Η συνταγή της εβδομάδας: Γαλατόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού

Γαλατόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού

Από την Καλή Καλογήρου

Υλικά για 1 μεγάλο ταψί

1 συσκευασία σφολιάτα φύλλο ή χειροποίητο 850 γρ.
100 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
2,5 φλ. ζάχαρη
2 λίτρα γάλα
500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
4 βανίλιες
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
4 αυγά χτυπημένα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ομογενοποιούμε χτυπώντας με το σύρμα, με γρήγορες κινήσεις. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και κατόπιν βουτυρώνουμε με ένα πινέλο ένα ένα τα δύο φύλλα σφολιάτας. Απλώνουμε τα δύο φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Στρώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, ώστε να σχηματιστεί κόθρος και τα βουτυρώνουμε.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να χλιάνει πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Διαβάστε επίσης