Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπό προϋποθέσεις

Έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συνδυασμό με αναπτυξιακού χαρακτήρα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κατέβασε τους τόνους και από τις προεκλογικές εξαγγελίες για άμεση αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τάχθηκε υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης στο θέμα, με προσεκτικά βήματα και κατόπιν διαλόγου.

Στόχος του υπουργού είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ να αποτελέσει ένα «αναπτυξιακό σοκ» στην αγορά, που θα συνδυαστεί με μια σειρά άλλων μέτρων – κινήτρων προς τις επιχειρήσεις. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, ήδη επεξεργάζονται φορολογικά και άλλα κίνητρα, ενώ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διαδραματίσει η νέα παρέμβαση στον τομέα των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, η αύξηση της ρευστότητας από τις εγχώριες τράπεζες στις επιχειρήσεις, καθώς και η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική διαφοροποίηση σε σχέση με τη ρύθμιση που «τρέχει» αφορά τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης ως ποσοστού του διαθέσιμου ετήσιου εισοδήματος.

Για χρέη μόνο στην εφορία ή μόνο στα Ταμεία, η δόση δεν θα ξεπερνάει το 20%, ενώ για χρέη και στα Ταμεία και στην εφορία, το ποσοστό θα ανέρχεται σε 30%.

Σκεπτικισμός επικρατεί στην αγορά αναφορικά με τις παρεμβάσεις του υπ. Εργασίας στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και στο επιτρεπόμενο όριο ομαδικών απολύσεων, από 5% που ισχύει σήμερα, στο 2%. Έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξεταστεί και ο τρόπος έγκρισης ή όχι των ομαδικών απολύσεων.

Ο υπουργός δεν αποκλείει την ισχυροποίηση της λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ώστε να μην επανέλθει η απόφαση στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Αλλαγές θα προωθήσει και στο θέμα των ατομικών απολύσεων, καθώς ο κ. Σκουρλέτης έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς του χρόνου προειδοποίησης και του ύψους της αποζημίωσης στην περίπτωση ατομικών απολύσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.