Ο Μαντέλης επιστρέφει τις μίζες από την Siemens

u039cu03b1u03bdu03c4u03adu03bbu03b7u03c2

Την επιστροφή χρημάτων που έλαβε από τη Siemens προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, -ο οποίος ως γνωστόν δικάζεται για την υπόθεση της δωροδοκίας-, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που από τον Νοέμβριο του 2013 λογοδοτεί με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους για το ποσό των 230.000 ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από τη μητρική Siemens , με αίτημα του προς τον εισαγγελέα Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Π. Παναγιωτόπουλο ζητά να επιστρέψει επίδικα χρήματα με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος για ευνοϊκότερη ποινή.

Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450.000 μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, χρήματα τα οποία, κατά τη δικογραφία, αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ το 1997.
Στο εδώλιο, πλην του κ. Μαντέλη, κάθονται ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής Siemens Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου Αριστείδης Μαντάς. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο αίτημα του προς τον εισαγγελέα, το οποίο συνυπογράφουν ο κ. Τσουγκράνης αλλά και η κόρη τού πρώην υπουργού -που δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος λογαριασμού που δέχθηκε τα επίδικα χρήματα- ο κ. Μαντέλης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί λογαριασμός του με 174.000 ευρώ και έτσι προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να συμπληρωθεί το επίμαχο ποσό των 230.000 ευρώ. Έτσι, επικαλούμενος τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση με μείωση της απειλούμενης ποινής η οποία ορίζεται σε 10 έως 20 χρόνια.

Ο νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, προνοεί δραστική μείωση ποινών, όπως από 20 ακόμη και σε 3 έτη ή από ισόβια σε 15 έτη, για κατηγορουμένους που ζημίωσαν το Δημόσιο «εφόσον εξαλειφθεί η ζημιά του Δημοσίου». Εξαιρεί, ωστόσο, από τις προβλέψεις του, νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η ερμηνεία και κρίση του δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό και τους συγκατηγορουμένους του.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.