Εκλογές στην Τουρκία: Απόλυτα κυρίαρχος ο Ερντογάν

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk.

Ταυτόχρονα μειώνεται η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το ΚΔΑ έχει αυξημένες πιθανότητες για αυτοδυναμία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει 21,6%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 11,4% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 11%.

Εάν οι ακροδεξιοί δεν καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν το εθνικό όριο του 10% και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του ΚΔΑ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πάντως το γεγονός ότι το ΚΔΑ αυξάνει στον ένα ή άλλο βαθμό, τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη Τουρκία.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.

Τουρκία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα, Κυριακή (01/11) μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η ένταση εκδηλώθηκε, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην χώρα, αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον συγκεντρωμένων που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.