Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ -Τι θα ισχύσει για τα μπλοκάκια

u03a6u03a0u0391

Όσες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) έχουν το περιθώριο μέχρι τις 12 Ιανουαρίου να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.

Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι αφορά 450.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσοι μπουν σε αυτή θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ – Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Ουσιαστικά, όσοι μπουν στην εν λόγω ρύθμιση δεν θα χρεώνουν στους πελάτες τους τον ΦΠΑ, που κυμαίνεται από 6,5% έως 23% και, ως εκ τούτου, απαλλάσσoνται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο, γλιτώνοντας και τη γραφειοκρατία και τις σχετικές αμοιβές των λογιστών.

Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ ο επιχειρηματίας αυτός δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ για τις δαπάνες του.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν κατά τη διάρκεια του 2014 τις 10.000 ευρώ. Αντίθετα, στη ρύθμιση δεν μπορούν να μπουν:

οι αγρότες,
όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα,
όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
Σημειώνετι ότι όποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.