Ευτυχισμένο έτος είναι εκείνο που ξεκινά με Ταραντίνο!

Το τρομερό παιδί του αμερικανικού σινεμά επιστρέφει με την πιο διασκεδαστική ιστορία της καριέρας του, ένα θανάσιμο παιχνίδι ζωής και θανάτου
που στάζει αίμα!

Έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία άμαξα διασχίζει σαν αστραπή το χειμωνιάτικο τοπίο του Ουαϊόμινγκ. Οι επιβάτες, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η «Κρατούμενη» Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), πηγαίνουν στην πόλη Red Rock, όπου ο Ρουθ, γνωστός στα μέρη αυτά ως ο «Κρεμάλας», σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο δρόμο, συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, έναν μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει διαβόητος «Κυνηγός Κεφαλών» (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον), και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος «Σερίφης» της πόλης.
Χάνοντας τον δρόμο τους στην χιονοθύελλα, ο Ρουθ, η Ντόμεργκιου, ο Ουόρεν και ο Μάνιξ αναζητούν καταφύγιο σε μία στάση για άμαξες σε ένα ορεινό πέρασμα.

Όταν φτάνουν εκεί, συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα. Ο «Μεξικάνος» Μπομπ (Ντέμιαν Μπιτσίρ), ο οποίος φροντίζει την στάση όσο η ιδιοκτήτρια επισκέπτεται τη μητέρα της, έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» Οσβάλντο Μομπρέι (Τιμ Ροθ), τον δήμιο του Red Rock, τον «Γελαδάρη» Τζο Γκέιτζ (Μάικλ Μάντσεν), και τον Στρατηγό του στρατού των Νοτίων, τον «Νότιο» Σάνφορντ Σμίδερς (Μπρους Ντερν). Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει την ορεινή στάση, οι οκτώ ταξιδιώτες μας συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φτάσουν τελικά στο Red Rock…

«Δε φτάνεις ως εκεί χωρίς έναν πολύ σοβαρό λόγο»

Αν σας έλειψαν οι απολαυστικοί διάλογοι, η ευφάνταστη σκηνοθεσία, οι πρωτότυποι χαρακτήρες και φυσικά το άφθονο αίμα που χαρακτηρίζει τις ταραντινικές δημιουργίες, ετοιμαστείτε για τη νέα δουλειά του Κουέντιν Ταραντίνο, τρία χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ «Django Unchained», τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην καριέρα του.

Το «The Hateful Eight» είναι ένα «ουέστερν δωματίου» που συγκεντρώνει οκτώ εκκεντρικούς και θανάσιμα επικίνδυνους χαρακτήρες κάτω από την ίδια στέγη, και τους παρακολουθεί όσο εκείνοι προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί.

Όπως και το «Django Unchained», όμως, η ταινία εξερευνά με τον τρόπο της ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές και ιδιαίτερα εκείνη της φυλετικής έντασης που ελλοχεύει στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και αιώνες. «Όταν μιλάς για την εποχή σου με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο παρόν, μπορεί να περιορίζεις λίγο αυτό που μπορείς να πεις», λέει ο Ταραντίνο. «Μου αρέσει να λέω ό,τι έχω να πω με τη μάσκα του σινεμά είδους. Κανένα άλλο είδος δεν έχει μιλήσει καλύτερα για την Αμερική απ’ ό,τι το ουέστερν, με ένα υπόγειο τρόπο πάντα. Τα ουέστερν της δεκαετίας του ’50 προέβαλαν την Αμερική του Αϊζενχάουερ, εκείνα του ’70 είναι πολύ πιο κυνικά και αντι-καθεστωτικά και μετά στην δεκαετία του ’80 επέστρεψαν στον πατριωτισμό, επηρεασμένα από τον Ρίγκαν. Όσο κάναμε την ταινία, βλέπαμε στην τηλεόραση πολλά από τα ζητήματα της ταινίας να αναβιώνουν δυστυχώς στις ειδήσεις».

Με την ιστορία να τοποθετείται λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, την πλέον κρίσιμη περίοδο διαφυλετικών διαταραχών στις Η.Π.Α., ο Ταραντίνο περιγράφει την ταινία ως μία απεικόνιση «του πώς η χώρα διαλύθηκε από τον πόλεμο και του πώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν έξι, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια αργότερα. Το ζήτημα της λευκής υπεροχής υπάρχει και σήμερα, και γι’ αυτό ήθελα να μιλήσω. Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε επίκαιρο, απλώς έτυχε. Χαίρομαι που οι άνθρωποι πια μιλούν για τον συστημικό ρατσισμό που υπήρχε ανέκαθεν στην χώρα και περνούσε απαρατήρητος. Πρέπει να εκθέσεις την ασχήμια των πραγμάτων πριν αυτά μπορέσουν να αλλάξουν. Και ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα».

