Νέα λογοτεχνικά βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μόλις κυκλοφόρησαν
Ελληνική λογοτεχνία

Βασίλης Γκουρογιάννης: Σενάριο αθανασίας

Ένα μυθιστόρημα υπερρεαλιστικό, χειμαρρώδες, ηθικό, άσεμνο, χριστιανικό, αθεϊστικό, θεολογικό, σαρκαστικό, ποιητικό. Προπάντων, μια αλληγορία για την πάλη του ανθρώπου με το μυστήριο της ζωής.
Ένας μεσήλικας μπροστά στο δίλημμα: «έζησα ή δεν έζησα». Η διαταραχή ανάμεσα στο ένστικτο και τη λογική. Ένα όργιο φαντασίας. Μια ζούγκλα στο μυαλό και στο σώμα ενός ανθρώπου. Η ώριμη ματιά του ήρωα διεισδυτική, τρυφερή και παραιτημένη, φιλοσοφημένη αλλά προπάντων στηριγμένη στη φαντασία. Και ιερατική και βέβηλη. Αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής μας εποχής. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Ο Γκουρογιάννης με τη σοφή και παραληρηματική γραφή του και τις συνεχείς ανατροπές μπορεί να σε κρατάει δέσμιο της αφήγησής του.

senario athanasias

Γιώργος Δενδρινός: Πάει η μουστάρδα με την κρεμ μπρουλέ;

Ένα ψυχοθεραπευτικό μυθιστόρημα εθνικής ανάτασης. Μια σάτιρα της σημερινής κοινωνικής κατάστασης με σπαρταριστά επεισόδια, από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα.

«Και ξαφνικά κάτι δεν πήγαινε καλά. Το ψυλλιαστήκαμε από την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των καλλυντικών. Φταίει, μας είπαν, το αδηφάγον κράτος, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι φταίνε και οι δότες γενετικού υλικού. Γενναία απόφαση για μείωση των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων με προσφορές δωρεάν εισιτηρίων πούλμαν για εκδρομές στο Ζάλογγο. Σχέδιο Β, η τοποθέτηση υδροκυανίου στα χαρτόσημα. Σχέδιο C, τα αλλοιωμένα αμελέτητα που διατίθενται στη Βαρβάκειο ως ντόπια, ενώ πρόκειται για εισαγόμενα. Κλειστό το Σύνταγμα από βυτιοφορείς γάλακτος που αντιτίθενται στον θηλασμό. Άνω κάτω και η Θεσσαλονίκη. Στον Κρικέλα, στα Λαδάδικα, βρέθηκε DNA Βουκεφάλα σε σουτζουκάκια γιαουρτλού. Παράπονα για την ποιότητα ινδικής κάνναβης που καλλιεργείται στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αλλά και ένα καλό νέο. Ερευνητές ανατόμοι του πανεπιστημίου της Πάτρας εντόπισαν επιτέλους το σημείο G. Όλος ο σουρεάλ θεόμουρλος θίασος επί σκηνής».

krem mproule

Ξένη λογοτεχνία

Paul Auster: Η επινόηση της μοναξιάς

«Τη μια μέρα υπάρχει ζωή… Κι έπειτα, ξαφνικά, υπάρχει θάνατος».
Έτσι ξεκινά αυτός ο πολύ προσωπικός και συγκινητικός στοχασμός του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα με θέμα την πατρότητα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πορτρέτο ενός αόρατου ανθρώπου», ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του μετά τον θάνατο του πατέρα του – ενός απόμακρου, ελάχιστα εκδηλωτικού, σχεδόν ψυχρού ανθρώπου. Καθώς φροντίζει για τις υποθέσεις του πατέρα του και σκαλίζει τα υπάρχοντά του, ο Auster ανακαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό: έναν φόνο που χρονολογείται εξήντα χρόνια πριν, ο οποίος θα φωτίσει τον απροσδιόριστο χαρακτήρα του πατέρα του.
Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο το «Βιβλίο της μνήμης», η οπτική γωνία μετατοπίζεται από την ταυτότητα του Auster ως γιου στον ρόλο του ως πατέρα. Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, συμπτώσεων και συνειρμών ο αφηγητής, ο Α., συλλογίζεται τον χωρισμό του από τον δικό του γιο, τον ετοιμοθάνατο παππού του, αλλά και τη μοναχική φύση της αφήγησης και της συγγραφής.
Το τρίτο μέρος είναι μια συνέντευξη του ίδιου του συγγραφέα στην πανεπιστημιακό I. B. Siegumfeldt με θέμα την Επινόηση της μοναξιάς, περίπου τριάντα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση.
Ένα σημαντικό βιβλίο που αναπτύσσει μοναδικά το θέμα της απώλειας και της μνήμης.

«Η Επινόηση της μοναξιάς είναι ένα βιβλίο για έναν άνδρα μόνο σ’ ένα δωμάτιο, και συγκεκριμένα για εμένα. Αυτό που συμβαίνει όταν είσαι μόνος είναι ότι καταλαβαίνεις πως εντός σου κατοικούν κι άλλοι. Εντός σου κατοικούν κι άλλοι και εσύ υπάρχεις ως άτομο μόνο σε συσχετισμό με τους άλλους».
Paul Auster

epinoisi monaxias

Ηerman Koch: Εξοχικό με πισίνα

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PUBLISHERS WEEKLY

Το σκοτεινό και αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ του ολλανδού συγγραφέα θίγει με καυστικό τρόπο και υπαινικτικό τόνο ακανθώδη ηθικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα συναρπάζει με την πλοκή του.

