ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτσι «σώθηκε» το σπίτι του Γρ. Μυλωνά στα Περιβολάκια. Συνέντευξη με τον τοπογράφο μηχανικό Πέτρο Σαντ (Α΄μέρος)

Μπορεί να πέρασαν μέρες από τότε που όλη η Ραφήνα κλονίστηκε από την υπόθεση «κατεδάφισης του σπιτιού του συντοπίτη μας Γρηγόρη Μυλωνά», το θέμα όμως παραμένει σε εκκρεμότητα και απασχολεί πολύ κόσμο. Χάρη στις ενέργειες του Δήμου, βουλευτών της περιοχής και του κ. Πέτρου Σαντ δόθηκε η περιβόητη αναστολή εκτέλεσης κι έτσι ο εισαγγελέας ήρθε κι έφυγε χωρίς να γίνει το παραμικρό.

Των Βαγγ. Ιωάννου και Μάκη Κελέκη

Το irafina.gr θέλοντας να ψάξει περισσότερο την περίπτωση του κ. Μυλωνά, απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο που και λόγο επαγγελματικής ιδιότητας αλλά και λόγω του ότι μένει στην συγκεκριμένη περιοχή, έχει θέση και άποψη περί του θέματος. Ο Πέτρος Σαντ είναι τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π. και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα όλη την αλήθεια.

petros sant1

Πως σώθηκε μέχρι νεωτέρας λοιπόν το σπίτι του Γρηγόρη Μυλωνά στα Περιβολάκια και ποιες διαδικασίες έγιναν ώστε να ανασταλεί η απόφαση εκτέλεσης για κατεδάφιση; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Σαντ στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που μας παραχώρησε.

Κύριε Σαντ για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εσείς πότε ενημερωθήκατε για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το ακίνητο του κ. Μυλωνά.

«Αρχές Γενάρη με ενημέρωσε η Βιργινία Τσαγάκη η οποία είναι γενική γραμματέας της ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια. Εγώ είμαι πρόεδρος της ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια και πρόεδρος του Συλλόγου θερινή διαμονή επίσης στα Περιβολάκια».

Για ποιο λόγο φτιάξατε αυτή την ομοσπονδία στην περιοχή…

«Στα πλαίσια των ενεργειών που κάνουμε στα Περιβολάκια για να προστατέψουμε την περιοχή από τους δασικούς χάρτες και γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένας διαμορφωμένος χώρος από το 1965. Και μετά με διάφορες πράξεις της διοίκησης όπως είναι αποχαρακτηρισμός εκτάσεων, για παράδειγμα έχει αποχαρακτηριστεί μία περιοχή στρεμμάτων στην κορυφή του λόφου ιδιοκτησίας Μαντζουράνη, στην οποία έκταση έχουν οικοδομηθεί με νόμιμες άδειες βίλες. Αυτές που φαίνονται πάνω στον λόφο στην κορυφή».

Αυτή η περιοχή πως χαρακτηρίζεται.

«Εδώ είναι το θέμα. Δεν μπορεί η κορυφή να είναι αγροτική και γύρω γύρω δάσος. Αυτό αντικρούει κατευθείαν στον νόμο 998 τον δασικό νόμο. Υπάρχουν μεμονωμένες πράξεις αποχαρακτηρισμού. Επίσης υπάρχουν μεμονωμένες οικοδομικές άδειες, άδειες επί εποχής χούντας. Έχει ασφαλτοστρώσει ο δήμος με δικά του έξοδα ,έχει προκηρύξει ο δήμος διαγωνισμούς, δημόσια έργα, και έχουν ασφαλτοστρώσει δρόμους. Έχει πάει το νερό, το ρεύμα, δημοτική συγκοινωνία, σχολικό, δύο ενορίες.Δεν μπορούν ξαφνικά λοιπόν να μας πουν ότι είσαστε δάσος και δημόσια κατεχόμενη περιοχή. Υπάρχουν τίτλοι από το 1835 τους οποίους τους έχουμε όλους. Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου στις αρχές του 19ου αιώνα, που τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η περιοχή είναι ιδιωτική».

1972

Αυτά τα ισχυρίζεται το δασαρχείο γενικώς. Για το συγκεκριμένο σπίτι πέστε μας…

«Το δασαρχείο έρχεται και εκβιάζει, απειλεί. Για το σπίτι του κ. Μυλωνά λοιπόν. Ενημερωθήκαμε για το συγκεκριμένο θέμα, είχε εκδοθεί εντολή κατεδάφισης και κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Καταρχήν εδώ θέλω να πω κάτι. θα ήμασταν ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα είχε κατεδαφιστεί αυθαίρετο σπίτι και μάλιστα ένα σπίτι τριώροφο που μένουν τρεις οικογένειες μέσα».

Από κει και πέρα τι έγινε…

«Έγιναν κάποια τηλεφωνήματα, πιέσαμε να εγκριθεί η μελέτη του οικισμού, που έχει κατατεθεί από το περασμένο Πάσχα, άρθρο 24 του 3889 του νόμου περί δασικών χαρτών, το οποίο προβλέπει την οριοθέτηση τέτοιων οικισμών. Καταφέραμε και εγκρίθηκε η μελέτη αυτή, μετά κόπων και βασάνων στις 9/1 στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έξι μήνες υποσχέσεων και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από την σημερινή».

