Νανά Παλαιτσάκη: Δεν έχω περιθώρια να χάνω στιγμές

Η Νανά Παλαιτσάκη περιγράφει την αναρχική της διαδρομή από τα έδρανα του Πολεμικού Ναυτικού, στα στούντιο των ειδήσεων, την μοιραία γνωριμία με τον Μίνωα Κυριακού, το πιο δύσκολο δελτίο που εκφώνησε στην καριέρα της, την φιλία της με την Λιάνα Κανέλλη, την σχέση της με τον γιό της, Αλέξη και μιλάει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Η ζωή της θυμίζει μυθιστόρημα. Τα μάτια της, ένας απέραντος γαλάζιος ωκεανός. Οι περιγραφές της, συναρπαστικές, λεπτομερείς, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου (τμήμα πολιτικών επιστημών) και κάτοχος μεταπτυχιακού στα ΜΜΕ στην σημειολογία (sémantique στα γαλλικά), το 1986 ξεκινά να διδάσκει Κοινωνιολογία στους δόκιμους του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα σκέφτεται να κάνει διδακτορικό.

«Είχα αποφασίσει να ακολουθήσω Ακαδημαϊκή καριέρα. Για να αυξήσω το εισόδημά μου, έκανα ιδιαίτερα και προετοίμαζα παιδιά που ήθελαν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Τότε, ένας πολύ δικός μου άνθρωπος που ήταν καθηγητής στο Κολέγιο Αθηνών, μου πρότεινε να αναλάβω έναν μαθητή που μένει στην Εκάλη. Πράγματι, πηγαίνω στο σπίτι της οικογένειας και γνωρίζω τον Ξενοφώντα Κυριακού που ήταν στην δεύτερη τάξη του Λυκείου και αναλαμβάνω να του κάνω μάθημα Κοινωνιολογίας και Έκθεσης, προκειμένου να δώσει πανελλήνιες. Ο Θοδωρής ήταν μικρότερος και η Αθηνά ήταν μόλις πέντε ετών», περιγράφει στο People.

Τρείς μήνες μετά, η Νανά γνωρίζει και τον πατέρα των παιδιών, Μίνωα Κυριακού, καθώς έλειπε σε ταξίδι για δουλειές στο εξωτερικό. Είμαστε ακόμα στο 1986, όπου δεν υπάρχει ούτε η τηλεόραση, αλλά ούτε και το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. «Η πρώτη φορά που συνάντησα τον Μίνωα Κυριακού ήταν στο γραφείο του σπιτιού του. Ήταν εξαιρετικά ευγενής και επειδή ήξερε πως διδάσκω στο Πολεμικό Ναυτικό, μου έδωσε να διαβάσω ένα βιβλίο που είχε γράψει για το Αιγαίο. Έτσι ξεκινήσαμε να μιλάμε, ενώ λίγο καιρό μετά μου είπε πως σκέφτεται να ανοίξει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και με ρώτησε αν θέλω ασχοληθώ με τα διεθνή θέματα.

Η απάντησή μου ήταν η εξής: ”Κύριε Κυριακού, η δημοσιογραφία δεν με αφορά καθόλου. Θεωρώ τους δημοσιογράφους τυχοδιώκτες και επιθυμώ να ασχοληθώ μόνο με την ανάλυση του γεγονότος”. Η κουβέντα μας σταμάτησε εκεί, ενώ συνέχισα να κάνω μαθήματα στον Ξενοφώντα μέχρι που τέλειωσε το σχολείο. Μετά χαθήκαμε».

Είναι φθινόπωρο του 1989 και η Νανά εξακολουθεί να διδάσκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Ένας συνάδελφος καθηγητής-διεθνολόγος που έχει εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο, της ζητά να τον βοηθήσει στις μεταφράσεις από τον γαλλικό τύπο και να του δίνει κάποια κείμενα για το ραδιόφωνο. Δέχεται να τον βοηθήσει, διότι γνωρίζει άπταιστα γαλλικά.