Η ιστορία ξεκινά το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο δόκτωρ Μαρκ Σλόσερ, η σύζυγος και οι δυο πανέμορφες έφηβες κόρες τους φιλοξενούνται για μια εβδομάδα στο εξοχικό με πισίνα του σταρ της υποκριτικής Ραλφ Μέγιερ. Στην αρχή όλα είναι τέλεια, γύρω από την πισίνα ο Ραλφ, οι δυο του γιοι, η πανέμορφη σύζυγός του Γιούντιτ και οι φίλοι τους απολαμβάνουν τον μεσογειακό ήλιο, ενώ το κρασί ρέει άφθονο. Μια πράξη βίας όμως θα διαταράξει την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων θα αποκαλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν πλέον. Οι ιδανικές διακοπές μετατρέπονται σε εφιάλτη.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Ραλφ Μέγιερ πεθαίνει. Ιατρικό λάθος ή εγκληματική αμέλεια του γιατρού των πλούσιων και διάσημων Μαρκ Σλόσερ; Μήπως τα γεγονότα του καλοκαιριού κρύβουν την απάντηση γι’ αυτή την τραγωδία;

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη γλώσσα σαν το στηθοσκόπιο, έτσι που να ακούμε τους χτύπους της καρδιάς των χαρακτήρων του και να αφουγκραζόμαστε τα ενστικτώδη συναισθήματα της ζήλιας, της αγάπης, του φόβου και του μίσους. Ο Koch έρχεται με φόρα από την Ευρώπη με ένα νέο βιβλίο, γραμμένο με μαεστρία, το οποίο, όπως και το προηγούμενό του Το δείπνο (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2013), καθηλώνει τους αναγνώστες και τους βάζει σε σκέψεις ακόμα και μετά την τελευταία σελίδα. Μια μαύρη κωμωδία που μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από δεκαπέντε χώρες και αναδεικνύει τον συγγραφέα της σε μεγάλο δεξιοτέχνη της γραφής.

exochiko pisina

Αστυνομικό

Kristina Ohlsson: Η εξαφάνιση

Η σουηδέζα Kristina Ohlsson, πρώην πράκτορας της σουηδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, βλέπει τα βιβλία της στα οποία πρωταγωνιστεί η ερευνήτρια Φριεντρίκα Μπιέργιμαν να φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ. Στο τρίτο αυτό βιβλίο της στήνει μια ακόμα δυνατή ιστορία, με εξαιρετική πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ψυχολογικό βάθος. Οι αυθεντικές αστυνομικές διαδικασίες περιπλέκονται με το σασπένς που καθηλώνει τον αναγνώστη, χάρη στις συνεχόμενες αλλαγές της οπτικής γωνίας. Η συγγραφέας διαθέτει το μοναδικό ταλέντο να εισχωρεί στο μυαλό διαφορετικών χαρακτήρων με αριστοτεχνικό τρόπο. Απλώνει την ένταση με χειρουργική ακρίβεια και κατασκευάζει την πλοκή έτσι ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται τη λύση όσο πιο αργά γίνεται.

Δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση της Ρεμπέκα Τρόλε, το διαμελισμένο πτώμα της ανακαλύπτεται τυχαία σε ένα δάσος. Σύντομα, στην ίδια περιοχή βρίσκονται δύο ακόμα πτώματα για να περιπλέξουν την υπόθεση. Η ερευνήτρια Φριεντρίκα Μπέργιμαν και η ομάδα της αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Γιατί οι φωτογραφίες του θύματος με το όνομα Μις Θαύμα είχαν αναρτηθεί σε πορνοσάιτ δύο μήνες μετά τον θάνατό της; Πόσο είχε προχωρήσει τη διατριβή της στην οποία προσπαθούσε να αθωώσει τη Θέα Άλντριν, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, από τον φόνο του συζύγου της για τον οποίο είχε καταδικαστεί; Τι σχέση με όλα τα παραπάνω μπορεί να έχει ένα σναφ φιλμ γυρισμένο πριν από πολλά χρόνια;
Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για τη Φριεντρίκα όταν το όνομα του συντρόφου της συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά των υπόπτων… Ένα επώδυνο δράμα του παρελθόντος διεκδικεί τα θύματά του από το παρόν.

exafanisi

Βιβλία για νέους

Άντριου Λέιν: Τα τέρατα της Οξφόρδης

Ο νεαρός Σέρλοκ Χολμς βρίσκεται στην Οξφόρδη, προκειμένου να καλύψει τα εκπαιδευτικά κενά που άφησαν τα ταξίδια του. Ωστόσο, η προσοχή του διασπάται συνεχώς από τις φήμες σχετικά με κλεμμένα μέλη πτωμάτων. Αποφασίζει λοιπόν ν’ ανακαλύψει τον δράστη και να κατανοήσει το κίνητρό του. Για μία ακόμα φορά οι έρευνες τον οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς βρίσκεται μπλεγμένος στην καρδιά ενός μυστηρίου που σχετίζεται με ένα κινούμενο σπίτι.

Το έβδομο βιβλίο μιας συναρπαστικής σειράς που για πρώτη φορά έρχεται να ρίξει φως στα εφηβικά χρόνια του διάσημου ντετέκτιβ. Πώς ήταν ως έφηβος; Πού πήγε σχολείο και ποιοι ήταν οι φίλοι του; Πού και πότε απέκτησε τις διάσημες ικανότητές του; Τι τον φόβιζε και ποια ήταν η πρώτη του αγάπη;

sherlock

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.