Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής έγινε με κάλπη, η ψήφος ήταν μυστική και υπήρχε και λευκό ψηφοδέλτιο.Προηγήθηκε η ορκωμοσία του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι λόγω των επαφών τους στην Ευρώπη ήταν απόντες χθες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε:
Επί 298 ψηφισάντων
235 υπέρ
61 λευκά
2 άκυρα
«Θα σας μιλήσω από καρδιάς. Βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα αλλά γιατί μας επέλεξαν και μας εξέλεξαν οι πολίτες, ο λαός της πατρίδας μας. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, είναι η έμψυχη έκφραση της λαϊκής δημοκρατίας. Δεν είμαστε σε θέση εξουσίας αλλά σε πρώτη γραμμή ευθύνης. Χθες σε μια ιστορική συνεδρίαση της βουλής δόθηκαν για πρώτη φορά πολιτικός και θρησκευτικός όρκος» ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου μόλις κατέλαβε το έδρανο της Προέδρου της Βουλής.
Σήμερα και οι 7 αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου
Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των επτά αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη δικαιούται τρεις θέσεις αντιπροέδρων για τις οποίες προτείνει τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Μπαλάφα.
Η ΝΔ για την θέση του Δ’ αντιπροέδρου προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Μια θέση αντιπροέδρου δικαιούται η Χρυσή Αυγή αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν και πιθανότατα η καρέκλα θα μείνει «ορφανή».
Το Ποτάμι θα προτείνει τον Σπύρο Λυκούδη και το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη.
Η νεότερη πρόεδρος της Βουλής
Πρόκειται για την δεύτερη φορά στα χρονικά της ελληνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας που γυναίκα ψηφίζεται ως πρόεδρος της Βουλής. Η πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί ήταν η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη το 2004, έχοντας θητεύσει για δυο κοινοβουλευτικές περιόδους συνολικά από το 2004 έως και το 2009.
Ωστόσο, η 38χρονη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έχει το δικό της ρεκόρ, καθώς είναι η νεότερη ηλικιακά πρόεδρος που εκλέγεται ποτέ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στη Βουλή ούτε αντιπρόεδρο!
Σήμερα εκτός των αντιπροέδρων θα εκλεγεούν και τρεις (3) κοσμήτορες καθώς και έξι (6) γραμματείς.
Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από τη συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται υποχρεωτικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (ΝΔ), ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΧΑ), ο έκτος αντιπρόεδρος από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ποτάμι) και ο έβδομος αντιπρόεδρος από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται θέση στο προεδρείο για τα άλλα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Έτσι, θέσεις δεν θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ.
Για το ΠΑΣΟΚ αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 1974 και μέχρι σήμερα είτε ως συμπολίτευση ή ως αντιπολίτευση είχε τουλάχιστον μια θέση στο προεδρείο.
Θέση όμως δεν θα έχει ούτε και η Χρυσή Αυγή. Για την εκλογή ενός προσώπου ως αντιπροέδρου το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, προβλέπουν ότι κατά την μυστική ψηφοφορία η εθνική αντιπροσωπεία δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές.
Αντίστοιχα και το 2012 η Χρυσή Αυγή δεν είχε εκλέξει μέλος στο προεδρείο.
Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας.
Τέλος, για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.