«Μια μέρα που καθόμουν στο cafe της ΕΡΤ και μετέφραζα κείμενα, ήρθε μια παραγωγός, η οποία μου πρότεινε να κάνω συνεντεύξεις σε πολιτικούς στην πρωινή εκπομπή που επρόκειτο να παρουσιάσει το Ρουλάκι, όπως χαρακτηριστικά μου είπε (εννοώντας τη Ρούλα Κορομηλά). Έδιναν 15 χιλιάδες δραχμές το ρεπορτάζ, σκέψου πως ο μισθός μου στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν 48 χιλιάδες δραχμές. Το μόνο που ήθελε ήταν να κάνω ένα δοκιμαστικό μπροστά από την κάμερα για να δει πως γράφω στον φακό. Όταν μετά από τρεις ημέρες πήγα στο δοκιμαστικό, συνάντησα την Ρούλα Κορομηλά, την Νατάσα Ράγιου, την Μάρω Λεονάρδου, την Μαργαρίτα Σακελλαρίου (την πρώην σύζυγο του Νίκου Μαστοράκη) όπου και μου έδωσαν να διαβάσω ένα δελτίο ειδήσεων: ‘‘Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Η πολιτική κατάσταση της χώρας φορτίζεται έντονα 51 μέρες πριν τις εκλογές’’.

Πριν προλάβω να τελειώσω την πρόταση, ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα ένα εύσωμος κύριος και συστήνεται λέγοντάς μου: “Κυρία μου συγχαρητήρια. Το όνομά μου είναι Τάσος Μπιρσίμ. Είστε αποκάλυψη για δελτίο ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση και θα σας προτείνω για δελτίο’’. Τον ευχαρίστησα, αλλά του εξήγησα πως δεν επιθυμώ να ασχοληθώ με την τηλεόραση.

Αυτό όμως που δεν ήξερα ήταν πως εκείνες τις μέρες ο Μίνως Κυριακού είχε καλέσει τον Τάσο Μπιρσίμ για να προετοιμάσει την τηλεόραση του ΑΝΤ1 που θα έβγαινε στον αέρα στις 31 Δεκεμβρίου. Ο Μπιρσίμ πήρε την κασέτα του δοκιμαστικού και την έδειξε στον Κυριακού».

Στο γραφείο του Μίνου εκείνη τη στιγμή είναι ο Νίκος Μαστοράκης, στελέχη του CNN που ήρθαν να βοηθήσουν στο στήσιμο του σταθμού και ο Νίκος Φώσκολος. «Μόλις με βλέπει στο μόνιτορ ο Μίνως Κυριακού (απ ότι μου διηγούνται) παγώνει και λέει στον Μπιρσίμ “Εγώ αυτή την είχα σπίτι μου’’.

Παθαίνει σοκ και ο Μπιρσίμ και ο Μίνως με παίρνει τηλέφωνο. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι την χροιά της φωνής του όταν μιλήσαμε. “Νανά σε βλέπω τώρα στο μόνιτορ του γραφείου μου να κάνεις δοκιμαστικό. Έλα από την Κηφισίας 10-12 να σε δω”. Πράγματι, πήγα στον δεύτερο όροφο στην Κηφισίας όπου ήταν το ναυτιλιακό του γραφείο και μου συστήνει τον Νίκο Μαστοράκη, τον Mike Morris, supervisor του CNN και τον Νίκο Φώσκολο. Έβαλαν ξανά την κασέτα και μου πρότεινε το ποσό των 150 χιλιάδων δραχμών με πενταετές συμβόλαιο για το δελτίο ειδήσεων. Εκείνη τη στιγμή νόμιζα πως μου έκαναν πλάκα. Μου πήρε δυο μέρες μέχρι να αποφασίσω. Έπρεπε να παραιτηθώ από το Πολεμικό Ναυτικό, είχα ήδη ένα μικρό παιδί, αλλά τελικά πήρα την μεγάλη απόφαση και από τότε άλλαξε η ζωή μου».

