Ερώτηση στη Βουλή από Το Ποτάμι για ρυθμίσεις προστασίας των αδέσποτων ζώων

Ερώτηση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεια Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγω για «το τέλος της φιλοζωίας» και την πιθανότητα διώξεων σε όσα σωματεία και συλλόγους φροντίζουν αδέσποτα.

Ο κ. Αμυράς ρωτά την κυβέρνηση αν προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς προστασίας των αδέσποτων ζώων θέτοντας νομοθετικά εμπόδια στις εθελοντικές ομάδες που σπεύδουν προς βοήθεια εγκαταλελειμμένων και άρρωστων ζώων, καθιστώντας παράνομη κάθε περισυλλογή από όλους, πλην των δήμων. Αν βρεθεί δηλαδή ένα ζώο χαμένο ή χτυπημένο ή άρρωστο θα απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης να το σώσει κάποιος, είτε είναι μέλος ζωοφιλικού σωματείου, είτε εθελοντής.

Ο νόμος 4039/2012 άρθρο 9 παρ. 1 ορίζει ότι τα σωματεία που φροντίζουν ζώα μπορούν να το κάνουν μόνο αν συνεργάζονται με τους Δήμους.

arthro9

Ο κ. Αμυράς ζητά από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και επιπλέον να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να εφαρμοστούν μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τις εθελοντικές ζωοφιλικές οργανώσεις που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Όμως ο κ. Αμυράς – όπως γίνεται εμφανές – δεν γνωρίζει ότι την περισυλλογή και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων από σωματεία ή εθελοντές που δεν συνεργάζονται με τους κατεξοχήν αρμόδιους δήμους την απαγορεύει το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς. Δηλαδή ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 1).

Επί της ουσίας νόμιμα για την περισυλλογή, φροντίδα, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων είναι μόνο οι σύλλογοι και τα σωματεία που συνεργάζονται με τους δήμους σε σχετικό πρόγραμμα.
Όλοι οι άλλοι παρανομούν και αν κάποιος θέλει να κυνηγήσει δικαστικά μια τέτοια υπόθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και φυσικά προς τα ίδια τα ζώα μπορεί να το κάνει και τώρα.

Μπορεί αυτή η παράγραφος του νόμου να μην έχει τεθεί σε ισχύ ως τώρα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του zoosos.gr εισαγγελικές αρχές εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζοντας με καχυποψία αυτές τις δραστηριότητες.

Αντί δηλαδή να στραφούν προς εκείνους που κακοποιούν τα ζώα έχουν βάλει απέναντι τους φιλοζωικούς φορείς και χωρίς ουσιαστικά να διαθέτουν στοιχεία, ενώ αντιθέτως οι δήμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα ή έχουν δημοτικά κυνοκομεία – κολαστήρια για τα ζώα που ζουν εκεί – μένουν στο απυρόβλητο ή αθωώνονται όταν οι υποθέσεις φτάνουν στο δικαστήριο με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει δόλος.

Ο κ. Αμυράς στην ερώτηση του προς τον κ. Λαφαζάνη θέτει και μια σειρά από ερωτήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του αναπληρωτή υπουργού Β. Αποστόλου καθώς η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας – δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία δημιουργώντας έτσι πάρα πολλά προβλήματα στην διαχείριση των ζώων, στις υιοθεσίες κατοικίδιων από την Ελλάδα στο εξωτερικό (π.χ. ιχνιλασιμότητα, βάση δεδομένων) κ.ά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα:Ρυθμίσεις καθεστώτος προστασίας αδέσποτων ζώων.

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει στην απαγόρευση του εθελοντισμού, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να πεθαίνουν αβοήθητα, καθώς θα απαγορεύεται σε σωματεία ή ιδιώτες να σώζουν ζώα, και θα καταστεί παράνομη κάθε περισυλλογή από όλους, πλην των δήμων. Αν βρεθεί δηλαδή ένα ζώο χαμένο ή χτυπημένο ή άρρωστο θα απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης να το σώσει κάποιος, είτε είναι ιδιώτης, είτε εθελοντής.

Προβληματισμό επίσης προκαλούν, τόσο το γεγονός της πρόσφατης κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, κατά του αρμόδιου Υπουργείου, σχετικά με το καθεστώς προστασίας των αδέσποτων ζώων, όσο και οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για αναποτελεσματικότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σχετικά με θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Ν.4039/2012 και που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί, παρά του ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:

1ον Στην ιχνηλασιμότητα των ζώων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να εφαρμοστεί
επιτέλους το σύστημα TRACES (Trade Control and Expert System) που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλην της Ελλάδας και το οποίο επιτρέπει την πλήρη ιχνηλασιμότητα ζώων και,

2ον Στη δημιουργία βάσης δεδομένων, η οποία υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε πριν τρία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις σας η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στη κατεύθυνση που αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και η οποία θα σημάνει στην ουσία τη διάλυση κάθε ζωοφιλικού έργου;

2. Θα δώσετε στα ελληνικά σωματεία τη δυνατότητα να στέλνουν ζώα με ιχνηλάσιμο τρόπο (TRACES) για υιοθεσία στο εξωτερικό όπως μπορούν όλα τα ξένα σωματεία της Ευρώπης και να αποκτούν τα αδέσποτα μικροτσίπ στο όνομα των σωματείων;

3. Σκοπεύετε να διευκολύνετε την ίδρυση νόμιμων καταφυγίων και αστικών χώρων φιλοξενίας για τα αδέσποτα, ώστε να προστατεύονται, κάνοντας όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις;

(Πηγή: zoosos.gr)

Διαβάστε επίσης