Μουσική Συνάντηση στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο δεξιοτέχνης σαντουρίστας Μάριος Παπαδέας, γνωστός στο χώρο του ρεμπέτικου σμυρναίικου και παραδοσιακού τραγουδιού, προσκαλεί τις ταλαντούχες Θεοδώρα Αθανασίου και Μαριάνθη Λιουδάκη σε μια συνάντηση στο θέατρο Μικρό Γκλόρια για να μοιραστούν με το κοινό ένα μουσικό ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση. Οι τρείς ταλαντούχοι μουσικοί καλούν τους ακροατές σε μια σύγχρονη μουσική περιπλάνηση προσεγγίζοντας με σεβασμό τη λαϊκή παράδοση μέσα από τα δημοτικά, τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τραγούδια.

Η έμφαση δίνεται στο φυσικό ήχο των οργάνων και στο επιλεκτικό ρεπερτόριο που ταξιδεύει τον ακροατή στο χρόνο και στο χώρο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και παραπέμπει στα μουσικά ακούσματα της εποχής του μεσοπολέμου.

Λίγα λόγια για τους μουσικούς

Ο Μάριος Παπαδέας είναι σαντουρίστας με δισκογραφία, κάνει συναυλίες, παίζει σαντούρι σε κέντρα με παραδοσιακή μουσική, συνθέτει σε θεατρικά έργα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες, τραγουδώντας μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, στο παιδικό μουσικό σύνολο του πατέρα τους, Νίκου Παπαδέα, με την επωνυμία Απολλώνιοι και Unipop, όπου συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου Ευγένιος Σπαθάρης κ.ά. Στην ηλικία των 7 ετών μελετά το σαντούρι κοντά στον Τάσο Διακογιώργη. Το ίδιο έτος, και για πέντε συνεχόμενα έτη, συμμετέχει στο μουσικοθεατρικό θίασο Παιδικό Πολυθέαμα, ως μουσικός και ηθοποιός. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του με μαθήματα drums κοντά στον Σπύρο Κασφίκη, και εν συνεχεία κλασσικών κρουστών και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών.

Γράφει τα πρώτα τραγούδια του στην ηλικία των 14 χρόνων. Από τα 20 χρόνια του δίνει παραστάσεις ως τροβαδούρος, παίζοντας παραδοσιακή μουσική στο «δρόμο» στα ελληνικά νησιά, στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Συνθέτει μουσική για θεατρικά έργα (Αριστοφάνη, Ευρυπίδη, Διονυσίου Σολωμού, Μάνου Βενιέρη, Robin Sort), οργανώνει παραδοσιακές ζυγιές και πραγματοποιεί σειρές συναυλιών.

Δίδαξε σαντούρι στα Τ.Ε.Ι. Άρτας, στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, στο παράρτημα Αμαρουσία του Ελληνικού Ωδείου και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες, ξένους: Bob Brozman, Mohammad Esmaeli, Madjid Kiani, Gerardo Nunez, Rahul Sharma, Yangqin Zhao, και έλληνες: Ηλίας Ανδριόπουλος, Αλέκος Αραπάκης, Γλυκερία, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Κατσαρός, Λουκιανός Κελαηδόνης, Γιώργος Κόρος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Ζωρζ Πιλαλή, Δόμνα Σαμίου, Νίκος Σαραγούδας.

 

Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Δημ/κης Εκπ/σης του πανεπιστημίου Πατρών.

Η μουσική της πορεία ξεκίνησε όταν στην ηλικία των 6 ετών άρχισε να ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και το μπαγλαμά, συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες.

Από τα 19 της χρόνια εργάζεται σαν μουσικός σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα τελευταία έξι ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη των μουσικών τρόπων (μακάμ) της ανατολής στο πολίτικο λαούτο και το γιαϊλί ταμπούρ ,με δάσκαλο κυρίως τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Έχει ολοκληρώσει έναν πενταετή κύκλο σπουδών στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, ενώ, παράλληλα έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια σχετικά με άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολής (πέρσικο ραντίφ, αφγανικό ραμπάμπ), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος.

Σπουδάζει βυζαντινή μουσική με το Δημήτρη Γαλάνη και τον Εμμανουήλ Ντάλαρη.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου κι έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις ,ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα φωνητικής και πολίτικου λαούτου με επίκεντρο το ελληνικό ρεπερτόριο της Ανατολής.
Πρόσφατα ,σε συνεργασία με τους Ευγένιο Βούλγαρη, Δημήτρη Μυστακίδη και Απόστολο Τσαρδάκα ,κυκλοφόρησε η δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Αψιλίες».

raw 3

Η Μαριάνθη Λιουδάκη γεννήθηκε στις 26/08/1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε το 2002 ως μέλος της ορχήστρας “Νάστρα”, του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Ηρακλείου Αττικής,με έντεχνο ρεπερτόριο και συναυλίες άνα την Ελλάδα.Η πραγματική της αγάπη όμως αποδείχτηκε πως ήταν η παραδοσιακή-λαϊκή μουσική,όταν σιγά σιγά μυήθηκε σ αυτήν και γνώρισε το σμυρνέϊκο, το ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι.

Αφοσιώθηκε λοιπόν στο είδος αυτό, τραγουδώντας σε μουσικές σκηνές, ρεμπετάδικα αλλά και σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, με σημαντικούς μουσικούς της γενιάς της και όχι μόνο.Το Φεβρουάριο του 2013 συμμετείχε σε εκδηλώσεις των Ελλήνων Ομογενών της Αμερικής (Sacramento -Los Angeles) καθώς κ του Λουξεμβούργου ένα χρόνο αργότερα.

Παράλληλα έκανε μαθήματα φωνητικής με αξιόλογους δασκάλους, όπως τη Μίρκα Γεμεντζάκη και τον Αλέξανδρο Μποσινάκο και μαθήματα πιάνου με τη Γιώτα Καραγιάννη.Τον Αύγουστο του 2009 παρακολούθησε το σεμινάριο με θέμα “Τούρκικο Λαϊκό Τραγούδι” με τη Mercan Erzincan, στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος”, του Ross Daily.Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με τους παραδοσιακούς χορούς συμμετέχοντας στην ομάδα του Στέφανου Γανωτή “η Περπερούνα”.

Έχει συνεργαστεί με το Γιάννη Λεμπέση,τον Παναγιώτη Λάλεζα,το Μάριο Παπαδέα,το Μάνο Κουτσαγγελίδη,τη Μαρία Κατινάρη,τον Κώστα Δουμουλιάκα,το Βασίλη Γιαννίση,τον Κώστα Κουτρουμάνο,τον Κώστα Κοπανιτσάνο,το συγκρότημα Επτάσημο,το Γιάννη Παυλόπουλο,το Θοδωρή Τασούλα κ.α.
Μάριος Παπαδέας: σαντούρι, τραγούδι | Θεοδώρα Αθανασίου: λαύτα, μπασοκίθαρο, τραγούδι | Μαριάνθη Λιουδάκη: κρουστά, τραγούδι

raw 4

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 | 20:30
είσοδος: 8 €
___________________________________________________

Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Τηλ: (00 30) 210 3600832
___________________________________________________

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.