Κρύψτε τσίχλες, οδοντόκρεμες, βιταμίνες και ότι άλλο περιέχει ξυλιτόλη. Είναι τοξικά για το σκύλο!

Η ξυλιτόλη είναι γλυκαντικό και οι σκύλοι θέλουν πολύ να την φάνε. Είναι όμως κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσουν αφού μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Η ξυλιτόλη θεωρείται φυσικό γλυκαντικό και χρησιμοποιείται σε τσίχλες, οδοντόκρεμες, οδοντικά νήματα και βιταμίνες ενώ η 100% ξυλιτόλη χρησιμοποιείται και στη μαγειρική αντί της ζάχαρης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής για τα σκυλιά μας.

Η ξυλιτόλη είναι ασφαλής για τους ανθρώπους αλλά εξαιρετικά τοξική για τα σκυλιά. Ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να επιφέρει υπογλυκαιμία, κρίσεις και ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο.

Πρόσφατα, ένας σκύλος στο Ντένβερ των ΗΠΑ έφαγε ένα ολόκληρο πακέτο τσίχλες, όσο η οικογένειά του έλειπε από το σπίτι, και δυστυχώς πέθανε.
Αν ο σκύλος σας φάει κατά λάθος τσίχλες ή κάτι άλλο με ξυλιτόλη πρέπει να του προκληθεί άμεσα εμετός για να την αποβάλλει από το σώμα του. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 15 έως 30 λεπτά μετά την κατανάλωση:

  • αδυναμία
  • δυσκολία στο περπάτημα ή στο να σταθεί όρθιος
  • λήθαργος
  • εμετός
  • τρέμουλα
  • κρίσεις
  • κώμα

Σε περίπτωση που δείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρο.

Οι γάτες κινδυνεύουν;

Όχι. Δεν έχει αναφερθεί περίπτωση σοβαρής δηλητηρίασης γάτας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Δηλητηριάσεων Ζώων (Animal Poison Control), αν μια γάτα καταναλώσει ξυλιτόλη (εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, αφού δεν τους αρέσουν τα γλυκά), δεν θα πάθει υπογλυκαιμία ούτε ηπατική ανεπάρκεια.

(πηγή: trihes.gr)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.