Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής στην Κύπρο για πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Στην Κύπρο βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μέσα Γειτονιά της Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που περιλαμβάνει διετείς συμπράξεις σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο.

Στόχοι του προγράμματος διασχολικών συμπράξεων «Χρυσοπράσινο Φύλλο», το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1994, αρχικά με τη συμμετοχή τεσσάρων (4) σχολείων που σήμερα έχουν φτάσει αισίως τα 36 (ανά διετία) είναι: α) η δημιουργία στα παιδιά γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιωσιμότητας της ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής, β) η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές και γ) η ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει για τη διετία 2013-2015 και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων σε σύμπραξη με το 21οΔημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς (ο δήμος Μέσα Γειτονιάς αδελφοποιήθηκε το 1999 με τον πρώην δήμο Καλυβίων που πλέον έχει ενσωματωθεί στον καλλικρατικό δήμο Σαρωνικού).

Σε αυτή τη φάση του προγράμματος, έγινε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 σε μια ιδιαίτερα όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κυπριακού δημοτικού σχολείου η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων και του 21ουΔημοτικού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Την επομένη (13/3) ακολούθησε ανάλογη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των εργασιών όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (36 συνολικά, 18 από την Ελλάδα και 18 από την Κύπρο) παρουσία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου Δρ. Κώστα Καδή.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης εκδήλωσης του «Χρυσοπράσινου Φύλλου», όπου έγινε αποτίμηση των εμπειριών που έχουν αποκτήσει τα παιδιά από τη μεταξύ τους συνεργασία, ήταν και η διατύπωση της επιθυμίας και από τις δύο πλευρές για συνέχιση του προγράμματος με ακόμα πιο διευρυμένη συμμετοχή σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δεσμεύθηκε να ενημερώσει την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσής του μέσω των προγραμμάτων για την παιδεία που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής.
Στο περιθώριο των παραπάνω εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Φιλίππου με τον Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς Δώρο Αντωνίου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη.

Τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων συνόδευσαν ο Δ/ντης του σχολείου Κυριάκος Λεμπέσης και εκπαιδευτικοί – υπεύθυνοι του προγράμματος, καθώς και από πλευράς της δημοτικής αρχής Σαρωνικού, ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του προγράμματος και συζήτησαν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων από τους δύο δήμους, ώστε να επιτευχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ένας εκ των βασικών στόχων του προγράμματος που είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης.

Στην Κύπρο ταξίδεψαν και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βάρκιζας συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια Αχιλλεία Μπαλιάκου και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου. Το σχολείο της Βάρκιζας συμμετέχει στο πρόγραμμα “Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε σύμπραξη με το Δημοτικό Σχολείο Αψιούς (Λεμεσός). Τα δύο σχολεία από την Ελλάδα συνόδευσε και η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Ξυθάλη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.