Ευαγγ. Μαυρουδής: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ταπείνωσης

Στο παράλληλο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα (20/2/2016) περιλαμβάνεται ένα άρθρο (υπ’ αριθμ. 16) το οποίο υποχρεώνει τους δήμους και τους άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης να συμμορφώνονται εντός τριμήνου με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τους αφορούν.

Η συμμόρφωση όμως με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αποτελεί αυτονόητη πράξη σε ένα σύγχρονο ευνομούμενο και πολιτισμένο Ευρωπαϊκό κράτος. Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι, εφόσον δεν υπάρξει η δέουσα συμμόρφωση, οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης διώκονται πειθαρχικά.

Το άρθρο 16 του νόμου 4368 αποτελεί μία ακόμη πιο αυστηρά διατυπωμένη παραλλαγή του άρθρου 22 του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», το περιεχόμενο του οποίου πυροδότησε σύγκρουση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου ανάμεσα στον γράφοντα και τον δήμαρχο.

Παρόμοιο άρθρο είχε επιχειρήσει να φέρει στο κοινοβούλιο και η προηγούμενη κυβέρνηση τον Οκτώβρη του 2014 αλλά το απέσυρε λίγο πριν την ψήφισή του. Αξίζει τον κόπο να συγκρίνει κανείς τη διατύπωση του αποσυρθέντος σχεδίου του 2014 με το προταθέν άρθρο 22 στο νομοσχέδιο του 2015 και με το ψηφισθέν τελικά και ισχύον σήμερα νόμο 16/4368. Θα διαπιστώσει μια διαρκώς και πιο σκληρή διατύπωση σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η παράβαση και οι συνέπειές της στους παραβάτες.

Οι παραβάτες, στη δική μας περίπτωση, είναι οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Από το 2013 αρνούνται και παλινωδούν στην αποδοχή ενός τοπικού έργου υγείας και πολιτισμού: του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι. Οι επανειλημμένες καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παραβατική αυτή συμπεριφορά (που αφορούν βέβαια και άλλους τέσσερις δήμους) έχουν συμβάλει στην επιβάρυνση της ήδη ταλαίπωρης χώρας μας με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων τα οποία άρχισαν να καταβάλλονται ήδη από τον Οκτώβρη του 2015. Τα πρόστιμα αυτά, όπως έχουν δηλώσει ήδη οι αρμόδιοι θα επιμερισθούν το μήνα που έρχεται και στους δήμους μας προκαλώντας την υπαγωγή μας σε ειδικό καθεστώς πτώχευσης (ν. 4270/2015) με υποχρεωτική αύξηση των δημοτικών τελών και επιβάρυνση των πολιτών με τέλος ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις) ανάμεσα στα άλλα.

Αντί να συμμορφωθούν οι πολιτικοί ταγοί των δύο δήμων έχουν εδώ και ένα χρόνο προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να μη πληρώσουμε εμείς τα πρόστιμα αλλά να διαμοιραστούν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Για να υποστηρίξουν μάλιστα την άδικη αυτή διεκδίκηση ισχυρίστηκαν ότι οι αποφάσεις τους έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρά την καθαρή διατύπωση του Συντάγματος (άρθρο 102) για το αντίθετο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μεθόδευσε κοινή υπουργική απόφαση το καλοκαίρι του 2014, όπου διευκρινιζόταν ποιοι και πώς θα πληρώσουν τα πρόστιμα. Η μεθόδευση της παρούσας κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) με το νόμο 4368 κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο τον τρόπο, επισείοντας και τις προσωπικές συνέπειες πλέον των αιρετών.

Ο γράφων έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα ζητήματα αυτά τόσο με άρθρα του όσο και με προφορικές τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς η παραβίαση του κοινού νου με τον λαϊκισμό και τη νοοτροπία των επικεφαλής αλλά και με τον παραταξιακό κομφορμισμό πολλών δημοτικών συμβούλων έχει τα μοιραία αυτά αποτελέσματα.

Ο δήμος μας ως ηττημένος αντάρτης κινδυνεύει να συρθεί στην υποτιμητική αποδοχή μιας απόφασης την οποία από πολιτικό γινάτι και μόνο των επικεφαλής της πλειοψηφίας του δεν αποδέχεται εδώ και μήνες. Το ταπεινωτικό για την αυτοδιοίκηση άρθρο 16 του νόμου 4368 οφείλει την ύπαρξή του και σε τέτοιες ανεύθυνες, δονκιχωτικές συμπεριφορές. Μοναδική λύση η άμεση επαναφορά του θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Η τελευταία δήλωση του δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου σε τοπική εφημερίδα ότι: “δεν θα αφήσω να καταστραφεί ο δήμος μου με την επιβολή των προστίμων. Η σημερινή διοίκηση Ραφήνας-Πικερμίου- αυτό είναι και μέσα στις προεκλογικές υποσχέσεις μας- είναι αποφασισμένη να λύση το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο αγώνας μας θα στραφεί πλέον στην ποιότητα του έργου που έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή”, αποτελεί έσχατο παρήγορο γεγονός πως ο δήμος ορθοπλωρεί επιτέλους στη μόνη εφικτή και γρήγορη λύση.

Ευάγγελος Μαυρουδής
Ιατρός-Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.