Δώρο από την Ευρώπη στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Ευρωπαϊκό δώρο ύψους 3 δισ. ευρώ θα λάβει η Τουρκία με αντάλλαγμα να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να χειριστεί τη ροή των μεταναστών. Το προσχέδιο της Συνόδου, αποκαλύπτει ότι επίσης αντάλλαγμα είναι η επανεκκίνηση των καθυστερημένων συνομιλιών για ένταξή της στην ΕΕ.

«Και οι δύο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, θα εντείνουν την ενεργή συνεργασία στο θέμα των μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, απαγορεύοντας τα ταξίδια στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών διατάξεων για την επανεισδοχή και την γρήγορη επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας,στις χώρες καταγωγής τους». Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου, αφήνοντας κατά τα άλλα θολές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ αρχικής ενίσχυσης για το χειρισμό των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό θα προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης το Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι οποίες εκκρεμούν από το 2005, και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια για συζήτηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Η ΕΕ έχει επίσης ως στόχο να άρει την ανάγκη για τη χορήγηση βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, εάν η Άγκυρα πληροί ορισμένα κριτήρια που έχουν καθοριστεί, όπως σημειώνεται το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μετά την έναρξη της Συνόδου που ξεκινά στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.