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου του 2015, με ένα πραγματικά εξαιρετικό καστ που αποτελείται από αγαπημένους συνεργάτες του Ταραντίνο αλλά και αρκετούς που συνεργάζονταν για πρώτη φορά με τον Αμερικανό σκηνοθέτη.

Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον υποδύεται τον «Κυνηγό Κεφαλών» Ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, που είναι πρώην στρατιώτης πεζικού και πρώην σκλάβος. «Μπήκε στον πόλεμο για να σκοτώσει και είναι ακόμη έτσι», λέει ο Τζάκσον. «Είναι εξυπνότερος απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Μιλάει πολύ αλλά μιλάει μόνο όταν χρειάζεται – προτιμά να σε σκοτώσει παρά να σου μιλήσει. Έχεις οκτώ πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, ο καθένας με την δική του σκοτεινή ιστορία. Θα είναι διασκεδαστικό για τους θεατές να επιλέξουν τον χαρακτήρα που θα “υποστηρίξουν”».

Ο Ουόρεν καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στην άμαξα που μεταφέρει την Ντέιζι Ντόμεργκιου, υπό την επίβλεψη του κυνηγού επικηρυγμένων Τζον Ρουθ, αλλιώς «Κρεμάλα». «Όταν σε συλλαμβάνει ο Ρουθ», εξηγεί ο Κερτ Ράσελ που τον υποδύεται, «φροντίζει να φτάσεις σε δίκη και να εκτελεστείς αφού έχεις καταδικαστεί. Είναι γνωστός για την προσκόλλησή του στο νόμο». Σε αντίθεση με τον Ουόρεν, ο οποίος θα είχε σκοτώσει την Ντόμεργκιου χωρίς να τη συλλάβει, ο Ρουθ τη συνοδεύει ως τη δίκη της, δεμένος μαζί της με αλυσίδες. «Ειλικρινά, δεν υπάρχει κανείς άλλος στον κόσμο με τον οποίο θα προτιμούσα να είμαι δεμένη», λέει η Τζένιφερ Τζέισον Λι, που παίζει την «Κρατούμενη» Ντόμεργκιου. «Αστειευόμασταν με τον Κερτ ότι ήταν σαν να ήμασταν εγκλωβισμένοι στον πιο δυσλειτουργικό γάμο. Η Ντέιζι είναι ένα ατρόμητο, θαρραλέο κορίτσι, που μοιάζει με άγριο ζώο. Αλλά όλοι τους έχουν τις δικές τους αξίες και τις αδυναμίες τους».

Οι τρεις συνταξιδιώτες συναντούν στον δρόμο τον «Σερίφη» Κρις Μάνιξ, τον οποίο υποδύεται ο Ουόλτον Γκόγκινς. «Ο Μάνιξ είναι πηγή αρνητικής ενέργειας. Είναι κάποιος που μπορεί να ανάψει ένα σπίρτο σε ένα δωμάτιο και να φύγει, δημιουργώντας πίσω του φασαρία. Η ιστορία μιλάει για ψεύτες και ψέματα. Μιλάει για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλά δεν μπορούν. Μιλάει για αισθήματα κλειστοφοβίας και για στόχους που δεν πραγματώνονται ποτέ».

Όταν οι τέσσερις ταξιδιώτες φτάνουν στη στάση της Μίνι, συναντούν μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που έχουν βρει εκεί καταφύγιο από την χιονοθύελλα. Ο «Μεξικάνος» Ντεμιάν Μπιτσίρ είναι ο Μπομπ, ο άνδρας που έχει αφήσει στο πόδι της η Μίνι όσο λείπει. «Είναι μια υπέροχη συνάντηση βγαλμένη από την κόλαση, αν πιστεύεις ότι η κόλαση μπορεί να είναι μια μικρή καλύβα στη μέση του πουθενά, κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Και σε αυτή τη καλύβα τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται».

Ο Μάικλ Μάντσεν, που στην ταινία είναι ο «Γελαδάρης» Τζο Γκέιτζ, θεωρεί την ιστορία ως μια αλληγορία για τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις: «Μιλά για την κοινωνία ευρύτερα, για τα ψυχολογικά όρια που βάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αφορά τη φιλία και την προδοσία. Μιλά για πολλά διαφορετικά πράγματα, απλώς το κάνει με ένα καουμπόικο καπέλο στο κεφάλι. Ήταν φοβερά διασκεδαστικό γύρισμα με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς ηθοποιούς να ζωντανεύουν τους χαρακτήρες».

