Παρουσία Πιστικίδη η σημερινή σύσκεψη μεταξύ Δημάρχων με Οργανισμούς Λιμένα & Υπουργών Οικονομίας – Ναυτιλίας

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17:30 στο υπουργείο Ναυτιλίας, η συνάντηση των Δημάρχων με Οργανισμούς Λιμένα στη διοικητική τους περιφέρεια με τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα. Στη σύσκεψη θα μετέχει και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης.

Το αίτημα είχαν απευθύνει οι Δήμαρχοι με επιστολή τους στους Υπουργούς στο τέλος Νοεμβρίου 2015. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων και τα προβλήματα που προκαλούν στην καθημερινότητα των Δήμων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι διεκδικούν συλλογικά τα παρακάτω:

1. Τροποποίηση του άρθρου 44, του νόμου 4150/2013 προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).

2. Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.

3. Παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους εξαιρώντας αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.

4. Έκδοση Π.Δ. ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης, για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ.1β του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτη) με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

5. Θέσπιση πάγιων ανταποδοτικών εισφορών επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους Δήμους.

6. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των Λιμένων και επιβολή τελών σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

7. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων, προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων, καθώς και κοινωνίας και Λιμένων.

8. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα πρέπει να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην ομάδα των Δήμων συμμετέχουν οι Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρεωτικής, Πειραιά και Χαλκίδας.

* Κεντρική φωτό από την πρώτη συνάντηση των Δημάρχων με Οργανισμούς Λιμένα 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.