Όλες οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης

Σήμερα και αύριο οι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Διαβάστε αναλυτικά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και της προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης

Προτεραιότητα της κυβέρνησής θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που επλήγησαν περισσότερο την τελευταία πενταετία.

Απολυμένοι δημοσίου

Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα προωθεί άμεσα η κυβέρνηση: Των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Οικονομία από βουλευτές – υπουργούς

· Αποσυμφορείται η δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών.
· Μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ ο στόλος των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία.
· Δίνεται εντολή να πουληθούν τα κυβερνητικά αυτοκίνητα πάνω από 700.000 ευρώ, αλλά και το ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη.
· Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου.
· Περιορίζεται το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%.

Μεταρρύθμιση κράτους

Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου με την επεξεργασία συμπαγών και συνεκτικών Οργανισμών των 10 Υπουργείων. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Προωθείται άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και ταυτόχρονα αλλάζει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε μια προσπάθεια να κοπεί ο γόρδιος δεσμός μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού.

Μνημόνιο

Άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει πως η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αλλά η απόδοση ευθυνών «εκεί που πρέπει». «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν», συμπλήρωσε.

Πάταξη διαφθοράς – φοροδιαφυγής

· Κινητοποιείται άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λίχτενστάιν.
· Συστήνεται Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
· Υιοθετούνται οι πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
· Κινητοποιείται το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου.
· Καταργούνται άμεσα οι διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

· Επανασυστήνεται με νόμο η ΕΡΤ, από μηδενική βάση.
· Εφαρμόζεται άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης. Μπαίνει τέλος στα δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους και προχωρά η προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Νέα μεταναστευτική πολιτική

Μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Φορολογικά – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

· Καθιερώνεται ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
· Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
· Η κυβέρνηση προχωρά στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
· Κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Παίρνονται άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζονται οι εκατό δόσεις για την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες.
Άμεσα καταργείται η ρύθμιση που μετατρέπει, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

Εργασιακές σχέσεις

· Άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.
· Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών παίρνουν τέλος.
· Δέσμευσή για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.
· Άμεσα ξεκινά το ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας.

Επενδύσεις

· Ενισχύεται η μικρή μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς θα δοθούν κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών κανόνων. Όπως υποστηρίζουν, θα είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα, όπως άλλωστε ζητούν και οι Γάλλοι και Ιταλοί εταίροι μας.
· Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν παραχωρεί, ούτε ξεπουλά τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Επίσης ότι δεν ξεπουλά το φυσικό και ορυκτό πλούτο.
Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Τράπεζες

Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές Τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

Κόκκινα δάνεια

Ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων, που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

Όχι στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη το οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

Συντάξεις – Ασφαλίσεις

· Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
· Διατηρείται ο δημόσιος – αναδιανεμητικός – καθολικός χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα από το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
· Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 Ευρώ μηνιαίως.
· Ίδρυση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Τα πρώτα μέτρα για την Παιδεία

Άμεσα καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων. Ενώ σε ό, τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης τονίζοντας «πως ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.