“Καθημερινή”: Στον «αέρα» η σύνδεση με Ψυττάλεια

«Στον αέρα» βρίσκεται η υπόθεση της σύνδεσης των δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού με το δίκτυο αποχέτευσης. Για να εκπονηθούν οι τελικές μελέτες για το έργο πρέπει πρώτα να δοθεί το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο φαίνεται διστακτικό εξαιτίας της αντίδρασης πολιτευτών του Πειραιά. Η ΕΥΔΑΠ πάντως υποστηρίζει ότι οι δύο περιοχές αντιστοιχούν μόλις στο 1% του φόρτου της Ψυττάλειας και συνεπώς δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της.

Ο δήμος Παλλήνης, που περιλαμβάνει τις περιοχές Γέρακα και Ανθούσας, επρόκειτο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να εξυπηρετηθεί από το περίφημο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων, το οποίο όμως ουδέποτε κατασκευάστηκε. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η χώρα καταδικάστηκε για την απουσία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης σε μεγάλα κομμάτια της Ανατολικής Αττικής και πλέον εκκρεμεί η έκδοση προστίμου, το οποίο θα μεταβιβαστεί κατά κύριο λόγο στους δήμους που δεν έχουν δρομολογήσει καμία λύση, δηλαδή Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες, η ΕΥΔΑΠ προώθησε τα τελευταία χρόνια μια διαφορετική οδό: τη σύνδεση όσων περιοχών είναι τεχνικά εφικτό με την Ψυττάλεια. Με τον τρόπο αυτό συνδέθηκε πριν από μια πενταετία περίπου ο μισός Γέρακας. Στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε πρόταση (με τη μορφή προμελέτης) για τη σύνδεση και του υπολοίπου δήμου Παλλήνης, αλλά και του δήμου Σαρωνικού (μετά την απόφαση να μην κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός σε ανενεργό λατομείο της Παλαιάς Φώκαιας). «Για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση οριστικής μελέτης για το έργο, η οποία είναι απαραίτητη για να διεκδικήσει κοινοτική χρηματοδότηση, έπρεπε πρώτα να γίνει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυττάλειας» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης, διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργου. «Οι παλαιοί περιβαλλοντικοί όροι, που πήραν 5ετή παράταση έως το 2019, προέβλεπαν την κάλυψη της περιοχής μέχρι τη Βάρκιζα και τον μισό Γέρακα».

Όμως η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 1,5 έτος. Το πρόβλημα ανέδειξε προ ημερών και ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, ζητώντας να δοθεί λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διστακτικότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι οι αντιδράσεις πολιτευτών του Πειραιά, που υποστηρίζουν ότι η Ψυττάλεια δεν πρέπει να δεχθεί λύματα άλλων περιοχών. Η άσκηση πιέσεων από Πειραιώτες πολιτευτές για το θέμα της Ψυττάλειας επιβεβαιώνεται και από το περιβάλλον του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

«Όταν ζητήσαμε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυττάλειας, το ΥΠΕΚΑ μας ζήτησε να δεσμευτούμε ότι θα ολοκληρωθούν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν τη διαχείριση του ρυπαντικού φορτίου πριν συνδεθούν οι νέες περιοχές και εμείς δεσμευτήκαμε εγγράφως» λέει ο κ. Βουγιουκλάκης. «Οι οριστικές μελέτες για το έργο δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν πάρουμε το “πράσινο φως” από το ΥΠΕΚΑ. Πάντως, η κριτική ενάντια στο έργο είναι ανυπόστατη: η επιβάρυνση που θα φέρει η σύνδεση των νέων περιοχών είναι της τάξης του 1%. Η Ψυττάλεια μπορεί να δέχεται 1,1 εκατ. κυβικά μέτρα λυμάτων ημερησίως και σήμερα δέχεται 700750.000 κυβικά».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με την επιλεγείσα λύση τα λύματα θα «ταξιδεύουν» μια απόσταση 50-60 χιλιομέτρων μέχρι την Ψυττάλεια μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, αντί να καταλήγουν σε μια εγκατάσταση στην ανατολική Αττική…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.