Γιώργος Βάλαρης: Ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης «Αμάρτησα για το παιδί σου» μιλάει αποκλειστικά στο irafina.gr

Με τον Γιώργο Βάλαρη γνωριζόμαστε περίπου δέκα χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων. Δουλεύει ατελείωτες ώρες και δεν εφησυχάζει ποτέ. Μπορεί να γράφει ένα έργο, παράλληλα να σκηνοθετεί ένα άλλο και ταυτόχρονα να κανονίζει θίασο για περιοδεία, Όχι εδώ… εκτός Ελλάδος. Κι όχι κάπου κοντά. Αυστραλία, Αμερική, Καναδά και την άλλη φορά πιο πέρα… όπως λέει ο ίδιος.

Αυτό επίσης που τον διακρίνει είναι η ευγένεια, η ταπεινοφροσύνη και το χαμόγελο που… σκοτώνει! Είναι ένας τζέντλεμαν. Πάντα ευγενικός και πάντα γλυκομίλητος. Αυτά τα λέω εγώ, Τι λέει όμως ο ίδιος;

Γιώργο πολλοί δεν σε ξέρουν και θέλουν να μάθουν ποιος είσαι. Τι έχεις να πεις…

«Γεννήθηκα στο Μαρακαού της Βενεζουέλας και σε μικρή ηλικία επέστρεψα στο Αγρίνιο όπου και έμεινα μέχρι τα φοιτητικά μου χρόνια. Σπούδασα ηθοποιός στη σχολή του Εθνικού θεάτρου και αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισα την καριέρα μου σαν ηθοποιός, αλλά σιγά σιγά με τράβηξε η συγγραφή και η σκηνοθεσία, που αυτή τη στιγμή αποτελούν τις δύο μεγάλες μου αγάπες και ανάγκες. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και νιώθω ότι τα καλύτερα τώρα έρχονται!».

10690267 1563678670535513 3539461187336908104 n10923495 618012671660496 8295417325012656270 n

Φέτος αναμφισβήτητα η παράσταση «Αμάρτησα για το Παιδί σου» σπάει ταμεία. Υπάρχει κάποιο συστατικό για να έχει επιτυχία μια κωμωδία;

«Σε κάθε παράσταση προσδοκώ τη μεγαλύτερη απήχηση γιατί πιστεύω πως το θέατρο είναι ένα λαϊκό είδος και απευθύνεται στους πολλούς. Στήνω την κάθε παράσταση με μεγάλη αγάπη, αρκετή κούραση και πολύ καλούς συνεργάτες. Στην συγκεκριμένη παράσταση που ανέφερες, πιστεύω, πως όλα αυτά τα συστατικά είναι παρα πολύ καλά και αυτό το κατάλαβε αμέσως ο κόσμος. Γι αυτό και η πολύ μεγάλη επιτυχία φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Εξάλλου μην ξεχνάς πως ζούμε στην εποχή της κωμωδίας, όπου ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Και όντως το «Αμάρτησα για το παιδί σου» είναι η πιο επιτυχημένη παράσταση και αυτό έχει να κάνει και με την παραγωγή αλλά και με το θέατρο, που είναι τόσο γεμάτο θετική ενέργεια και ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της Αθήνας».

10958304 854396541285003 75756764770050577 n

Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό κι αυτή η παράσταση πάει πάρα πολύ καλά; Εγώ την είδα και πραγματικά βγάζει πολύ γέλιο.

«Είναι οι καλοί κωμικοί με την ενέργεια που εκπέμπουν και με την αγάπη που έχουν για τη δουλειά τους, είναι οι καλοί συνεργάτες, και το καλό κείμενο φυσικά. Για την σκηνοθεσία δεν μπορώ να μιλήσω εγώ. Πάντως έχει να κάνει και με το πόσο ο σκηνοθέτης γουστάρει ενα έργο, αλλά πολύ μεγάλο ρόλο επίσης παίζουν και οι συνεργάτες του».

