Ο Χρυσοβαλάντης έριξε ένα σπόρο στις Φυλακές Κορυδαλλού. “Μάρτυς μου ο Θεός”…

Άρθρο του Παναγιώτη Μήλα στο site catis art με αφορμή την παράσταση “Μάρτυς μου ο Θεός” που δόθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Αν κάποιος μου περιέγραφε τη σκηνή είναι βέβαιο ότι δεν θα τον πίστευα. Δεν θα μπορούσα να πιστέψω δηλαδή ότι στις Φυλακές Κορυδαλλού δόθηκε μια θεατρική παράσταση που την παρακολούθησαν με ευλαβική προσήλωση 60-70 θεατές. Ότι όλοι τους είχαν ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκειά της με γέλια, χειροκροτήματα, σιγοτραγούδισμα αλλά και πετυχημένα σχόλια. Στο τέλος σηκώθηκαν όρθιοι και χάρισαν ένα θερμό χειροκρότημα στους συντελεστές.

Ακολούθησαν οι φωτογραφίες. Όλοι ήθελαν μια αναμνηστική με τον πρωταγωνιστή και το συγγραφέα. Για να εκφράσουν δε τη χαρά τους και για να πουν ένα ευχαριστώ στους καλεσμένους τους έκαναν κάτι απρόσμενο. Τους χάρισαν έργα ζωγραφικής. Τα ξεκρέμασαν από τους τοίχους και τα πρόσφεραν. Ήταν έργα που είχαν φτιάξει οι μαθητές. Μοναδική χειρονομία. Συγκινητική. Πολλοί ήταν με μάτια βουρκωμένα.

1526445 344240929104652 4761503870398991380 n

Σας λέω και πάλι πως αν κάποιος μου περιέγραφε αυτή τη σκηνή είναι βέβαιο ότι δεν θα τον πίστευα. Όμως όλα έγιναν έτσι όπως σας τα έγραψα παραπάνω. Μάρτυς μου ο Θεός…
Λοιπόν: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. Από τις 9 βρισκόμαστε εκεί ακολουθώντας το απαραίτητο διαδικαστικό προκειμένου να περάσουμε την κεντρική πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού. Διασχίζουμε την πλατεία. Ήσυχη μέρα. Δυο τρεις πανέμορφες γάτες και ένας σκύλος – παλικάρι λιάζονται στον κήπο. Η ώρα πλησιάζει 10 π.μ. και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ο διευθυντής του, ο κ. Γιώργος Ζουγανέλης, «ξετυλίγει» το δώρο που του έχει στείλει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς από τοθέατρο Vault. Πρόκειται για το έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» σε σκηνοθεσία τηςΣοφίας Καραγιάννη και ερμηνεία του Ιωσήφ Ιωσηφίδη. Οι θεατές μπαίνουν στην αίθουσα και παίρνουν τις θέσεις τους.

1513793 344240385771373 6097959921299259484 n

 

Ήδη στη σκηνή βρίσκεται ο Χρυσοβαλάντης και διαβάζει ψαλμούς. Φοράει ένα μπουφάν του «Αθήνα 2004» γαλάζιο, πορτοκαλί και σκούρο μπλε. Όλοι έχουν πλέον καθίσει. Στην πρώτη σειρά ο διευθυντής και καθηγητές μαζί με το συγγραφέα. Πίσω στο βάθος χειρίζεται τα φώτα και τη μουσική η σκηνοθέτις. Τώρα ακούμε καθαρά τον Χρυσοβαλάντη να διηγείται τα της ζωής του. Που και που ακούγονται και τα κλικ της φωτογραφικής μηχανής δύο μαθητών του Σχολείου που καταγράφουν σκηνές από την εκδήλωση.

10360971 344240635771348 7537046594566901889 n

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι -οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από το χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό. Και το εξαιρετικό κείμενο αλλά και η εξαιρετική ερμηνεία κρατούν στα ύψη το ενδιαφέρον των θεατών. Το χειροκρότημα και τα χαμόγελα στο τέλος δεν αφήνουν χώρο για τη συγκίνηση που οι περισσότεροι την κρατούν για τον εαυτό τους. Ακολουθούν δυο λόγια από τους συντελεστές. Τον πρωταγωνιστή, τον συγγραφέα και τον διευθυντή. Ευχαριστίες, τέλος, για το δώρο του Vault και της GAFF.

* Να θυμίσω εδώ πως η εταιρεία θεάτρου GAFF παρουσιάζει το έργο και στον πολυχώρο Vault. H GAFF δημιουργήθηκε το 2010. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις “Μην παίζεις με τα χώματα” της Στέλλας Βλαχογιάννη (θέατρο Βασιλάκου, studio Mαυρομιχάλη και περιοδεία με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ), “Κραχ” μια σύνθεση από ιστορίες των Μ. Μπρεχτ και Α. Τσέχωφ για τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης – 1ο Low Budget Festival) και “Ψυχολογία Συριανού συζύγου” του Ε. Ροΐδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Vault και περιοδεία για τρεις συνεχόμενες χρονιές). Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Σοφία Καραγιάννη.
(GAFF: Ονομασία που δόθηκε τον 19ο αιώνα στο αυτοσχέδιο θέατρο στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, στου οποίου τη σκηνή ανεπαρκείς θίασοι παρουσίαζαν άγαρμπες παραστάσεις μελοδραματικού ρεπερτορίου. Το εισιτήριο κόστιζε μία ή δύο πένες).
Ομάδα Gaff: 6945-247.197 και 6945-958.292
FB PAGE: https://www.facebook.com/gaff.gafftheatre

* Ο συγγραφέας του έργου, ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών (σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων “Πάτυ εκ του Πετρούλα” (Καστανιώτης, 1996) και δεκαπέντε βιβλία για παιδιά.
Το μυθιστόρημα “Μάρτυς μου ο Θεός” (Κίχλη, 2013) απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.
* Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο “Vault” σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00.
* Ερμηνεύει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης ο οποίος γεννήθηκε στη Νάουσα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, τα ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και Πάτρας, τη Θεατρική Εστία, τη Θεατρική Διαδρομή, την ομάδα GAFF (όπου είναι και μέλος της) κ.α. Επίσης, συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Κώστα Τσιάνο, Βασίλη Νικολαΐδη, Γιώργο Αρμένη, Μιχάλη Κακογιάννη, Θύμιο Καρακατσάνη, Τάκη Χρυσικάκο, Σοφία Καραγιάννη κ.α.
Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές: «Σαββατογεννημένες», «Όλα στην ταράτσα», «Στο παραπέντε», «Πολυθρόνα για τρεις», «Εργαζόμενη γυναίκα» κ.α. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Πέντε λεπτά ακόμα» και «Πεθαίνω για σένα».
Συντελεστές

Κείμενο – δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη – Λίνα Παγώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Χάρης Λυγούρας
Αφίσα παράστασης: Νικολέττα Γιαννούλη, Αλέξανδρος Βενιέρης
Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Πληροφορίες
Σάββατο 18: 00
Κυριακή 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Πολυχώρος Vault
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 -035.64.72 και 6945- 993.870
(Για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
* Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση στον πολυχώρο “Vault”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.