nana-palaitsaki-people-1

Όταν ο ΑΝΤ1 βγαίνει στον αέρα, ξεκινά με ένα 24ωρο ζωντανό πρόγραμμα από την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1990 μέχρι και την επόμενη μέρα. «Παρουσίασα τον πρώτο Πρωινό Καφέ του ΑΝΤ1 στο ballroom του Intercontinental με καλεσμένη για τα ζώδια την Λίτσα Πατέρα και σκηνοθέτη τον Νίκο Μαστοράκη. Την επόμενη μέρα ξύπνησα και όλος ο κόσμος γνώριζε τη Νανά Δούκα. Είχα σοκαριστεί. Από τον Οκτώβριο του 1989 που μπήκα στον ΑΝΤ1, το πρώτο μου ρεπό το πήρα δέκα μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1990. Έπρεπε να εκπαιδευτώ σε οτιδήποτε είχε να κάνει με το μέσο της τηλεόρασης. Τα σαββατοκύριακα που δεν έκανα δελτίο, δούλευα στην γεννήτρια χαρακτήρων και έβαζα τα σουπεράκια (τίτλους) στις εκπομπές. Έμαθα μοντάζ και όλη την διαδικασία της παραγωγής. Έπειτα, ο Μίνως Κυριακού μας έστειλε να εκπαιδευτούμε στο CNN και ένα χρόνο μετά βρέθηκα να καλύπτω τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου».

Για κάποιους προσωπικούς λόγους που όπως η ίδια λέει «ανήκουν στην ιστορία», ενάμισι χρόνο μετά σπάει το συμβόλαιό της με τον ΑΝΤ1 και πάει στον ΣΚΑΙ.

Εκεί θα εκφωνήσει και το πιο δύσκολο έκτακτο δελτίο της καριέρας της. Την είδηση του τραγικού ατυχήματος του Βασίλη Δοσούλα στο Τολό. 12 Αυγούστου του 1994. Ένα ιπτάμενο δελφίνι πέφτει με ταχύτητα πάνω σε μια βάρκα και ακρωτηριάζει τα δυο πόδια και το ένα χέρι του δεκάχρονου τότε Βασίλη. «Εκείνη την ημέρα είχα βάρδια και πήρα τα πρώτα αμοντάριστα πλάνα. Για δυο μέρες βγάζαμε συνεχή δελτία ειδήσεων. Στις 13 Αυγούστου ήμουν στην Βάρκιζα και προσευχόμουν για τη ζωή αυτού του παιδιού. Ήταν στην ηλικία του γιού μου. Την παραμονή του δεκαπενταύγουστου πήγα να τον δω στο νοσοκομείο. Έξω από την πόρτα ήταν ο πατέρας του. Χωρίς να το γνωρίζει, ο Βασίλης Δοσούλας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, διότι μετά από αυτό το γεγονός, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα δελτία ειδήσεων, διότι ήμουν σίγουρη πως δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ παρόμοιο γεγονός. Είχα συγκλονιστεί».

Η Νανά συνεχίζει στον ΣΚΑΙ, κάνοντας εκπομπές και συνεντεύξεις. Όταν ο ΣΚΑΙ μετονομάζεται σε ALPHA, αποχωρεί από το κανάλι και πηγαίνει στο Alter 5 του Γιώργου Κουρή. Το 2004, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, τον ΑΝΤ1, όπου θα αναλάβει την παραγωγή και την αρχισυνταξία των εορταστικών εκπομπών της Τατιάνας Στεφανίδου. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ουδέποτε είχα υποστεί λογοκρισία στην δουλειά μου, είτε στην τηλεόραση, είτε σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Η μόνη εξαίρεση ήταν πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας άνθρωπος των media ενοχλήθηκε από την κριτική που του άσκησα και ζήτησε να απολυθώ από μέσο», αποκαλύπτει.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της τηλεοπτικής της πορείας έχει εργαστεί στον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΙ, το STAR, το ALTER και τώρα στο Ε. Φέτος και για ένα μήνα παρουσίασε την εκπομπή «Με την Ματιά της Νανάς», μια εκπομπή που δέχθηκε αρνητικά σχόλια, λόγω χαμηλής τηλεθέασης. «Αυτή η εκπομπή έπαιζε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, διότι ο σταθμός έβαζε συνεχώς επαναλήψεις. Ήταν μια καλοκαιρινή εκπομπή που η ομάδα έβρισκε θέματα μόνο από το youtube. Γράφτηκαν πολλά, αλλά δεν ασχολούμαι. Ας μην ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη εκπομπή είχε έναν περισσότερο εμπορικό σκοπό, που σύμφωνα με το κανάλι, τον πέτυχε», εξηγεί.

