Αλεξάνδρα Τσόλκα: Πεθαίνοντας στο Παίδων Πεντέλης

Κύριε υπουργέ στο Παίδων Πεντέλης τα παιδιά χρειάζονται φάρμακα…
-η απελπισία στην δημοσία υγεία μόνο αριστερά δεν είναι κύριε Ξανθέ-

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος ή ΤΑΖ στη δημόσια γραφή του, πέταξε το βότσαλο στη λασπωμένη λίμνη: στους οροθετικούς δεν χορηγούνται τα φάρμακα τους!

Εδώ και καιρό η δημόσια υγεία, η χιλιοπληρωμένη με φόρους και στεναγμούς γενεών επί γενεών απαξιώνεται συστηματικά, αποδομείται, αφήνεται στην τύχη της και στο φιλότιμο του ιατρικού, επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να σωθούν ζωές.

Ξέρουμε για τα «φακελάκια», για τις ελλείψεις σε υλικά, για τα χαλασμένα ασθενοφόρα!

Ξέρουμε για την κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία στις εφημερίες που είναι εικόνες απ την κόλαση, με αναμονές, ουρές, χρηστές με over doze δίπλα από ανθρώπους με εγκεφαλικό, ατυχήματα, πυρετούς, πόνους αφόρητους. Με το βλέμμα της εγκαρτέρησης και το άφημα στη μοίρα. Με την οδύνη να μην αφήνει περιθώρια σωτηρίας. Φίλος με τη μάνα μου, βρέθηκε στο Λαϊκό σε εφημερία και αντίστοιχη «δαντική» δική μου εμπειρία στο Γεννηματάς την θεώρησε πολύ light!

Μπήκανε με τη γυναίκα να πονά στις 7 η ώρα το απόγευμα και βρέθηκε κρεβάτι για να νοσηλευτεί στις 10 το πρωί, βγάζοντας την, η ασθενής πάνω σε μια καρέκλα με δυο αλκοολικούς σε κρίση στα πόδια της, ανάμεσα σε βρώμικες πάνες, αίματα, σύριγγες, ανθρώπινες εκκρίσεις. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκουν κουράγιο να δουλέψουν… Με τα χίλια ζόρια έγιναν προσλήψεις προσωπικού σε 3.300 ανθρώπους, όταν τα κενά είναι… 18.000!

Από τις 4 κλινικές παιδιατρικής πλαστικής χειρουργικής, έχουν κλείσει οι τρεις. Καίγεται παιδάκι στο τζάκι στη Κέρκυρα; Πέφτει βραστό νερό σε μωρό στην Λάρισα; Πρέπει να φτάσει το κάθε παιδί στο «Αγία Σοφία» για να υπάρξει μονάδα να το σώσει. Οι τρεις κλινικές κλείσανε, αλλά η μία φυσικά, παραμένει με τις ίδιες θέσεις που είχε και πριν. Στις επτά εφημερίες των ειδικευμένων γιατρών, προστέθηκαν και άλλες δέκα! Και αντέχουν! Για να μην πεθάνουν παιδάκια στους δρόμους, κύριε Υπουργέ!
… Σας λέω κάποια απ τα περιστατικά που εγώ έχω βιώσει κύριε Ξανθέ γιατί φυσικά είναι πια βούκινο πως οι ορθετικοί και οι καρκινοπαθείς αν δεν έχουν λεφτά, την έβαψαν! Σα να υπάρχει αόρατα υφαμένο, κυριε Υπουργέ, σχέδιο εξόντωσης τους. Οσοι μπορούν καταφεύγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στα 400% έφτασαν οι ασφάλειες υγείας οι ιδιωτικές, εν τω μέσω κρίσης μόνο το 2014, με την πρωτοφανή ανεργία και τους μισθούς στα 480 ευρώ! Ξέρουμε και δε μιλάμε. Λέμε κανένα «ούτε να αρρωστήσεις δεν πρέπει και αν σου συμβεί μείνε σπίτι καλυτέρα», ειδικά αν δεν έχεις λεφτά για τα πεντάστερα ξενοδοχεία της υπερτιμημένης ασύδοτα σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικής υγείας.

Ξέρουμε! Και σιωπή!

Μόνο ο Τάσος μίλησε, ανήμερα της μέρας του αγώνα κατά του AIDS, που αφορά στο να φοράνε υποκριτικά, κορδελάκια, κόκκινα λαμπερές παρουσιάστριες και να διαφημίζουν την ευαισθησία τους, ενώ ούτε το χέρι τους δε δίνουν αν ξέρουν πως ο άλλος είναι οροθετικός. Υπουργοί πάνε και έρχονται! Κυβερνήσεις επίσης! Και; Χειρότερα όχι απλά γίνεται αλλά μπορεί και παρακάτω…

