοποίησε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέρμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδους υποχώρηση, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «αυτά που ως αντιπολίτευση πιστεύανε ότι οι άλλοι δεν τα κάνουν, τα κάνουν τώρα αυτοί εδώ»

Τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη του ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς αυτή τη στιγμή το πρωτογενές μητρώο ασφαλισμένων τηρείται στο υπουργείο Ναυτιλίας και δεν θα μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό και ασφαλιστικό βιογραφικό του ναυτικού.

Ο γγ της ΠΝΟ είπε εξάλλου ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρείται αυτοτελή και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κατηγορίες πλοίων αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.

Δείτε ακόμα:  «Του χορηγήσαμε 30 φάρμακα, αιμορραγούσε στον πνεύμονα» -Συγκλονιστική μαρτυρία για τον 13χρονο που πέθανε μέσα στο γήπεδο

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Ταμείο των ναυτικών (ΝΑΤ) δεν εισπράττει εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μόνο από πλοία με ελληνική σημαία, αλλά και από πλοία με συμβεβλημένα ασφαλιστικά με το Ταμείο, αλλά και από εξαγορές θαλάσσιας υπηρεσίας από ανασφάλιστα πλοία με ξένη σημαία.

Ο κ. Χαλάς αναφερόμενος στην ανεργία των ναυτικών είπε ότι αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 40%, ενώ δήλωσε ότι ο αριθμός των εν ενεργεία ναυτικών (είτε εργάζονται είτε είναι άνεργοι) είναι περίπου 17.000-18.000.

Δείτε ακόμα:  Χειροπέδες σε καθηγητή Πολεμικών Τεχνών - Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονης

Σε αυτό το σημείο είπε επίσης ότι πως πολλοί ξεκίνησαν ως ναυτικοί αλλά σήμερα ασχολούνται με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ πολλοί σπουδαστές που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ταξιδεύουν μεν με πλοία, «αλλά ως… επιβάτες με προορισμό τα νησιά το καλοκαίρι».

Μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση, και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, διαπιστώνουν ότι για χρόνια προβλήματα για τα οποία ζητούσαν λύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και με τη νέα κυβέρνηση «δεν υπάρχει φως στο τούνελ» και απλά περιορίζεται σε διάλογο, αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μείζον ζήτημα για τους ναυτικούς εκτός από το ζήτημα της διατήρησης της αυτονομίας του ΝΑΤ είναι και η περιουσία του Ταμείου, και σημειώνουν ότι έτσι όπως έχει αναφερθεί στη πρόταση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπάρχουν νομικά κωλύματα. Σημειώνεται ότι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εταιρεία Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» που θα τελεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου.

Δείτε ακόμα:  Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: Ξεκίνησε η ανάρτηση των βαθμών στα λύκεια

Η απεργία των ναυτικών ξεκινήσε στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

Επίσης για την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί η ΠΝΟ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση εντός του λιμανιού, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αντιπροσωπεία της ΠΝΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ.

Επισημαίνεται ότι από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς προσφύγων.