Εκτός από την συμμετοχή της στην εκπομπή Αποκαλυπτικά που κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες, η Νανά θα συνεχίσει και την ιατρική της εκπομπή που θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή. Παράλληλα, βρίσκεται στον όμιλο των Παραπολιτικών και είναι σύμβουλος έκδοσης σε Κυριακάτικη εφημερίδα. «Την συγκεκριμένη περίοδο και εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε ένα χάος στα media. Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει την επόμενη μέρα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ζούμε μια γενοκτονία. Η μεσαία τάξη έχει υποστεί ένα ολοκαύτωμα και μαζί με την παρέα μου προσπαθούμε να κρατήσουμε ίχνη αξιοπρέπειας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε. Με κάνει έξαλλη η ατάκα “Μαζί τα φάγαμε”, διότι η διάθεση της συνενοχής, εκτός από άδικη είναι και ανήθικη. Δεν διαχειριστήκαμε εμείς δημόσιο χρήμα».

Παρότι κατά καιρούς της έχουν γίνει προτάσεις για να ασχοληθεί με τα κοινά, δεν ενέδωσε ποτέ. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν έχει φίλους από την πολιτική σκηνή. «Εδώ και πολλά χρόνια έχω δυο τρεις φίλους, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την σχέση τους με την εξουσία. Για παράδειγμα, η Λιάνα Κανέλλη και η Φωτεινή Πιπιλή είναι κολλητές μου. Δεν μπορώ να τις δω ως πολιτικούς. Η Λιάνα μόλις υποψιάστηκε πως έχω υποτροπή στην υγεία μου, άφησε το Στρασβούργο και γύρισε να δει τι έχω. Αυτοί είναι οι φίλοι καρδιάς. Εκείνη κρατούσε την μητέρα μου στο νοσοκομείο όταν είχε όγκο στον εγκέφαλο και εγώ έκανα βάρδια στην δική της μάνα που είχε καρκίνο», εξομολογείται.

Μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με την υγεία της, αναθεώρησε πολλά πράγματα.

Η Νανά έχει μια μετάλλαξη στο νωτιαίο μυελό και πηγαίνει κάθε μήνα στο νοσοκομείο για εξετάσεις. «Ήταν 2009 όταν ένας γιατρός μου ανακοίνωσε πως έχω έξι μήνες ζωή. Αυτή τη στιγμή, η υγεία μου είναι σε διαδικασία ελέγχου. Κάθε μήνα κάνω κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις από τις οποίες και θα εξαρτηθεί ο επόμενός μήνας. Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχω κανένα περιθώριο να χάνω τις στιγμές.

Η γιατρός μου, Ελίνα Βερβεσού στο Ερρίκος Ντυνάν, με την επιστημονική της κατάρτιση με κάνει να νιώθω εξαιρετικά». Αρχικά, όταν πληροφορήθηκε για το θέμα με την υγεία της δεν το είπε σε κανέναν και διαχειρίστηκε την κατάσταση εντελώς μόνη. Όμως, δεν έχασε ποτέ την ελπίδα της. «Πλέον, αντιμετωπίζω τόσο κωμικά και γελοία ορισμένα πράγματα, που απλά τα βλέπω και δεν συμμετέχω. Βέβαια, υπήρχε μια περίοδος δυο περίπου ετών που κλείστηκα στον εαυτό μου. Ήμουν κάτω από την επίδραση μετά-τραυματικού σοκ. Αυτό περιγράφω και στο βιβλίο μου Εγώ Και ο Ψυχίατρος.

