‘Γυμνή’ η πυροσβεστική ενόψει καλοκαιριού

“Η πιο… καυτή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε”. Με τη φράση αυτή έμπειρος ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής αποτυπώνει το συμπέρασμά του με βάση τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του:

Το πρώτο 4μηνο του 2015 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 55,4% σε σχέση με πέρυσι, η βλάστηση σε όλη τη χώρα έχει φουντώσει λόγω των πολλών βροχών, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν καθαρίσει δάση και ρέματα, ενώ οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν μάχη με τις φλόγες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη από εναέρια μέσα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, δείχνουν ότι “οι Έλληνες καίμε τα δάση μας” είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί –Σέρρες, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80%-95% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς.
Την ίδια ώρα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική περιγράφονται ως ανεπαρκή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής και φυσική ηγεσίας.
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα αεροσκάφη είναι γερασμένα με αποτέλεσμα να χρειάζονται διαρκώς συντήρηση, ενώ παρουσιάζουν βλάβες που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο τους πιλότους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα Καναντέρ CL-215 έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, ενώ μόλις 6 από τα 13 συνολικά που διαθέτει η Πυροσβεστική θα είναι διαθέσιμα την 1η Ιουνίου. Από τα καινούρια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, που έχουν δυνατότητα ρίψης έως 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται μονο 3 από τα 8.

(Πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.