Τι σκέφτεσαι τώρα, τι ετοιμάζεις;

«Με το καλημέρα, δηλαδή με την πρεμιέρα κάθε παράστασης, αμέσως το μυαλό μου είναι στην επόμενη δουλειά. Είμαι μονίμως αγχωμένος για το επόμενο… βήμα και κάνω πάντα προσεκτικές κινήσεις που έχουν να κάνουν με πολλές συντεταγμένες».

10437019 1550933395177643 784958930330539732 n

Η ερώτηση είναι τετριμμένη αλλά θεωρώ ότι πρέπει να στην κάνω. Η κρίση δεν επηρεάζει καθόλου το θέατρο;

«Στην κρίση πάντα ανθούσαν οι τέχνες, σε όλες τις εποχές και αυτό έχει να κάνει με μια δημιουργική διέξοδο των ανθρώπων. Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα ξέσπασμα και η κρίση έφερε και καλές παραστάσεις, λόγω ανταγωνισμού αλλά και επιβίωσης».

Φέτος σκηνοθέτησες και το «Πέντε». Μας εξέπληξες με αυτή σου την συνεργασία. Και εννοώ την συνεργασία σου με τον Κώστα Μπίγαλη.

«Το “Πέντε” ήταν μια ευτυχής συνεργασία, απαιτητική δε λέω, με τον Κώστα Μπίγαλη, εναν ιδιαίτερα χαρισματικό άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα και ένας ωραίος καλλιτέχνης. Μεσολάβησε η φίλη μου η Σεμίνα Διγενή και μας έφερε σε επαφή με τον Κώστα, είχε δει μια δουλειά μου “Τo Μήλο”, του άρεσε και κάναμε μια παράσταση, μη εμπορική μεν αλλά ιδιαίτερα καλλιτεχνική που είμαστε περήφανοι όλοι μας για το αποτέλεσμα».

Επειδή ξέρω ότι δεν ηρεμείς ποτέ, είμαι σίγουρος ότι κάτι έχεις στα σκαριά.

«Με κατάλαβες γιατί με ξέρεις καλά, Ετοιμάζω ένα μεγάλο μιούζικαλ για του χρόνου με μεγάλο καστ, που κλείνω από τώρα. Πρόκειται για ένα κράμα άξιων συντελεστών, τραγουδιστών και ηθοποιών και είναι κάτι που ανυπομονώ να κάνω γιατί είναι νεοελληνικό μιούζικαλ που φέρουν την υπογραφή τη δικιά μου και του συνεργάτη μου Στέλιου Παπαδόπουλου».

10922660 1520028771605412 616417344117799355 n

Κι από περιοδείες για πες μας…

«Έχω την χαρά να ανοίξω την πόρτα σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Αφρική εδώ και τρία χρόνια. Το επόμενο ταξίδι λοιπόν, είναι πάλι στην Αφρική την άνοιξη με τον Κωστα Βουτσά που τόσο λατρεύω και ένα μεγάλο και ικανό θίασο. Και μάλλον και η Αυστραλία είναι στα σκαριά. Μου αρέσει η αγάπη που εισπράττω από τον ελληνισμό εκεί».

Για την πόλη μας την Ραφήνα. Έχεις έρθει στα μέρη μας;

«Στην Ραφήνα έρχομαι τα τελευταία χρόνια και με θιάσους και για βόλτα. ΄Ολα τα μέρη με θάλασσα με γοητεύουν. Η Ραφήνα είναι από τα αγαπημένα μου μέρη».

Κλείνοντας θέλω ειλικρινά να μου πεις πως σου φαίνεται το irafina.gr

«Το σάιτ είναι πολύ… φρέσκο, έγκυρο και νομίζω πως θα δώσει μια νέα πνοή στην ενημέρωση του τόπου που αγαπάτε και αγαπάμε όλοι. Είναι ωραίο να γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει τον χώρο (τον δημοσιογραφικό) με εγκυρότητα αγάπη και διαφάνεια τόσα χρόνια όπως εσείς».

Βαγγέλης Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.