Ουσιαστικά συμβαίνει αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης. Οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουμε. Αυτοκτονούμε και επιλέγουμε την νόσο από την οποία θα πεθάνουμε. Ο τρόπος σκέψης, μας τοξινώνει. Πλέον, άλλαξα τον τρόπο που σκέφτομαι. Έμαθα να λέω όχι. Οτιδήποτε σε κάνει να μην περνάς καλά, είτε αυτό είναι άνθρωπος, είτε αντικείμενο, είτε κατάσταση, πρέπει να το κόβεις μαχαίρι. Δεν πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κακοποίηση των άλλων. Διαφορετικά θα αρρωστήσουμε. Μετά από αυτό που μου έτυχε κατάλάβα τι σημαίνει να χαίρεσαι την κάθε στιγμή. Πηγή ενέργειας είναι ο εαυτός μας και όχι απαραίτητα ένας σύντροφος», ξεκαθαρίζει.

Η πρώτη φορά που ερωτεύτηκε παράφορα ήταν ένα συμμαθητή της στο σχολείο. «Δεν με ήθελε. Ήταν στην νεολαίο του ΚΚΕ και ταγμένος στο κόμμα. Κάπνιζε και άρχισα να καπνίζω για να κάνουμε τα ίδια τσιγάρα. Τον είχα ερωτευτεί, αλλά εκείνος δεν μου έριχνε ούτε ματιά», θυμάται. Αλήθεια ποιό είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει ένας άντρας για τα μάτια της; «Είμαι απρόβλεπτη, υπερκινητική και παθιάζομαι. Άρα το πιο ακραίο που έχει κάνει ένας άντρας είναι να αποφασίσει να ζήσει την περιπέτεια του τι σημαίνει να ζεις με μια Νανά», λέει γελώντας.

Κρίνοντας από τους τρεις γάμους που έχει κάνει, οι άντρες όχι μόνο αποφάσιζαν να είναι μαζί της, αλλά ήθελαν να την παντρευτούν κιόλας! «Το αποφάσιζαν και πολύ γρήγορα. Ήθελαν να με παντρευτούν πάνω στην εβδομάδα», συμπληρώνει με το γνωστό της χιούμορ. Με τον πρώτο της σύζυγο Νίκο Δούκα παντρεύτηκε το 1982. «Ήταν και παραμένει ένας γοητευτικός άντρας. Ήμουν πολύ μικρή όταν τον παντρεύτηκα. Στα 18 μου είχα ήδη κάνει τον Αλέξη. Ουσιαστικά το παιδί μου μεγάλωσε στο πανεπιστήμιο.

Το κρατούσαν οι συμφοιτητές μου στο καφέ του Παντείου. Είμαι περήφανη για τον γιο μου. Το να είμαι η μαμά του Αλέξη είναι ότι πιο σοφό έχω κάνει στην ζωή μου». Ο Αλέξης σήμερα είναι 33 ετών και τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και εργάζεται μόνιμα στην Γερμανία. «Τελείωσε στην Ελλάδα ΤΕΙ, έκανε μετεγγραφή, τον πήραν στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και πλέον δουλεύει ως υπεύθυνος στην ασφάλεια πτήσεων του αεροδρομίου».

Προς το παρόν δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Με την μητέρα του έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο, ενώ δυο φορές τον χρόνο θα τον επισκεφτεί στο Μόναχο. «Λείπουμε πολύ ο ένας στον άλλο. Ο χρόνος που έχουμε μαζί είναι λίγος, αλλά ποιοτικός. Είναι ο συμβουλάτοράς μου τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική μου ζωή». Αυτή την περίοδο, υπάρχει άραγε κάποιος άντρας που ζει στα κόκκινα δίπλα της; «Επειδή έχω καεί από δηλώσεις, θεωρώ πως αυτό το συναίσθημα είναι καλύτερα να το κρατάμε για μας. Βέβαια, ο έρωτας είναι η απόλυτα επαναστατική πράξη, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε υπέρβαση», αρκείται να πει. ‘‘Να βγεις από τα ρούχα σου’’, συμπληρώνω εγώ για να με αποστομώσει: «Από τα ρούχα σου σε κάνει να βγεις μόνο η μάνα σου. Μου το έχει πει και το παιδί μου», λέει με νόημα και μου κλείνει το μάτι. Κάτι θα γνωρίζει παραπάνω…

nana-palaitsaki-people-3

Από τον Μαρίνο Βυθούλκα
Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πηγή: kourdistoportocali.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.