Μα βγήκε και σχετικό ψήφισμα.

«Βγήκε αυτό το ψήφισμα ώστε ο Δήμος να μπορέσει να στείλει ένα επίσημο έγγραφο στους αρμόδιους φορείς, στους οποίους να δηλώνει ότι και ο Δήμος είναι αντίθετος σε αυτή την πράξη και στην κατεδάφιση. Καταλυτικό γεγονός ήταν το σαββατοκύριακο πριν την ημερομηνία της κατεδάφισης όταν υπήρξε μεταξύ του προέδρου της Ομοσπονδίας και του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα».

psifisma dimou1psifisma dimou2
Ο κ. Χαϊκάλης ήταν ενημερωμένος τέτοιου είδους ζητήματα;

«Έδειξε ενημερωμένος και για αντίστοιχες περιπτώσεις στο Μάτι .Ήξερε ότι το δασαρχείο διεκδικεί όλο το Μάτι από την θάλασσα μέχρι την Λεωφόρο Μαραθώνος (!!!) σαν δημόσια διακατεχόμενη έκταση. Οικισμός με 3000 σπίτια μέσα περίπου, με ξενοδοχεία κτλ. Κλείστηκε λοιπόν ένα ραντεβού για την Τρίτη στο γραφείο του υπουργού κ. Τσιρώνη, ώστε να ενημερωθεί και αν μπορεί έστω και τελευταία στιγμή να αναστείλει την εντολή κατεδάφισης».

Ποιοι πήγατε στον κ. Τσιρώνη και τι ειπώθηκε;

«Παράλληλα λοιπόν βγήκε το ψήφισμα από τον Δήμο, και μια ομάδα με τον Δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη, τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνού, τον βουλευτή Γιώργο Πάντζα, τον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη, τον πρόεδρο ομοσπονδίας συλλόγων Περιβολάκια και τον δικηγόρο του κ. Μυλωνά και φυσικά τον ίδιο τον κ. Μυλωνά πήγαμε στο γραφείο του κ. Τσιρώνη στις τρείς το μεσημέρι, μας δέχτηκε χωρίς καμιά καθυστέρηση, προς τιμή του έδειξε ανοιχτό μυαλό και ευστροφία. Ανέφερε μεν τις οικολογικές του ευαισθησίες αλλά από την άλλη ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα, πήρε κατευθείαν τηλέφωνο τον κ. Βούτση, ο οποίος είχε συνεδρίαση εκείνη την ώρα, δεν το σήκωσε, μίλησε με την διευθύντρια του, του έστειλε με φαξ το ψήφισμα και μετά από μισή ώρα ,κι ενώ ήμασταν ακόμα εκεί πήρε ο κ. Βούτσης τηλέφωνο μίλησε με τον κ. Τσιρώνη και το ίδιο απόγευμα ο κ. Βούτσης εξέδωσε ένα χαρτί, το οποίο έστειλε στην αποκεντρωμένη υπηρεσία και έγινε τελικά η αναβολή εκτέλεσης».

epistoli boutsi

Αυτά έγιναν μέχρι την Τετάρτη…

«Την άλλη μέρα ήμασταν μαζεμένοι πάνω στο σημείο εκεί της κατεδάφισης, εκεί που ήσουν κι εσύ γιατί σε είδα και μιλήσαμε, και δεν εμφανίστηκε κανείς. Είχε έρθει ο δήμαρχος, ο κ. Πιστικίδης, μας έφερε το χαρτί, που είχε εκδώσει ο κ Βούτσης, σαν πολιτικός αρμόδιος της αποκεντρωμένης διοίκησης, και φύγαμε όλοι».

Δεν εμφανίστηκε ο εισαγγελέας μέχρι που φύγαμε…

«Εκ των υστέρων μάθαμε ότι εμφανίστηκε ένα περιπολικό με τον εισαγγελέα στις δέκα η ώρα πάνω στο σπίτι του κ. Μυλωνά, προφανώς γιατί έπρεπε να εμφανιστεί ο κ. εισαγγελέας, ήταν καθήκον του. Συμπλήρωσε κάποια έγγραφα χωρίς να συμβεί το παραμικρό και είμαστε πλέον σε αναμονή των εξελίξεων».

Δηλαδή τι περιμένουμε από δω και πέρα.

«Αυτό που περιμένουμε είναι οι βασικοί χάρτες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Τι θα δείξουν ακριβώς οι βασικοί χάρτες.

«Χρησιμοποιώντας το κίτρινο περίγραμμα του οικισμού θα μπούμε σε μια διαδικασία, όπως προβλέπεται από το 3889 θα υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ του Δήμου και του ΟΥΠΕΚΑ της αποκεντρωμένης και όλων αυτών των υπηρεσιών κτλ.
Ο κάθε Δήμος πρέπει να καταθέσει έγγραφα να πιστοποιεί ότι οι πράξεις της διοίκησης οδήγησαν στην δημιουργία οικισμού και ότι ο Δήμος προτίθεται να εντάξει αυτό τον οικισμό σε κάποιο πολεοδομικό καθεστώς ώστε να μην έχει δασικό χαρακτήρα και να μην θεωρούνται οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες παράνομοι και κακοποιά στοιχεία».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.