Στον ρόλο του Οσβάλντο Μπομπρέι, που είναι ο Βρετανός δήμιος του Red Rock γνωστός και ως «Ανθρωπάκος», ο Τιμ Ροθ βρήκε την ευκαιρία να δουλέψει και πάλι τους μοναδικούς διαλόγους του Κουέντιν Ταραντίνο. «Ο τρόπος που γράφει ο Κουέντιν δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Δεν μπορείς να χειριστείς τους κακούς διαλόγους, δεν μπορείς καν να τους αποστηθίσεις γιατί τους απορρίπτεις κάπου στο μυαλό σου. Ό,τι γράφει ο Κουέντιν σού εντυπώνεται αμέσως».

Ο «Νότιος» Στρατηγός Σάνφορντ Σμίδερς του Μπρους Ντερν είναι, όπως ο ίδιος λέει, «ένα απομεινάρι μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Προσπαθεί να δει τι θα κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η γυναίκα του πέθανε, ο πόλεμος τελείωσε, ο γιος του εξαφανίστηκε. Είναι ο πιο τίμιος ως προς το από πού προέρχεται και πού πηγαίνει». Όσο για τη συνεργασία του με τον Ταραντίνο, ο Ντερν δηλώνει ότι «είναι ο μόνος σκηνοθέτης για τον οποίο μπορώ να πω ότι είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ταραντίνο, γιατί η δουλειά μαζί του είναι μια πλήρης εκπαίδευση για τον κινηματογράφο, την ηθοποιία και όλα τα άλλα».

Το καστ συμπληρώνουν οι Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ζόι Μπελ, Τζέιμς Παρκς, Λι Χόρσλεϊ, Ντέινα Γκούριερ, Τζιν Τζόουνς και Μπελίντα Ογουίνο. «Έβαλα ό,τι μέσο μπορούσα για να είμαι στην ταινία», παραδέχεται ο Τέιτουμ. «Ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα και δεν είχα καν διαβάσει το σενάριο. Είναι κάτι το ξεχωριστό, μπαίνεις στο κλαμπ των βετεράνων του Ταραντίνο. Όταν διαβάσαμε το σενάριο όλοι μαζί για πρώτη φορά, αισθανόσουν μια αίσθηση συντροφικότητας που έχουν μόνο όσοι έχουν δουλέψει με τον Κουέντιν».

Παρόλο που έχει φτάσει αισίως στην όγδοή του ταινία, ο Ταραντίνο διατηρεί ακόμη την νοοτροπία του νέου δημιουργού όταν ασχολείται με το νέο του πρότζεκτ, σύμφωνα με την παραγωγό Σάνον Μάκιντος. «Κάθε φορά είναι σαν να επιστρέφει στην πρώτη του ταινία. Είναι τόσο χαρούμενος και ενθουσιασμένος με ό,τι κάνουν οι ηθοποιοί του. Είναι σαν ένα παιδί σε μαγαζί με ζαχαρωτά που δεν μπορεί να χορτάσει. Ο ενθουσιασμός του είναι πραγματικά κολλητικός». Και αυτή είναι μια άποψη που, καθώς φαίνεται, μοιράζονται όλοι οι συνεργάτες και ηθοποιοί του, παρά τις δυσκολίες των γυρισμάτων εν μέσω χιονοθύελλας ή σε ένα παγωμένο σετ. «Δεν θα αντάλλασα με τίποτα ούτε μία από τις 91 μέρες των γυρισμάτων», λέει ο Ράσελ. «Αυτό είναι το τσίρκο που επιλέξαμε ως επάγγελμα και ο Κουέντιν αγαπάει τόσο πολύ την διαδικασία αυτή, που δεν είναι μόνο κολλητικό – είναι διασκεδαστικό».

7 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους

Σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο
Σενάριο Κουέντιν Ταραντίνο
Παραγωγή Ρίτσαρντ Ν. Γκλάντστιν
Σάνον ΜάκΙντος
Στέισι Σερ
Ηθοποιοί Σάμιουελ Λ.Τζάκσον
Κερτ Ράσελ
Τζένιφερ Τζέισον Λι
Ουόλτον Γκόγκινς
Ντέμιαν Μπιτσίρ
Τιμ Ροθ
Οσβάλντο Μομπρέι
Μάικλ Μάντσεν
Μπρους Ντερν
Τσάνινγκ Τέιτουμ
Φωτογραφία Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον
Μοντάζ Φρεντ Ράσκιν
Καλλιτεχνική διεύθυνση Ρίτσαρντ Λ. Τζόνσον
Μουσική Ένιο Μορικόνε
Διάρκεια 167’
Διανομή Odeon

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.