Νέα συγκυβέρνηση με πατέντα Μέρκελ – Το σχέδιο των Καραμανλή, Τσίπρα για «γάμο» των κομμάτων τους – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

Σε όνομα έκπληξη προσανατολίζονται οι παράγοντες περί τη Συγγρού για την επόμενη, μετά Σαμαρά ημέρα της ΝΔ. Κι όταν λέμε έκπληξη εννοούμε μεγατόνων. Την ώρα που οι εσωκομματικές τάσεις χορεύουν αργό και βασανιστικό βαλς πάνω στα ερείπια, όμοιο με κείνο που χόρευαν οι επιβάτες στην πρώτη και τελευταία δεξίωση στο υπερπολυτελές σαλόνι του Τιτανικού, ο…σαραντάρης νέος αρχηγός ετοιμάζεται έχοντας πάρει –όπως λένε οι πληροφορίες του «Κ» – τις ευλογίες του ισχυρότερου εντός της ΝΔ μπλοκ, της ομάδας των Καραμανλικών.

Του Γ. Δημητρίου

Αυτός δεν είναι ο Α. Τζιτζικώστας, δεν είναι ούτε ο Κ. Μπακογιάννης δεν είναι φυσικά ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμάται ότι κάηκε μετά τη μοναχική του ανταρσία στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Το όνομα έκπληξη που υπονοούσε και ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή Βαγγέλης Αντώναρος «με τιτίβισμά του» στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, είναι αυτό του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου.

ΤΑ ΣΥΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ενώ οι κ.κ. Μπακογιάννης και Τζιτζικώστας δεν μπορούν τώρα να θέσουν υποψηφιότητα γιατί το σύνταγμα απαγορεύει κάτι τέτοιο σε εκλεγμένο αντιπεριφερειάρχη έως το τέλος της θητείας του, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου. Έτσι όπως μας λένε απόλυτα αξιόπιστες κομματικές πηγές όλες οι μαζώξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος γίνονται με επίκεντρο το πρόσωπο του νεαρού δημάρχου Γλυφάδας που τον περασμένο Μάιο κέρδισε τον παραλιακό δήμο με αξιοπρόσεκτη άνεση. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Α. Τζιτζικώστας ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αποτελούσε την κεντρική επιλογή του Κ. Καραμανλή και του στρατοπέδου του έχει και άλλο «καταστατικό» πρόβλημα που τον εμποδίζει να είναι υποψήφιος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης, καθώς βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό εκτός ΝΔ. Με αρχηγό λοιπόν τον Γ. Παπανικολάου, μαχητικό δικηγόρο, έμπειρο στα ευρωπαϊκά θέματα από τη θητεία του ως ευρωβουλευτή και άριστο γνώστη του κομματικού μηχανισμού από τη θητεία του ως προέδρου της ΟΝΝΕΔ η ΝΔ περνάει στην επόμενη μέρα.

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΚΩΣΤΑΣ-ΑΛΕΞΗΣ

Η επόμενη μέρα όμως περιέχει ακόμα μία έκπληξη. Και τούτο γιατί ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα είναι τέτοιος ώστε οδηγεί σε ευθεία συγκυβέρνηση με τον Κώστα Καραμανλή εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη θητεία του παρόντος κυβερνητικού σχήματος. Είναι σαφές ότι ενώ το πολιτικό φλερτ των δύο ανδρών κορυφώθηκε με την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως ΠτΔ ο Καραμανλής είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να συζητήσει ο Τσίπρας μια περίπτωση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αν δεν περάσει τον κάβο του ερχόμενου καλοκαιριού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο Αντώνης Σαμαράς βρεθεί εκτός κάδρου και με μια «βολική» ηγεσία στη ΝΔ είτε μετά από εκλογές και αφού ο Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει την εσωκομματική του παρτίδα και έχει κάνει κατανοητό σε όλους ότι ο στόχος του είναι η αστική στροφή, είτε με δημιουργία κλίματος πλήρους πολιτικής αποσταθεροποίησης πράγμα που εξυπηρετεί και τον –αδρανή και αμίλητο ως τώρα – Κ. Καραμανλή που θέλει να επιστρέψει μόνο παίζοντας ένα ρόλο «εθνικού Μεσσία».

«ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ»

Το σχέδιο για τη συγκυβέρνηση που οραματίζονται Καραμανλής και Τσίπρας έχει Γερμανικό «άρωμα». Εδράζεται, δηλαδή στην επιτυχημένη συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατικών υπό την ηγεσία της Αγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, στους οποίους ηγείται ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται, γιατί κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Έτσι συγκυβερνούν αρμονικά, συμφωνώντας στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Επειδή και στην Ελλάδα απομακρύνεται, πλέον, η προοπτική μονοκομματικών κυβερνήσεων προκύπτει αδήριτος η ανάγκη των πολιτικών συμμαχιών. Από τη μία πλευρά το κόμμα της κεντροδεξιάς (που θα αντικαταστήσει τη ΝΔ) και από την άλλη ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσχωρήσει προς την σοσιαλδημοκρατία, αφού εν τω μεταξύ, απαλλαγεί από όλα τα βαρίδια των συνιστωσών, τα οποία, όπως αποδείχτηκε και στην δεκάωρη συνδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλούν προσκόμματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης . Με τα δεδομένα αυτά, Καραμανλής και Τσίπρας, οι οποίοι έχουν πάντα ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνία, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.