Κώστα Μαρδάς: Το αρνί, οι δανειστές και το «διηνεκές» του κ. Βαρουφάκη

Θα ευχαριστηθούμε το αρνί ή θα μας καθίσει στο λαιμό; Από ποιους εξαρτάται; Από τους δανειστές ή από την ελληνική κυβέρνηση; Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ή από τη …διαφωνία πριν τη 20η Φεβρουαρίου;

Θυμίζω ότι η περίφημη συμφωνία επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο ,υπό την σκιά της απειλής του Έλληνα πρωθυπουργού ότι αν συνεχιστεί η πολιτική αποκοπή της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει πρώτα μισθούς και συντάξεις και όχι τους δανειστές.

Ναι, είναι αλήθεια ότι η χώρα μας έχει απέναντί της αδίστακτους δανειστές. (Μεταξύ μας: Και οι Πρωθυπουργοί του δικομματισμού υπήρξαν αδίστακτοι δανειζόμενοι…).

Εφόσον όμως η κυβέρνηση αποδέχτηκε ένα πλαίσιο ευρω- συνεργασίας –δηλαδή μέτρα έναντι δόσεων- θα πρέπει να δούμε αν οι αρμόδιοι υπουργοί ανταποκρίνονται στο καθήκον τους να εξειδικεύσουν τα μέτρα, σε σύντομο χρόνο, ώστε να αποστομώσουμε ως κράτος τους απαιτητικούς εταίρους που εμείς παρακαλούμε.

Για να δούμε λοιπόν, πως προχωρεί αυτή η περίφημη λίστα Βαρουφάκη, η οποία υποβλήθηκε στο Ευρωγκρούπ και γιατί βρίσκεται ακόμη στον αέρα;
Ο υπουργός προτείνει:

Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου για όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από πηγή προέλευσης με παράλληλη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες, ώστε να εξοικονομηθούν έσοδα 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ και 400 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Και ερωτώ: Γιατί δεν το κάνετε κύριε Βαρουφάκη και κύριοι της κυβέρνησης αντί να το λέτε; Έπρεπε να έρθει η Τρόικα –νυν Θεσμοί- για να ενεργοποιήσει την πολιτική εσόδων;

Άλλο προτεινόμενο μέτρο:

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για ακριβά αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής που θα αποδώσει 20 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

Και ερωτώ: Γιατί δεν το κάνετε αντί να το λέτε;

Άλλο προτεινόμενο μέτρο:

Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος.

Και ερωτώ: Γιατί δεν το κάνετε αντί να το λέτε;

Άλλα προτεινόμενα μέτρα:

Πληρωμές μέσω τραπεζών για εξόφληση φόρων και τελών προς δημόσιες επιχειρήσεις, σύστημα επιβράβευσης συνεπών φορολογουμένων, εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων- ποτών – τσιγάρων, διασταυρώσεις στοιχείων για τις μαύρες καταθέσεις του εξωτερικού, θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ, αγορά ειδικού λογισμικού για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο των εστιών φοροδιαφυγής, πλήρη πρόσβαση των ελεγκτικών αρχών βάσει του περιουσιολογίου.

Και ερωτώ: Γιατί δεν τα κάνετε αντί να τα λέτε;

Επίσης προτείνονται:

Υιοθέτηση μοντέλου διαχωρισμού των πληρωμών ΦΠΑ., περαίωση των 63.000 εκκρεμούντων στα δικαστήρια φορολογικών υποθέσεων, αύξηση των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για να αναλάβει όλους τους ελεγκτικού μηχανισμούς.

Και ερωτώ: Γιατί δεν τα κάνετε αντί να τα λέτε;

Όλα τα παραπάνω μέτρα γιατί δεν τα προχωρήσατε ακόμα και πριν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου;

Μήπως υπάρχει θέμα ανεπάρκειας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών;

Δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι αυτοί που ανέλαβαν τα αρμόδια υπουργεία για την διαχείριση των διαπραγματεύσεων;
Ή μήπως υπάρχει μια πολιτική καθυστέρησης για λόγους διαπραγματευτικούς. Με ό, τι αυτό συνεπάγεται…
Ή, τελικά, «φταίει το κακό το ριζικό μας»;

Ναι. Είναι θετικό ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν φύγει οι συζητήσεις για μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση της φορολογίας στα χαμηλά στρώματα.
Είναι θετικό ότι ψηφίστηκαν -παρά το βέτο της Τρόικας- οι νόμοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διευκόλυνση εξόφλησης των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις.

Είναι αρνητικό όμως να συζητούν οι υπουργοί εις το διηνεκές προτεινόμενα μέτρα, αντί να τα εφαρμόζουν από … χθες! Επιτέλους, κάντε τα αντί να τα λέτε! Διότι και από σας εξαρτάται αν θα φάμε το αρνί με νταούλια και βιολιά ή αν θα μας καθίσει στο λαιμό!..

Εκτός και αν το πάτε αλλού…

mardas-300x2251

Ο Κώστας Μαρδάς έχει δουλέψει επί σειρά ετών σε εφημερίδες και τηλεόραση, έχει γράψει πολλά βιβλία και τώρα εργάζεται στο “Καρφί” ως Διευθυντής Σύνταξης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.