ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ποιες περιοχές είναι στο ίδιο καθεστώς με τα Περιβολάκια. Συνέντευξη με τον τοπογράφο μηχανικό Πέτρο Σαντ (Β΄μέρος)

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις μας για το πώς τελικά «σώθηκε» από την κατεδάφιση το σπίτι του συντοπίτη μας Γρηγόρη Μυλωνά στα Περιβολάκια αλλά και την αποκαλυπτική συνέντευξη του τοπογράφου μηχανικού Πέτρου Σαντ, το irafina.gr επανέρχεται δίνοντας συνέχεια σ’ αυτό το θέμα που τόσο κόσμο απασχολεί και θέλει να μάθει τι θα γίνει με τα σπίτια τους.

baggelis sant

Των Βαγγ. Ιωάννου και Μάκη Κελέκη

Στην σημερινή συνέχεια λοιπόν γίνεται αναφορά για το ποιοι οικισμοί και ποιες περιοχές είναι στην ίδια μοίρα με τα Περιβολάκια, τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι για να προστατέψουν τα σπίτια τους, αλλά και τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες.

Ο Πέτρος Σαντ, ο οποίος λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας αλλά και του ότι έχει ασχοληθεί επισταμένα με αυτά τα θέματα, γνωρίζει άριστα τα προβλήματα των περιοχών θα δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα.

Ήθελα να σας ρωτήσω κ. Σαντ κάτι που ακούγεται έντονα. Ότι δεν είναι μόνο τα Περιβολάκια σ αυτήν κατηγορία. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Ραφήνα.

«Στο ίδιο καθεστώς είναι η Διασταύρωση, που πιθανόν είναι ιστορικότερος οικισμός από τον προσφυγικό κέντρο της Ραφήνας. Γιατί εκεί κατοικούσαν οι εργάτες των ορυχείων Σκουζέ. Ο Σκουζές είναι ο απώτερος δικαιοπάροχος των στρεμμάτων, που σήμερα αποτελούν τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Ο Σκουζές είχε αγοράσει το κτήμα Ντράφι, το κτήμα Ραφήνα από τους Πετράκηδες την Μονή Πετράκη… Υπάρχουν όλα τα συμβόλαια. Πολλοί από τους εργάτες ήταν από την Εύβοια και έφτιαξαν τα σπίτια τους εκεί για να εργάζονται. Αυτός ο οικισμός ουδέποτε νομιμοποιήθηκε, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κανείς να εντάξει να νομιμοποιήσει τον οικισμό σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του ΄85 στο 181, που θα μπορούσε να είχε γίνει με απόφαση του νομάρχη.
Είχε γίνει μια προσπάθεια επί Τρίτση, που δεν τελεσφόρησε και έτσι η πρόταση πολεοδόμησης έχει μείνει στα χαρτιά».

Άλλοι οικισμοί;

«Άλλος οικισμός είναι η Βγένα , η Αύρα πίσω από το νεκροταφείο, τα Σκουφέϊκα… όλα αυτά κινδυνεύουν από το δασαρχείο».

Μας λέτε δηλαδή πώς η… μισή Ραφήνα έχει πρόβλημα;

«Σχεδόν. Το δασαρχείο πάντως είναι ανένδοτο. Κρύβονται πίσω από τον 3889 τον νόμο και δεν εκδίδουν πράξεις. Και περιμένουν τους δασικούς χάρτες».

Τι ενέργειες έχουν γίνει…

«Έχουν θωρακίσει τις περιοχές με μελέτες, να επισημανθούν σαν οικισμοί με κίτρινο περίγραμμα και τα δασικά τους τμήματα με κίτρινη διαγράμμιση, έχουμε προχωρήσει σε μια δεύτερη μελέτη, η οποία δεν έχει περάσει από το συμβούλιο και δεν ξέρω ακόμα το γιατί. Η οποία μελέτη είναι του δικτύου κοινόχρηστων χώρων, αυτών των οικισμών. Είναι έτοιμη και έχει παραληφθεί από την τεχνική υπηρεσία, δεν έχει πάει στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, γιατί αφού εγκριθεί από το δ.σ. πρέπει να προχωρήσει στην περιφέρεια για τελική έγκριση».

Χρονοδιάγραμμα για τους δασικούς χάρτες δεν υπάρχει;

«Οι δασικοί χάρτες είναι έτοιμοι, αλλά δεν υπάρχει το κονδύλι, ώστε να γίνει διαδικασία ανάρτησης. Το κτηματολόγιο έχει ένα χρηματικό κενό 230 εκατομμύρια αυτή την στιγμή. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει λάβει μια επιστολή που λέει ότι το έργο δεν εντάσσεται σε κάποιο πακέτο χρηματοδότησης, συνεπώς το έργο του κτηματολογίου είναι στον αέρα και οι δασικοί χάρτες είναι στον αέρα αυτή την στιγμή».

Δώστε μας ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει…

«Ας πούμε ότι κάποιος έχει ένα συμβόλαιο αγροτεμαχίου, έχει πάει το συμβόλαιο στην εφορία, η εφορία δεν έχει φέρει καμιά αντίρρηση, έχουν πληρωθεί οι νόμιμοι φόροι, το συμβόλαιο έχει πάει στον υποθηκοφύλακα, δεν έχει φέρει καμιά αντίρρηση, το έχει γράψει στο υποθηκοφυλακείο Σπατών και βέβαια χωρίς καμιά άδεια οικοδόμησης. Το ακίνητο έχει οικοδομηθεί αυθαίρετα, το αγροτεμάχιο είναι το σωστό κι έτσι αναφέρεται και στο τίτλο.
Να τονίσω ακόμα ότι το δασαρχείο επίσης εσφαλμένα το ΄94 αναφέρει ότι πρόκειται περί δάσους, μπροστά από το οικόπεδο γράφει ότι υπάρχει αγροτικός δρόμος και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν γράφει δασικός δρόμος. Και αναφέρει ότι γύρω συνορεύει με δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση. Και αυτό δεν ισχύει γιατί έχουμε αποδείξει ότι είναι ιδιωτική».

topografiko

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.