Το προφίλ της Charlie Hebdo, η σάτιρα και ο Μωάμεθ

Hebdo

Σοκ παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι, που στο παρελθόν έγινε ευρέως γνωστή από τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων για τον Μωάμεθ. Ποιο είναι το προφίλ της εφημερίδας;

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα- παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους ως την πολιτική και τον πολιτισμό.

Hebdo2

Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η Charlie Hebdo είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν τότε ανεπιτυχώς την απαγόρευση της έκδοσης και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».

Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Στις 2 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα επρόκειτο να κυκλοφορήσει με τον ειρωνικό τίτλο «Charia Hebdo» και είχε αποφασίσει να χρήσει τον προφήτη Μωάμεθ αρχισυντάκτη του ειδικού της φύλλου για την Τυνησία, για να γιορτάσει τη νίκη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα κατά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας τα γραφεία της δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ χάκερς έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.

Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτήριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.

Γελοιογραφίες του Μωάμεθ είχαν ξαναδημοσιευθεί σε φύλλα της Charlie Hebdo και τον Σεπτέμβριο του 2012, τα οποία είχαν γίνει ανάρπαστα

Hebdo3

Στα τωρινά της γραφεία η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτήριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.