Νίκος Τσούρτης: Κύριε Κοντονή, μην τραβάς άλλο το σχοινί…

kontonis

Πριν από περίπου τρεις μήνες, στην αρχή η Ελλάδα, μετά η Ευρώπη και στη συνέχεια η υφήλιος έμαθε τον Έλληνα υπουργό με το ροκ στιλ, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στον τρόπο που μιλούσε και εκφραζόταν με τις γκριμάτσες του. Αυτός ήταν ο Yanis Varoufakis, ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ ξεπέρασε τα σύνορά μας και μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο Γερμανών, Αμερικάνων, Ολλανδών (ουάου Ντάισεμπλουμ), Άγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων, Τούρκων, Αράβων και άλλων…

Και μετά έσκασε μύτη ο κύριος Κοντονής, που ζήλεψε την δόξα του Βαρουφάκη. «Θα με μάθουν και μένα σε ολόκληρο τον κόσμο», σκέφτηκε ο υφυπουργός αθλητισμού. Και τα κατάφερε. Δεν ήθελε και πολύ. Εν μια νυκτί ξεπέρασε τα σύνορά μας και έγινε γνωστός στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιος Βαρουφάκης, τώρα; Όλα τα μεγάλα κεφάλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ασχολούνται τώρα με τον mr. Kondonis, που θέλει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Να καταργήσει με απλά λόγια την ΕΠΟ και να κάνει κουμάντο στο ποδόσφαιρο η Κυβέρνηση. Δηλαδή, τι θέλει; Να ορίζουν οι υπουργοί τους διαιτητές, ή, μήπως να το κάνει κι αυτό η… τσαμπουκαλού πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου; Γιατί, ποιος θα τολμήσει να διαμαρτυρηθεί στη Ζωή για κακό ορισμό διαιτητή; Μαύρο φίδι που τον έφαγε.

Αλλά, να σοβαρευτούμε τώρα.

Όλοι όσοι αγαπούν την μπάλα θέλουν ένα καθαρό ποδόσφαιρο, χωρίς κακούς διαιτητές, και πάνω από όλα χωρίς βία. Αλλά κανείς δεν θέλει το ποδοσφαιρικό Grexit. Ο Κοντονής ζητάει κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Σωστό. Αυτή είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Για την καταπολέμηση της βίας υπάρχει η αστυνομία. Για το αθλητικό κομμάτι υπάρχει η ΕΠΟ στην Ελλάδα, που βρίσκεται υπό την σκέπη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Καθείς στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες. Σε όλες τις χώρες του κόσμου το κουμάντο στο ποδόσφαιρο το κάνουν οι Ομοσπονδίες τους. Εμείς πάλι θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε. Από πού κι ως που να είναι αφεντικό στο ποδόσφαιρο μια κυβέρνηση; Σαφώς και πρέπει το Κράτος να ασκεί μια εποπτεία και να βοηθάει στο να γίνει καλύτερο και πιο αξιόπιστο, αλλά ως εκεί… Ο απόλυτος έλεγχος δεν του ανήκει.

Στην εισαγωγή του – προς ψήφιση- Νομοσχεδίου ο Κοντονής δίνει το στίγμα πως πρωταρχικός του στόχος είναι «η πρόληψη και καταστολή της βίας». Δηλαδή, επειδή δεν μπορούν οι ίδιες οι ομάδες και η αστυνομία να ελέγξουν μια χούφτα αλήτες, πρέπει ο κύριος Κοντονής να διαλύσει το ποδόσφαιρο;

O υφυπουργός οφείλει να διαχωρίσει την πάταξη της βίας και της διαφθοράς, από τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, στη οποία θα δώσει το «παρών» και ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Στις 4-5 Μαΐου το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση.

Πιστεύουμε πως μέχρι τότε ο κύριος Σταύρος Κοντονής θα έχει αλλάξει γνώμη και θα κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται, χωρίς να καταργήσει το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο.

Άλλωστε, πλέον, έχει γίνει πασίγνωστος στην ποδοσφαιρική υφήλιο.

Η μπάλα στην Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή. Οι διεθνείς Συνομοσπονδίες έχουν στείλει το τελεσίγραφό τους και απειλούν να σβήσουν την Ελλάδα από τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Το μόνο που μας έχει μείνει, πλέον, είναι η εθνική μας υπερηφάνεια Και το ποδόσφαιρο μάς έδωσε την τελευταία 10ετία αρκετές τέτοιες στιγμές ανάτασης. Από το 2004 και μετά τόσο σε επίπεδο εθνικής (έστω και αν αυτήν την στιγμή δεν είναι στα καλύτερά της), όσο και σε επίπεδο ομάδων, οι Έλληνες πανηγύρισαν, χαμογέλασαν, έκλαψαν από συγκίνηση. Γιατί οι αληθινοί εραστές του ποδοσφαίρου τα νιώθουν αυτά τα συναισθήματα, είτε σημειώνει μια επιτυχία η Εθνική Ελλάδος, είτε ομάδα τους. Κι ο κύριος Κοντονής τι θέλει; Να μας στερήσει κι αυτές τις λίγες στιγμές…

Να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην εποχή που παίζανε μπάλα με μάλλινα κουβάρια. Γιατί μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά ένα ποδοσφαιρικό Grexit θα φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω. Κανείς δεν θέλει μια πτωχευμένη χώρα, ούτε ένα φτωχό ποδόσφαιρο. Κι αν ο κύριος Κοντονής επιμείνει στις εμμονικές θέσεις του, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη χρεοκοπία του ποδοσφαίρου.

Γι αυτό, κύριε Σταύρο Κοντονή, μην τραβάς άλλο το σχοινί…

n tsiourtis2

* Ο Νίκος Τσούρτης είναι δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Συντακτών), επί σειρά ετών σε εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια είναι Αρχισυντάκτης στο «Καρφί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.