Κώστας Μαρδάς: Το… Γρηγοριανό ημερολόγιο του Σύριζα

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, όταν η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ένα χρόνο ζωής στην εξουσία, μετά την μεγάλη νίκη εκείνης της Κυριακής του… «σωτηρίου έτους» 2015.

Βεβαίως, οι σύντροφοι της «πρώτη φορά Αριστερά», σε συμμαχία με τους αντιμνημονιακούς Δεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι …γρηγορούν υπέρ της κατάργησης του μνημονίου, αφού ήδη, με τη λαϊκή εντολή της 20 Σεπτεμβρίου εφαρμόζουν «με το νι και με το σίγμα» το νέο οικονομικό μας «Σύνταγμα» . Που ψήφισαν υπό τον εκβιασμό των δανειστών στη Βουλή στις 14 Αυγούστου- παραμονή της Μεγαλόχαρης- συντροφικά με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ύστερα από την εφταμηνίτικη κωμικοτραγική διαπραγμάτευση σε στυλ Βαρουφάκη – Τσίπρα.

Με αφορμή αυτά τα – ιστορικά, ούτως ή άλλως- γενέθλια, ανέτρεξα στα ιδεολογικά κιτάπια του κόμματος που μεγάλωσε πρόωρα και ωρίμασε πρόωρα… Ιδού λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα από τις δεσμεύσεις του σχεδίου διακήρυξης που συνέταξε η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2012. Τότε που Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να οδηγήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στην πλατεία Συντάγματος…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που στρατεύονται μαζί του οφείλουμε:

Να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής εξισορρόπησης και πολιτιστικής αναγέννησης. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα επουλώνει τα τραύματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης με τους ανάλογους μισθούς και τις συντάξεις».
Τελικά, όχι μόνο δεν ακυρώθηκαν τα μνημόνια Παπανδρέου και Σαμαρά και οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι με τις 44 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά η διαπραγμάτευση Τσίπρα, παρά την τολμηρή στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, έφερε το Τρίτο Μνημόνιο -Στεφάνι!

Οι μισθοί όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν αλλά μειώθηκαν λόγω της αβάστακτης φορολογίας.

Οι συντάξεις όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν, αλλά σχεδιάζεται ήδη περαιτέρω το εξευτελιστικό κόψιμό τους!

Άλλο βασικό απόσπασμα- δέσμευση:

«Να καταγγείλουμε τις δανειακές συμβάσεις και να επαναδιαπραγματευθούμε το δημόσιο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα του χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα. Με πρόσθετο δεδομένο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ το να μετατραπεί η χώρα σε αποικία χρέους, στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης οφείλει να είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ενώ εκείνο που απομένει οφείλει να αποπληρωθεί, μετά από μια περίοδο χάριτος, με δικαιότερους όρους και μέσω μιας ρήτρας που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
Τελικά, όχι μόνο δεν έγινε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυναμικές, πράγματι, για χώρα της Ένωσης αντιρρήσεις συνείδησης, φόρτωσε στον ελληνικό λαό ένα καταναγκαστικό δάνειο 86 δις που θα ξεχρεωθεί σε 32 χρόνια, ενώ η απαίτησή του για διάσκεψη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση.

Και το τελευταίο:

«Ενδέχεται να διατυπωθούν κατά τη διαπραγμάτευση απειλές, ίσως και εκβιασμοί, περί διακοπής της χρηματοδότησης, περί εξόδου από το ευρώ, ίσως και άλλα. Αλλά, όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, και όχι η υπαγωγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. Κατά συνέπεια, δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών ή εκβιασμών με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα».

Η έμμεση, πλην σαφέστατη απειλή… εξόδου από το ευρώ, αποδείχθηκε μπούμερανγκ, μιας και ο κ. Σόιμπλε μας απείλησε στο τέλος με αυτό που τον… απειλούσαμε. Και αν δεν ήταν οι αμερικάνοι… «φονιάδες των λαών» να αποτρέψουν την απειλή του ,προκειμένου να προστατεύσουν το στρατηγικό οικόπεδο «Ελλάς- Σούδα», σήμερα θα συναλλασσόμεθα με το παράλληλο νόμισμα του κ Βαρουφάκη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Αν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο με τη βούλα το Πάπα Γρηγορίου του Γ’ έφερε διόρθωση κατά 11 ημέρες το 1752 , το νέο ημερολόγιο του νέου ΣΥΡΙΖΑ μας πήγε πίσω, στην εποχή του μνημονίου 2010. Διαβάστε τι ορίζει το πρώτο άρθρο του Αυγουστιάτικου Μνημονίου Τσίπρα- Καμένου:

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου πριν από τη νομική τους έγκριση».

… Και τα σκυλιά δεμένα!

Του Κώστα Μαρδά

mardas-300x2251

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.