Επίσκεψη στο Παίδων Πεντέλης, κύριε Υπουργέ που είστε και γιατρός και σίγουρα καταλαβαίνετε τι σημαίνει ένα παιδί να είναι άρρωστο, που δεν μπορεί να πει συμπτώματα, που φοβάται, που χάνει μέρες απ το σχολειό, που πονάει, που είναι αποκλεισμένο απ τους φίλους του. Εδώ, σ αυτό το νοσοκομείο, οι χορηγοί, ιδιωτικοί φορείς όλοι, έχουν φτιάξει βιβλιοθήκες, ζωγραφιές στους τοίχους, βιτρίνες με κούκλες να αναπαριστούν τους θαλάμους και φιγούρες καραγκιόζη, παιδότοπους και έχουν βάψει τους τοίχους με χρώματα λιακάδας και χαράς. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί –χωρίς φακελάκι- παλεύουν τις σκιές του πόνου των παιδιών υπεράνθρωπα. Και; Πανωσέντονα δεν υπάρχουν, οι ίδιοι κουβέρτες σκεπάζουν άλλα παιδιά, είτε είναι από λοιμώδη νοσήματα, είτε όχι. Μπάνιο να κάνουν τα παιδιά δεν υπάρχει. Στους θαλάμους επτά και οκτώ κρεβάτια φιλοξενούν γυμνασιόπαιδα μαζί με βρέφη.

Η φίλη μάνα στα όρια της νευρικής εξάντλησης απ τις πολλές ημέρες νοσηλείας του παιδιού της, σκιά του λαμπερού, υπέροχου εαυτού της, δίνει αγώνα δύναμης και κουράγιου. Το παιδί δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένο φάρμακο αναλγητικό γιατί του φέρνει αναγούλα. Λυπούνται άλλα δεν υπάρχουν άλλα σχετικά φάρμακα! Η αυτό ή τίποτα! Εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν εκεί, διότι είναι χαλασμένα… τα μηχανήματα! Η φίλη ξημερώματα, αφήνει το παιδί της μόνο του. Παίρνει σε πάγο τυλιγμένο το υλικό του χιλοτρυπημένου από εξεταστικές βελόνες παιδιού της, να το πάει στο Σισμανόγλειο γιατί το Παίδων Πεντέλης αδυνατεί να κάνει τις εξετάσεις.

Το κατάλληλο μηχάνημα ήταν χαλασμένο και ο επισκευαστής είχε έρθει στο παρελθόν άλλες τρεις φορές και είχε μείνει απλήρωτος και δεν ξαναρχόταν. Με αγωνία η μάνα, βρίσκει τα εργαστήρια στο Σισμανόγλειο και παραδίδει το πολύτιμο υλικό του παιδιού της. Λυπούνται. Δεν τις κάνουν αυτές τις εξετάσεις! Ξανά πίσω και ξανά απ την αρχή, τι χρειάζεται για να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, να πληρώσει, να τις κάνει! Έχει λεφτά τόσα; Δεν έχει; Ποιος νοιάζεται! Θα τα βρει για το παιδί της που την κοιτάει στην ίδια απόχρωση λευκού με το σεντόνι, όλο μάτια σιωπηλά και προσμονή να περάσει ο πόνος. Το ξανατρυπάνε! Οι διαγνώσεις αργούν για όλα τα παιδιά. Οι νοσηλείες παρατείνονται. Οι εφημερίες όμως συνεχίζονται και τα κρεβάτια δε φτάνουν. Σούπερμαν οι γιατροί και βιονικές γυναίκες οι νοσηλεύτριες. Και φυσικά εξαϋλωμένες μάνες. Άυπνοι πατέρες. Και πονεμένα μωρά που συνεχίζουν να περιμένουν…

… Τα ξέρετε κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί! Σίγουρα κάνετε ότι μπορείτε, άλλα εδώ καλείστε, πια, να κάνετε και ότι δεν μπορείτε. Γιατί απλά δεν πάει άλλο… δεν αντέχεται αυτός ο χαλασμός… δεν μπορείτε να κοιμάστε το βράδυ, αν έστω και ένα παιδί στη χώρα δεν έχει να πάρει το φάρμακο του… ούτε εσείς, ούτε οι προκάτοχοι σας, άσχετα από πολιτικές αποχρώσεις. Εσείς, όμως ειδικά, ο Κρητικός, ο μικροβιολόγος, ο ιδεολόγος ακόμα παραπάνω ξαγρυπνήστε! Κάντε τι θα κάνετε! Βρείτε κουβέρτες, φτιαχτείτε μπάνια, αγοράστε φάρμακα, επιδιόρθωσε τα μηχανήματα, προσλάβετε κόσμο! Οι τράπεζες σώθηκαν ναι! Για να δίνουν δάνεια στους μεγαλοκαρχαρίες ξανά, ή για να σωθούν στοιχειωδώς και τα παιδιά ας είναι μόνο, του κόσμου αυτής της χώρας; Γιατί από ελπίδα που ήρθε χορτάσαμε. Καιρός να ρθει και η αριστερά τώρα…!

Αλεξάνδρα Τσόλκα

tsolka

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.